Τι πρέπει να γνωρίζεις όταν αγοράζεις φέτα;

Τι πρέπει να γνωρίζεις όταν αγοράζεις φέτα; Facebook Twitter
Η παραγωγή φέτας με ΠΟΠ γίνεται σε διάφορες περιοχές μόνο στη Μακεδονία, στη Θράκη, στην Ήπειρο, στη Θεσσαλία, στη Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο, και από τη νησιωτική χώρα, μόνο στη Λέσβο (Μυτιλήνη). Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
3

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της αληθινής φέτας;

Η αληθινή φέτα με ΠΟΠ είναι αυτή που φτιάχνεται από την πρόσμειξη 65% γίδινου γάλακτος και 35% πρόβειου. Οτιδήποτε άλλο δεν είναι φέτα. Αν είναι από κατσικίσιο γάλα, λέγεται κατσικίσιο τυρί, αν είναι από αγελαδινό γάλα λέγεται λευκό τυρί, είναι κατώτερης ποιότητας και φυσικά πιο φτηνή. Συνήθως τη σερβίρουν σε ταβέρνες, έχει κακή γεύση και υφή ασβέστη.


— Σε ποιες περιοχές παράγεται;

Η φέτα που έχουμε στο κατάστημα είναι από την Τρίπολη. Η παραγωγή φέτας με ΠΟΠ γίνεται σε διάφορες περιοχές μόνο στη Μακεδονία, στη Θράκη, στην Ήπειρο, στη Θεσσαλία, στη Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο, και από τη νησιωτική χώρα, μόνο στη Λέσβο (Μυτιλήνη).

— Πώς πρέπει να διατηρείται στα καταστήματα;

Υπάρχουν τρεις επιλογές: ξύλινα βαρέλια, μεταλλικά δοχεία και πλαστικά βαρέλια. Το προϊόν που διατηρείται σε πλαστικά βαρέλια δεν μπορεί να ονομαστεί φέτα – συνήθως έτσι τη διατηρούν στα σούπερ μάρκετ. Τα ξύλινα βαρέλια είναι κατά τη γνώμη μου η καλύτερη επιλογή. Δίνει στη φέτα καλύτερη γεύση και εκεί ωριμάζει πιο καλά. Πολλοί τυροκόμοι υποστηρίζουν ότι και τα μεταλλικά δοχεία είναι εξίσου καλά.

Η φέτα είναι έτοιμη για κατανάλωση δύο μήνες μετά την ημερομηνία παραγωγής, γιατί αλλιώς υπάρχει κίνδυνος για την υγεία. Από κει και πέρα, όσο πιο πολύ ωριμάζει (ψήνεται), τόσο πιο νόστιμη γίνεται.

— Ποια είναι η τιμή της φέτας αυτήν τη στιγμή στην αγορά;

Κυμαίνεται στα 8-9 ευρώ.

— Πώς πρέπει να συντηρείται στο σπίτι και πόσο κρατάει;

Συνήθως δίνουμε στους πελάτες μας το υγρό από το βαρέλι – τυρόγαλο, γάρο ή σαλαμούρα, έτσι το λέμε. Σε αυτό το υγρό μπορεί να διατηρηθεί περισσότερο από 15 μέρες. Αλλιώς θα πρέπει να παραμένει τυλιγμένη είτε στο χαρτί είτε σε κάποια μεμβράνη –δεν πρέπει να οξυδώνεται– και να διατηρείται στο ψυγείο. Με αυτό τον τρόπο αντέχει γύρω στις 10 μέρες.

— Πώς μπορούμε να καταλάβουμε ότι η φέτα χάλασε;

Συνήθως εμφανίζει μούχλα ή αλλάζει χρώμα (μπανιάζει). Αν αυτό το κομμάτι αφαιρεθεί, η φέτα τρώγεται κανονικά. Υπάρχει περίπτωση και να μυρίσει κάπως άσχημα, πράγμα που σημαίνει ότι έχει χαλάσει.

— Τι είδη φέτας υπάρχουν;

Η σκληρή, η μέτρια και η μαλακή. Εξαρτάται από την ωρίμανση και τη θερμοκρασία στην οποία παράγεται. Σε κάθε περίπτωση, η φέτα είναι έτοιμη για κατανάλωση δύο μήνες μετά την ημερομηνία παραγωγής, γιατί αλλιώς υπάρχει κίνδυνος για την υγεία. Από κει και πέρα, όσο πιο πολύ ωριμάζει (ψήνεται), τόσο πιο νόστιμη γίνεται. Τώρα, στο μαγαζί, πουλάω φέτα από πέρσι.

