Ζιμπάμπουε: Ο πρόεδρος Μουγκάμπε συμφώνησε να παραιτηθεί

Ζιμπάμπουε: Ο πρόεδρος Μουγκάμπε συμφώνησε να παραιτηθεί Facebook Twitter
0

Ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε συμφώνησε να παραιτηθεί, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters μια πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του γηραιού ηγέτη και του στρατού.


Η ίδια πηγή διευκρίνισε ότι ο Μουγκάμπε και οι στρατηγοί εργάζονται για τη σύνταξη της ανακοίνωσης της παραίτησης. Δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες της συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.


Η κρατική τηλεόραση ZBC επιβεβαίωσε μια φήμη που κυκλοφορούσε νωρίτερα, ότι ο Μουγκάμπε πρόκειται να απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα εντός των προσεχών ωρών.

Το κυβερνών κόμμα της Ζιμπάμπουε εκδίωξε σήμερα από την ηγεσία του τον Ρόμπερτ Μουγκάμπε και είχε δώσει στον 93χρονο προθεσμία μικρότερη των 24 ωρών προκειμένου να παραιτηθεί από τον προεδρικό θώκο διαφορετικά θα καθαιρεθεί, στην προσπάθεια να επιβάλει ένα ειρηνικό τέλος στα 37 χρόνια εξουσίας του έπειτα από ένα ντε φάκτο πραξικόπημα.


Ο Μουγκάμπε, ο μοναδικός ηγέτης που έχει γνωρίσει η Ζιμπάμπουε αφότου απέκτησε την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία το 1980, αντικαταστάθηκε από τον Έμερσον Μνανγκάγκουα, τον αντιπρόεδρο τον οποίο απέπεμψε αυτό τον μήνα, δήλωσε υψηλόβαθμος κομματικός αξιωματούχος σε συνέντευξη Τύπου.


Η ανακοίνωση της αποπομπής του Μουγκάμπε από την ηγεσία του κόμματος έγινε δεκτή με ζητοκραυγές από τους περίπου 200 αντιπροσώπους του ZANU-PF οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στη Χαράρε για να σφραγίσουν τη τύχη του Μουγκάμπε, η υποστήριξη προς τον οποίο φυλλορρόησε στη διάρκεια των τεσσάρων ημερών που ακολούθησαν την κατάληψη της εξουσίας από τον στρατό.


Η 52χρονη σύζυγος του Μουγκάμπε, Γκρέις, η οποία έτρεφε φιλοδοξίες να τον διαδεχθεί, αποβλήθηκε επίσης από το κόμμα όπως και τουλάχιστον τρία μέλη του υπουργικού συμβουλίου που είχαν αποτελέσει τον κορμό της πολιτικής παράταξής της, "G40".


Σε δηλώσεις του πριν από τη σύνοδο του κόμματος, ο ηγέτης των βετεράνων του πολέμου της ανεξαρτησίας Κρις Μουτσβάνγκουα είπε πως ο χρόνος τελειώνει προκειμένου ο Μουγκάμπε να διαπραγματευθεί την αποχώρησή του και είπε ότι πρέπει να φύγει από τη χώρα τώρα που μπορεί να το κάνει. «Προσπαθεί να διαπραγματευθεί μια αξιοπρεπή έξοδο», είπε.

Συνέχισε με μια απειλή ότι θα εξαπολύσει πλήθη λαού εναντίον του Μουγκάμπε, αν αρνηθεί να φύγει, λέγοντας στους δημοσιογράφους: «Θα φέρουμε πίσω τον κόσμο και θα κάνει τη δουλειά του». Με το τέλος της ψηφοφορίας κατά την οποία αποφασίστηκε η απομάκρυνση του Μουγκάμπε οι παριστάμενοι στην αίθουσα ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.


«Ο πρόεδρος έφυγε. Ζήτω ο νέος πρόεδρος», κραύγασε ο Μουτσβάνγκουα, ο οποίος ηγήθηκε της 18μηνης εκστρατείας για την απομάκρυνση του Μουγκάμπε, σύμφωνα με πλάνα από κινητό τηλέφωνο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο.


