Η 19χρονη Alicia αποκαλύπτει την πραγματικότητα του να είσαι queer και να μένεις στις LGBT-free zones της Πολωνίας.

 

Το 1/3 της Πολωνίας δηλώνει επισήμως ότι είναι «LGBT-Free», με τις επίσημες δεσμεύσεις από τους τοπικούς δήμους που τάσσονται κατά της «LGBT προπαγάνδας». Περίπου 100 Πολωνικές δημοτικές ή τοπικές κυβερνήσεις διακηρύττουν ότι είναι «απαλλαγμένοι από LGBT+ ιδεολογίες».

 

Οι τοπικές αρχές στις ζώνες αυτές δεσμεύονται ότι θα απέχουν από έργα που ενθαρρύνουν την ανοχή και ότι θα αποφεύγουν την παροχή οικονομικής ενίσχυσης σε Μ.Κ.Ο. που δουλεύουν για την προώθηση των ίσων δικαιωμάτων.

 

Ένας χάρτης, ο «Άτλας του Μίσους», που δημιουργήθηκε από ακτιβιστές, αποκαλύπτει την έκταση της Πολωνίας που έχει υπογράψει αυτή τη δέσμευση. Η περιοχή μάλιστα είναι μεγαλύτερη από την έκταση της Ουγγαρίας.

 

 

Ζώντας στις ομοφοβικές LGBT-free ζώνες της Πολωνίας: Μια 19χρονη αφηγείται

 

Η Αλίσια, 19 ετών, είναι μία queer γυναίκα και ένα απ' τα λίγα ανοιχτά LGBT άτομα στο χωριό της. Η ίδια μιλώντας στο Channel 4 News λέει ότι γεννήθηκε και μεγάλωσε εκεί. Δηλώνει τρομαγμενη καθημερινά καθώς ζει στη «LGBT-Free Ζώνη».

 

«Οι γείτονές μου φοβούνται να πουν μπροστά μου ότι δεν τους αρέσω κι ότι δεν με αποδέχονται» λέει. Έχει προσπαθήσει στο παρελθόν να μιλήσει για τα δικαιώματα των LGBT αλλά αυτό την έχει κάνει μεγαλύτερο στόχο.

 

«Φοβάμαι, διότι γνωρίζουν που μένω. Όμως ο τρόμος με ενθαρρύνει. Κάποιος πρέπει να πολεμήσει».

 

Η δεκαεννιάχρονη δίνει τη δική της μάχη με τον δικό της τρόπο και καθώς τα ομοφοβικά γκράφιτι και αυτοκόλλητα ξεφυτρώνουν σ' ολόκληρη την πόλη της, αυτή τα καλύπτει με τ' αυτοκόλλητά της που γράφουν: «Too queer to fear».

 

 

 

 

Τον περασμένο χρόνο, η πόλη Biaĺystok της Πολωνίας έκανε την πρώτη της Pride παρέλαση, αλλά μία ομάδα εξτρεμιστών επιτέθηκε, πετώντας στους LGBT+ αγωνιστές πέτρες, γυάλινα μπουκάλια και κροτίδες. Η Αλίσια παρευρέθη στην παρέλαση και δέχθηκε επίθεση. «Ήταν τρομακτικό. Οι χούλιγκανς μ' επέλεξαν ως στόχο, πετώντας κροτίδες» είπε.

 

Ο αριθμός των «LGBT-Free Ζωνών» στην Πολωνία συνεχίζει να μεγαλώνει, ακόμα και μετά το πέρασμα του ψηφίσματος απ' το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τον Δεκέμβρη, που καταδίκασε έντονα την ιδέα των ζωνών αυτών.

 

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου περιέγραψαν αυτό το μέτρο ως μέρος «ενός ευρύτερου πλαισίου επιθέσεων εναντίον της LGBT+ κοινότητας, το οποίο περιλαμβάνει αυξανόμενη ρητορική μίσους από δημόσιους κι εκλεγμένους αξιωματούχους και δημόσια μέσα ενημέρωσης, καθώς κι επιθέσεις κι απαγορεύσεις Pride παρελάσεων και δραστηριοτήτων, όπως το Rainbow Friday».