Η βραβευμένη συγγραφέας της Ζιμπάμπουε Tsitsi Dangarembga, υποψήφια για το φετινό Βραβείο Booker, συνελήφθη στην πρωτεύουσα της χώρας, Χαράρε, κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικής διαμαρτυρίας.

 

Η Dangarembga, 61 ετών, και ένας ακόμη διαδηλωτής οδηγήθηκαν με όχημα της αστυνομίας στα κεντρικά γραφεία ενώ κουβαλούσαν ένα πλακάτ.

 

Η κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει ότι η συμμετοχή στη διαδήλωση της Παρασκευής θεωρείτο εξέγερση.

 

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι οργανώσεις των πολιτών προχώρησαν σε διαδηλώσεις, καθώς διαμαρτύρονται για τη φερόμενη κυβερνητική διαφθορά και την εμβάθυνση της οικονομικής κρίσης με τον πληθωρισμό να ξεπερνά το 700%.

 

Ωστόσο, ο Πρόεδρος Emmerson Mnangagwa κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι εκμεταλλεύεται τις οικονομικές προκλήσεις της χώρας για να ανατρέψει την κυβέρνησή του.

 

Ένας πολιτικός της αντιπολίτευσης δε, συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα και κατηγορείται για υποκίνηση βίας.

 

Παραμένει υπό κράτηση μαζί με τον εξέχοντα ερευνητικό δημοσιογράφο Hopewell Chin'ono, ο οποίος συνελήφθη μαζί του.

 

Τον Ιούνιο ο Chin'ono είχε αποκαλύψει ένα σκάνδαλο πολλών εκατομμυρίων δολαρίων που αφορούσε σε ιατρικές προμήθειες για τον κορωνοϊό. Οι αποκαλύψεις του οδήγησαν στην απόλυση του υπουργού Υγείας.

 

Την ίδια ώρα, οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν εντείνει τις περιπολίες τους και οι δρόμοι ερημώνουν παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι το κοινό θα πρέπει να κάνει τις συνήθεις δραστηριότητές τους χωρίς φόβο, αναφέρει η Shingai Nyoka του BBC στο Χαράρε.

 

Τα σημεία ελέγχου ωστόσο, επιτρέπουν την κίνηση στο κέντρο της πόλης μόνο για βασικούς υπαλλήλους υπηρεσιών, λέει.

 

Το κόμμα της κύριας αντιπολιτευόμενης Δημοκρατικής Αλλαγής (MDC) αναφέρει ότι πολλοί από τους υποστηρικτές του, συμπεριλαμβανομένου ενός αξιωματούχου του κόμματος, έχουν τεθεί υπό κράτηση.

 

Ένας φωτογράφος από το πρακτορείο ειδήσεων AFP αναφέρει ότι η αστυνομία συνέλαβε τη συγγραφέα και έναν άλλο διαδηλωτή και τους μετέφερε σε ένα φορτηγό γεμάτο από οπλισμένους αστυνομικούς με  τουφέκια AK-47.

 

Η Dangarembga μετέφερε πλακάτ που καλούσε σε μεταρρυθμίσεις αλλά και την απελευθέρωση του Chin'ono, σύμφωνα με  το πρακτορείο.

 

Η συγγραφέας αργότερα έγραψε στο Twitter ότι κρατείται μαζί με τον άλλο διαδηλωτή στο αστυνομικό τμήμα του Borrowdale, λέγοντας αργότερα πως «Μπορεί να μην μπορώ να κάνω tweet για λίγο».

 

Την Πέμπτη, η συγγραφέας είχε δηλώσει στο BBC ότι η διαδήλωση εναντίον της κυβέρνησης ήταν «απαραίτητη», δεδομένης της κατάστασης στη χώρα.

 

«Κάθε τομέας αποσυντίθεται. Υγεία, εκπαίδευση, οικονομία. Ανησυχώ για την ασφάλειά μου. Θα ήταν αφελές να μην ανησυχώ επειδή έχουμε ένα πολύ καταπιεστικό καθεστώς και γνωρίζουμε ότι πιθανότατα θα αναπτυχθεί εναντίον του λαού», είπε.

 

«Αυτό είναι ένα από τα παράπονα που έχουν οι άνθρωποι, ότι οι δυνάμεις ασφαλείας, η υπηρεσία ασφαλείας αναπτύσσεται συχνά εναντίον του λαού, αντί να λειτουργεί για την προστασία του».

 

 

Ποια είναι η Tsitsi Dangarembga

 

Η Tsitsi Dangarembga συγγραφέας και σκηνοθέτης, γεννήθηκε στην πόλη Mutoko στα βορειοανατολικά της χώρας, όταν ήταν υπό την κυριαρχία των λευκών μειονοτήτων.

 

Σε ηλικία δύο ετών μετακόμισε με τους γονείς της στο Ηνωμένο Βασίλειο, επιστρέφοντας στην πατρίδα της το 1980 λίγο πριν η Ζιμπάμπουε γίνει ανεξάρτητο κράτος.

 

Το πρώτο της μυθιστόρημα «Nervous Conditions» κέρδισε στο Αφρικανικό τμήμα του Βραβείου Συγγραφέων της Κοινοπολιτείας το 1989.

 

Άλλες βραβεύσεις της περιλαμβάνουν τη «Neria», την πιο επιτυχημένη ταινία της Ζιμπάμπουε που κυκλοφόρησε το 1993.

 

Το τελευταίο της βιβλίο, «This Mournable Body», βρίσκεται στη λίστα των υποψηφιοτήτων για το φετινό Βραβείο Booker, το οποίο παρουσιάστηκε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα.

 

Είναι μια συνέχεια του «Nervous Conditions» και «πραγματεύεται την ελπίδα και τις δυνατότητες ενός νεαρού κοριτσιού και ενός νεογέννητου έθνους να μας οδηγήσει σε ένα ταξίδι για να ανακαλύψουμε πού πηγαίνουν οι ζωές μετά την αναχώρηση της ελπίδας», όπως αναφέρει ο ιστότοπος του Βραβείου Booker.

 

Με πληροφορίες του BBC