— Με ποια φαγητά πάει η φέτα;

Τι να σου πω τώρα! Σίγουρα πάει με τα λαδερά, αλλά κάποιοι την τρώνε ακόμη και με καρπούζι!

Τι πρέπει να γνωρίζεις όταν αγοράζεις φέτα; Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Η Στρούγκα του Μοριά, Ευριπίδου 21, Αθήνα

3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Όλη η δόξα της Κυκλαδίτικης κουζίνας σε ένα βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε

Γεύση / Όλη η δόξα της Κυκλαδίτικης κουζίνας σε ένα βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε

Νανά Δαρειώτη, Θάλεια Τσιχλάκη και Α. Ν. Ανδρουλιδάκης μιλούν στο LIFO.gr για την αξία αυτής της καταγραφής, το ταξίδι στις Κυκλάδες και τον σπάνιο χαρακτήρα της Κυκλαδίτικης Κουζίνας
ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

3 μέρη για να επιπλώσεις και να διακοσμήσεις το σπίτι με ρετρό θησαυρούς

Living / 3 μέρη για να επιπλώσεις και να διακοσμήσεις το σπίτι με ρετρό θησαυρούς

Η τάση για τα βίντατζ φαίνεται να κερδίζει έδαφος στα έπιπλα και τα μικροαντικείμενα, καθώς μικρά και μεγαλύτερα παλαιοπωλεία νέο τύπου προτείνουν οικονομικές και στυλάτες λύσεις.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τι σημαίνει να καλλιεργείς baby φύλλα, βολβούς και βρώσιμα άνθη στην Αττική;

Γεύση / Τι σημαίνει να καλλιεργείς baby φύλλα, βολβούς και βρώσιμα άνθη στην Αττική;

O Ανδρέας Παξινός είναι ο ιδιοκτήτης της Andy's microFarm στο Πικέρμι, μιας μικρής βιολογικής αστικής φάρμας στην οποία χρησιμοποιούνται σύγχρονες οικολογικές μέθοδοι βιοενταντικής καλλιέργειας
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η αντικερί Eclectica δεν είναι ένα απλό παλαιοπωλείο

Αγορά / Η αντικερί Eclectica δεν είναι ένα απλό παλαιοπωλείο

Κρυμμένη σε μια άγνωστη γειτονιά της Πλάκας, δίπλα στη βυζαντινού ρυθμού εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης, η οποία με τη σειρά της είναι χτισμένη πάνω στο ιερό της θεάς Αρτέμιδος, βρίσκεται η γκαλερί/αντικερί Eclectica της Αγγελικής Πλανουδάκη
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

σχόλια

2 σχόλια
Η Φετα ΠΟΠ είναι η ναυαρχίδα των ελληνικών τυροκομικών προιόντων και μαζί με το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο τα πιο αναγνωρίσιμα διεθνώς ελληνικά brand!Μπράβο σας που δημοσιεύετε τέτοια άρθα αφού ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει καλά τα προιόντα του τόπου του και τα χαρακτηριστικά του!Κάποιες παρατηρήσεις σχετικά με το άρθρο:- Τα ποσοστά του γάλατος στην παραγωγή της Φέτας είναι 70% πρόβειο και 30% max.- Στις περιοχές που παράγουν Φέτα ΠΟΠ συγκαταλέγεται και η Λήμνος παράγοντας Φέτα εξαιρετικής ποιότητας! - Υπάρχουν δύο είδη Φέτας! Αυτή που ωριμάζει σε ορειχάλκινα δοχεία (Φέτα ΠΟΠ) και αυτή που ωριμάζει σε ξύλινα βαρέλια (Βαρελίσια Φέτα ΠΟΠ) και επιτρέπεται η παραγωγή της σε συγκεκριμένα μόνο μέρη της Ελλάδας και όχι όπου και η κανονική Φέτα ΠΟΠ.- Σχετικά με την ωρίμανση, επιβάλεται από τις προδιαγραφές του ΠΟΠ να γίνεται ωρίμανση σε ορειχάλκινα δοχεία ή ξύλινα βαρέλια για 2 μήνες. Μετά μπορεί να γίνει υποσυσκευασία σε πλαστικό δοχείο, αεροστεγή μεμβράνη, γυάλινο δοχείο, να παραμείνει στο μεταλικό του δοχείο, αλλά και οποιαδήποτε άλλη συσκευασία διατηρεί τις συνθήκες υγιεινής.