Αυτή τη στιγμή η προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση της επιθετικότητας της Ρωσίας και γι' αυτό υπάρχει όλη αυτή η κινητικότητα στα Βαλκάνια, λέει στο LiFO Politics ο Γερμανός πολιτικός αναλυτής και ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ Ρόναλντ Μεϊνάρντους.

 

Στο θέμα των ελληνοτουρκικών παρατηρεί ότι δεν είδαμε μεγάλες αλλαγές στην πολιτική του Σολτς από εκείνη της Μέρκελ ως τώρα. «Ο ελληνικός τύπος γράφει για στροφή του Βερολίνου αλλά αυτή δεν έχει φανεί» λέει. «Στροφή στα ελληνοτουρκικά από τη γερμανική κυβέρνηση θα υπάρξει, εάν αυτή δεν δώσει στην Τουρκία τα υποβρύχια. Όλα τα άλλα, οι προτροπές για διάλογο και σεβασμό στα σύνορα είναι τα αυτονόητα και δεν αποτελούν στροφή» επισημαίνει.

 

Για το θέμα των γερμανορωσικών σχέσεων αναφέρει ότι η συμφιλίωση και οι καλές σχέσεις με τη Ρωσία είναι στο DNA των Γερμανών πολιτικών και ως τώρα αποτελούσαν την εγγύηση της ασφάλειας των Γερμανών. «Η ενοποίηση της Γερμανίας δεν θα γινόταν χωρίς τη συγκατάθεση και τη συνεργασία της Ρωσίας. Κατά κάποιον τρόπο, ηθικά η Γερμανία χρωστάει στη Ρωσία». Τη σχέση αυτή όμως την άλλαξε ο πόλεμος και κάποιοι Γερμανοί πολιτικοί δήλωσαν δημοσίως ότι ο Πούτιν τους ξεγέλασε. «Πολλοί όμως εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι οι σχέσεις με τη Ρωσία είναι αναγκαίες και πρέπει να βρεθεί κάποιος συμβιβασμός με τον μεγάλο γείτονα στην ανατολή». 

 

Επισημαίνει ότι ξεκάθαρη καταδίκη κατά των απειλών της Τουρκίας προς την Ελλάδα δεν έχει ακούσει ούτε από την αμερικανική κυβέρνηση ούτε από τη γερμανική. «Υπάρχει μια πολιτική ίσων αποστάσεων» παρατηρεί. Ξεχωρίζει όμως την «πράσινη» υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ για τη δήλωση που έκανε σχετικά με το γεγονός ότι «λίγα είναι γνωστά για την έκταση των φρικαλεοτήτων που διέπραξαν οι Γερμανοί εδώ κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής» και περιμένει να δει αν θα διαφοροποιηθεί στην πράξη.