Ζευγάρι χωρίστηκε από τα ιρλανδικά σύνορα, λόγω των κανόνων του Brexit

Ζευγάρι χωρίστηκε από τα ιρλανδικά σύνορα, λόγω των κανόνων του Brexit Facebook Twitter
0

Μία γιατρός από τη Νότιο Αφρική και ο Βρετανός σύζυγός της ζουν χώρια, με τα ιρλανδικά σύνορα ανάμεσά τους, εξαιτίας των κανόνων μετανάστευσης, που επιβλήθηκαν στη μετά Brexit εποχή.

Η Κορίν και ο Μπρετ Τζάιλς ζουν 25 μίλια μακριά  ο ένας από τον άλλον στις κομητείες Ντόνεγκαλ και Ντέρι αντίστοιχα, με την Κορίν να βρίσκεται σε «συνεχή κατάσταση άγχους» περιμένοντας την οικογενειακή άδεια για να δει από κοντά τον σύζυγό της στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Από τη στιγμή που η Βρετανία έφυγε από την ΕΕ, οι μη Βρετανοί σύζυγοι των Βρετανών πολιτών καλούνται να υποβάλουν αίτηση για ειδικό καθεστώς πριν από τις 29 Μαρτίου του επόμενου έτους, εάν ήθελαν να επιστρέψουν ως οικογένεια στη χώρα χωρίς βίζα.

Είναι επιλέξιμοι μόνο εάν λάβουν πρώτα μια νέα οικογενειακή άδεια για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πριν από το Brexit, οι συγγενείς των Βρετανών μπορούσαν να επιστρέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο ανά πάσα στιγμή χωρίς βίζα βάσει των νόμων περί ελεύθερης κυκλοφορίας που ίσχυαν για συζύγους εντός και εκτός ΕΕ.

Μετά το Brexit όμως, αυτό άλλαξε. Ωστόσο, η βρετανική κυβέρνηση, υπό πίεση, δεσμεύτηκε να διατηρήσει την έλευση χωρίς βίζα ανοιχτή μέχρι τον Μάρτιο του επόμενου έτους, επιτρέποντας στους μη Βρετανούς συζύγους να υποβάλουν αίτηση για καθεστώς προσωρινής εγκατάστασης.

Αλλά η οικογενειακή τους άδεια στην ΕΕ έπαψε να αναγνωρίζεται μετά το Brexit από το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο απαιτεί τώρα στους αιτούντες να λάβουν οικογενειακή άδεια που έχει εκδοθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Μετά από 15 χρόνια στη Νότια Αφρική, η Κορίν και ο Μπρετ μετακόμισαν στην Ιρλανδία πριν από δύο χρόνια, θέλοντας να είναι πιο κοντά στην οικογένειά τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς η Κορίν εργαζόταν σε ιατρική μονάδα του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Letterkenny.

Η περιπέτειά τους ξεκίνησε πριν από οκτώ μήνες, όταν άρχισαν να διερευνούν τις επιλογές τους για να μετακομίσουν στην Αγγλία.

Ανακάλυψαν ότι υπήρχε εναλλακτική χωρίς βίζα για την Κορίν στο πλαίσιο συμφωνίας για το Brexit, η οποία επιτρέπει σε υπηκόους τρίτων χωρών να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, αρκεί να πάρουν πρώτα οικογενειακή άδεια από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Ο Μπρετ, ο οποίος ασχολείται με το μάρκετινγκ, μετακόμισε κοντά στα σύνορα στο Ντέρι της Βόρειας Ιρλανδίας, έχοντας διαβάσει οδηγίες στο σάιτ της κυβέρνησης ότι οι Βρετανοί πολίτες θα πρέπει να επιστρέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από τα τέλη Δεκεμβρίου πέρυσι, για να μπορούν να ασκούν τα δικαιώματα ελεύθερης κυκλοφορίας της ΕΕ.

Το σάιτ ανέφερε ότι η οικογενειακή άδεια θα χρειαζόταν μερικές εβδομάδες για να ελεγχθεί, κάτι που θεώρησε τότε  μικρό τίμημα.

Πέντε μήνες αργότερα, ωστόσο, δεν υπάρχει κανένα σημάδι της οικογενειακής άδειας και καμία επικοινωνία από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Εν τω μεταξύ, η 48χρονη Κορίν ζει σε ένα μονόκλινο δωμάτιο στο Letterkenny και δεν μπορεί να υποβάλει αίτηση για την κάλυψη κενών θέσεων υπηρεσιών υγείας στην Ιρλανδία ή στο NHS.

«Είμαι απογοητευμένη συναισθηματικά και εξαντλημένη ψυχικά και σωματικά», είπε. «Ζω σε αυτή τη συνεχή κατάσταση άγχους κάθε μέρα, ελέγχοντας τα email που θα καθορίσουν το μέλλον μου.

«Όλο αυτό το διάστημα το χάσμα στην επαγγελματική μου καριέρα αυξάνεται σημαντικά. Το να μένεις στο σκοτάδι χωρίς απολύτως καμία απάντηση ή επικοινωνία από το Υπουργείο Εσωτερικών είναι το απόλυτο βασανιστήριο. Ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα δεν πίστευα ότι δύο χρόνια μετά την έλευση μου στην Ευρώπη, θα καθόμουν στον καναπέ, άνεργη και απογοητευμένη» λέει στον Guardian.

«Το μόνο που θέλω είναι μια φυσιολογική ζωή. Επίσης όλη μου η οικογένεια βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα αδέλφια μου, οι αδελφές μου, η μαμά μου, και είμαι εντελώς μόνη σε ένα ξένο περιβάλλον και γίνεται όλο και πιο δύσκολο για μένα να συνεχίσω αυτή τη ζωή».

Τουλάχιστον δώδεκα άλλες οικογένειες έχουν μοιραστεί τις ιστορίες τους με τον Guardian, συμπεριλαμβανομένης μιας μητέρας που επέστρεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο από τη Γαλλία με την επτάχρονη κόρη της, χωρίζοντας το παιδί της από τον Γάλλο πατέρα του, ο οποίος είναι επίσης στη μακρά λίστα αναμονής του υπουργείου Εσωτερικών.

Στην ίδια λίστα, βρίσκονται ένας Βρετανός άνδρας απελπισμένος να επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο με τον Ιταλό σύντροφό του, και μια Γερμανίδα που περιμένει από τον Απρίλιο την άδειά της να ενωθεί με τον Βρετανό σύζυγό της.

«Το να είσαι τόσο εχθρικός απέναντι σε έναν Βρετανό πολίτη, να δυσκολεύεις έναν Βρετανό πολίτη να πάρει ακόμη και πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο επίλυσης μιας κατάστασης που προκαλείται από την κυβερνητική πολιτική, είναι οριακά αντισυνταγματικό», δήλωσε ο βουλευτής των Εργατικών, Peter Kyle.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει συγκεκριμένες περιπτώσεις, λέγοντας πως «Τα επιλέξιμα μέλη της οικογένειας των Βρετανών πολιτών που επιστρέφουν μαζί τους στο Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για οικογενειακή άδεια.

»Κάθε περίπτωση εξετάζεται όσο το δυνατόν γρηγορότερα και ανάλογα με τα μεμονωμένα στοιχεία της, αλλά οι χρόνοι επεξεργασίας μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον όγκο και την πολυπλοκότητα των περιπτώσεων» σημείωσε.

Με πληροφορίες του Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