Ο Μνανγκάγκουα, πρώην επικεφαλής κρατικής ασφάλειας, γνωστός ως «Ο Κροκόδειλος», θεωρείται τώρα ο πιθανότερος να ηγηθεί μιας μεταβατικής κυβέρνησης ενότητας που θα επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην αποκατάσταση των σχέσεων με τον έξω κόσμο και στη σταθεροποίηση μιας οικονομίας σε ελεύθερη πτώση.


Χθες, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους της Χαράρε τραγουδώντας, χορεύοντας και αγκαλιάζοντας τους στρατιώτες σε ένα ξέσπασμα χαράς για την επικείμενη ανατροπή του Μουγκάμπε.


Η θεαματική πτώση του μέσα σε μόλις τέσσερις ημέρες αναμένεται να στείλει κύματα σοκ σε όλη την Αφρική, όπου ένας αριθμός ισχυρών ανδρών, από τον Γιοουέρι Μουσεβένι έως τον Ζοζέφ Καμπιλά της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κοννγκό, αντιμετωπίζουν αυξανόμενη πίεση προκειμένου να παραιτηθούν.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν είχα εμβολιαστεί ποτέ»: Παιδιά χωρίς εμβόλια, ενήλικες χωρίς ανοσία – Το ανησυχητικό φαινόμενο στις ΗΠΑ

Διεθνή / «Δεν είχα εμβολιαστεί ποτέ»: Παιδιά χωρίς εμβόλια, ενήλικες χωρίς ανοσία – Το ανησυχητικό φαινόμενο στις ΗΠΑ

Όλο και περισσότεροι Αμερικανοί ενηλικιώνονται χωρίς βασικά εμβόλια λόγω της διστακτικότητας των γονιών τους - Η ιστορία της Λέισι Μάντισον αποκαλύπτει τους κινδύνους, τις επιπτώσεις και τη σημασία της εμπιστοσύνης στην επιστήμη
LIFO NEWSROOM
BBC: Η Γαλλία σε νέα πολιτική κρίση μετά την παραίτηση Λεκορνί - Προθεσμία 48 ωρών για σταθερότητα

Διεθνή / Γαλλία: Βαθαίνει η πολιτική κρίση μετά την παραίτηση Λεκορνί - Προθεσμία 48 ωρών για σταθερότητα

Ο Γάλλος πρόεδρος παρά την παραίτησή του Σεμπαστιάν Λεκορνί, του έδωσε προθεσμία 48 ωρών, για να να επιτευχθεί συμφωνία με τα κόμματα για ένα «σχέδιο σταθερότητας» για τη χώρα
LIFO NEWSROOM
Βασιλιάς Κάρολος: Η μυστική συνάντηση με πρώην δεξί χέρι του μετά από χρόνια στο Clarence House

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Η μυστική συνάντηση με πρώην δεξί χέρι του μετά από χρόνια στο Clarence House

«Μπορώ να τα καταφέρω χωρίς σχεδόν κανέναν, εκτός από τον Μάικλ» φέρεται να είχε πει κάποτε για τον συνεργάτη του, ο οποίος απομακρύνθηκε από τη θέση του μετά από οικονομικό κάνδαλο
LIFO NEWSROOM
Έβερεστ: «Φοβήθηκα μη θαφτώ ζωντανός» - Σε εξέλιξη η τεράστια επιχείρηση διάσωσης των εγκλωβισμένων ορειβατών

Διεθνή / Έβερεστ: «Φοβήθηκα μη θαφτώ ζωντανός» - Σε εξέλιξη η τεράστια επιχείρηση διάσωσης των εγκλωβισμένων ορειβατών

Σφοδρή χιονοθύελλα άφησε εκατοντάδες ανθρώπους αποκλεισμένους στις απομακρυσμένες πλαγιές του όρους Έβερεστ, οδηγώντας σε μια μαζική επιχείρηση διάσωσης
LIFO NEWSROOM
Γκίσλεϊν Μάξγουελ: Απορρίφθηκε η έφεση της - Δεν ακυρώνεται η καταδίκη της

