Ζωολογικός Κήπος Μπρονξ: Συγγνώμη μετά από 114 χρόνια - Για την έκθεση μαύρου άνδρα σε «κλουβί για μαϊμούδες»

Ζωολογικός Κήπος Μπρονξ: Συγγνώμη μετά από 114 χρόνια - Για την έκθεση μαύρου άνδρα σε «κλουβί για μαϊμούδες» Facebook Twitter
0

Ο οργανισμός που διαχειρίζεται τον ζωολογικό κήπο του Μπρονξ ζήτησε δημόσια συγγνώμη για την έκθεση ενός άνδρα από την Αφρική μαζί με έναν ουρακοτάγκο στον χώρο όπου φιλοξενούνται οι μαϊμούδες.

Το 1906 ο ζωολογικός κήπος του Μπρονξ στη Νέα Υόρκη κράτησε έναν άνδρα από την Κεντρική Αφρική για μια εβδομάδα στο χώρο που φιλοξενούνται οι μαϊμούδες και οι ουραγκοτάγκοι.

Ο νεαρός, έμεινε παγιδευμένος σε ένα σιδερένιο κλουβί με έναν ουρακοτάγκο, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι που επισκέπτονταν τον ζωολογικό κήπο τους παρακολούθησαν. Σήμερα, 114 χρόνια αργότερα, ο οργανισμός που διευθύνει τον ζωολογικό κήπο ζητά συγνώμη.


Η Εταιρεία Διατήρησης της Άγριας Ζωής (WCS) εξέδωσε ανακοίνωση την Τετάρτη ζητώντας συγγνώμη για τη φυλάκιση και την επίδειξη του Ota Benga στο ζωολογικό κήπο του Μπρονξ.


«Λυπούμαστε βαθιά που πολλοί άνθρωποι και γενιές έχουν πληγωθεί από αυτές τις ενέργειες ή από την αποτυχία μας στο παρελθόν να τις καταδικάσουμε και να τις καταγγείλουμε δημοσίως», έγραψε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του WCS Cristián Samper.


«Αναγνωρίζουμε ότι ο ρατσισμός εξακολουθεί να υφίσταται και το θεσμικό μας όργανο πρέπει να έχει πιο ενεργό ρόλο για να το αντιμετωπίσει».


Ο άνδρας, που καταγόταν από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, έμεινε στον ζωολογικό κήπο αρκετές ημέρες του Σεπτεμβρίου του 1906, σύμφωνα με τη δήλωση. Απελευθερώθηκε αφότου υπήρξαν αντιδράσεις από υπουργούς που υπερασπίζονταν τα δικαιώματα των μαύρων. Μάλιστα ο Ota Benga ήταν κλεισμένος εκεί υπό απάνθρωπες συνθήκες, σύμφωνα με την Pamela Newkirk, συγγραφέα του Spectacle: The Astonishing Life of Ota Benga.


Μετά από μια εβδομάδα, ο Benga άρχισε να αντιστέκεται και να απειλεί τους φύλακες, γεγονός που συνέβαλε στην απελευθέρωσή του, έγραψε η Newkirk. Όταν τελικά απελευθερώθηκε, ο αιδεσιμότατος Τζέιμς Γκόρντον τον πήρε σε ένα ορφανοτροφείο του Μπρούκλιν, σύμφωνα με το WCS. Ο Benga που «δεν μπόρεσε να επιστρέψει σπίτι», αυτοκτόνησε τελικά δέκα χρόνια αργότερα.

Σήμερα, στο πλαίσιο της αποστολής του να είναι πιο διαφανής, το WCS δημοσιοποιεί όλα τα αρχεία που σχετίζονται με τον Benga. Ο οργανισμός δήλωσε ότι έχει δεσμευτεί να προωθήσει πρόσθετες ενέργειες για να κάνει την ιστορία του άνδρα πιο «προσιτή και διαφανή».


Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