Διεθνή / Γκίσλεϊν Μάξγουελ: Απορρίφθηκε η έφεση της - Δεν ακυρώνεται η καταδίκη της

Η καταδικασμένη συνεργάτιδα του Τζέφρι Έπσταϊν υποστήριζε ότι έπρεπε να απαλλαγεί, επειδή ο Έπσταϊν είχε συνάψει το 2008 συμφωνία με τις αρχές που τον Proστάτευε από περαιτέρω δίωξη.
LIFO NEWSROOM
Ζιζέλ Πελικό: Επέστρεψε στο δικαστήριο για να αντιμετωπίσει έναν από τους άνδρες που καταδικάστηκαν για τον βιασμό της

Διεθνή / Ζιζέλ Πελικό: Επέστρεψε στο δικαστήριο για να αντιμετωπίσει έναν από τους άνδρες που καταδικάστηκαν για τον βιασμό της

Η 72χρονη επέστρεψε σήμερα σε δικαστήριο της Γαλλίας - Ο μοναδικός από τους 51 κατηγορουμένους για τους βιασμούς της αμφισβήτησε την ποινή του
LIFO NEWSROOM
Global Sumud Flotilla: Στην Ελλάδα πάνω από 170 ακτιβιστές – Ανάμεσά τους και η Γκρέτα Τούνμπεργκ

Διεθνή / Global Sumud Flotilla: Στην Ελλάδα πάνω από 170 ακτιβιστές – Ανάμεσά τους και η Γκρέτα Τούνμπεργκ

Η Global Sumud Flotilla, αποστολή αλληλεγγύης προς τη Γάζα, είχε ως στόχο να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια και να αναδείξει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή
LIFO NEWSROOM
«Δεν έβγαλαν παρέλαση»: Ποιοι πρωθυπουργοί παραιτήθηκαν πριν κλείσουν τρεις μήνες

Διεθνή / «Δεν έβγαλαν παρέλαση»: Ποιοι πρωθυπουργοί παραιτήθηκαν πριν κλείσουν τρεις μήνες

Από τη Λιζ Τρας και τη Μαγκνταλένα Άντερσον μέχρι τον Πρίγκιπα Χιγκασικούνι και τον Αντ. Ροντρίγκες Σαά — Οι πιο σύντομες πρωθυπουργικές θητείες στην ιστορία, που έληξαν πριν καν συμπληρωθούν 91 ημέρες
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Ιατρικής 2025: Οι τρεις νικητές και οι ανακαλύψεις που αλλάζουν τη θεραπεία του καρκίνου

Διεθνή / Νόμπελ Ιατρικής 2025: Οι τρεις νικητές και οι ανακαλύψεις που αλλάζουν τη θεραπεία του καρκίνου

Οι επιστήμονες Mary Brunkow, Fred Ramsdell και Shimon Sakaguchi κέρδισαν το Νόμπελ Ιατρικής 2025 για την ανακάλυψη του μηχανισμού ανοσολογικής ανοχής, ανοίγοντας τον δρόμο για θεραπείες κατά του καρκίνου και των αυτοάνοσων νοσημάτων
LIFO NEWSROOM
Συρία: Οι πρώτες εκλογές μετά τον Άσαντ – Δημοκρατική μετάβαση ή νέα μορφή ελέγχου;

Διεθνή / «Σχεδόν εκλογές» στη Συρία του Αλ-Σαράα: Περιορισμένη συμμετοχή - Άνδρες και σουνίτες στην πλειοψηφία

Η Συρία διεξήγαγε έμμεσες εκλογές για το πρώτο κοινοβούλιο μετά τον Άσαντ, με περιορισμένη συμμετοχή, ανισορροπία μεταξύ φύλων και θρησκευτικών ομάδων και έλεγχο από τον πρόεδρο Σαράα
LIFO NEWSROOM