Ζελένσκι: Ο πόλεμος θα τελειώσει όταν νικήσει η Ουκρανία- Τι είπε για τον μαχητή του Αζόφ στην ελληνική Βουλή

Ζελένσκι: Ο πόλεμος θα τελειώσει όταν νικήσει η Ουκρανία- Τι είπε για τον μαχητή του Αζόφ στην ελληνική Βουλή Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

«Ο πόλεμος θα τελειώσει όταν νικήσει η Ουκρανία», τόνισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μιλώντας στην ΕΡΤ, ενώ στην ίδια συνέντευξη απάντησε και για το μήνυμα του μαχητή  από το τάγμα του Αζόφ, που προβλήθηκε στην ελληνική Βουλή στο πλαίσιο της ομιλίας του ίδιου. 

Στη συνέντευξη, ο Ουκρανός πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ρωσία είναι ικανή «να χρησιμοποιήσει κι άλλα απαγορευμένα όπλα» στον πόλεμο στην Ουκρανία και υπογράμμισε ότι το Κίεβο δεν εμπιστεύεται τη Μόσχα. 

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Σεργκέι Λαβρόφ ότι η άρση των κυρώσεων είναι ανάμεσα στα υπό συζήτηση θέματα των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, ο Ζελένσκι δήλωσε έκπληκτος. 

«Το ζήτημα της άρσης των κυρώσεων δεν τέθηκε και δεν μπορεί να τεθεί», υπογράμμισε και τόνισε ότι αυτές επιβλήθηκαν στη Ρωσία επειδή ξεκίνησε τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. «Δολοφονία, κατοχή , παράνομη εισβολή. Ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει. Δεν έχουμε επιστρέψει στις περιοχές μας, η Ρωσία παραμένει στη γη μας. Μένω έκπληκτος και μόνο που τίθεται θέμα άρσης κυρώσεων», συμπλήρωσε. 

Οι άμαχοι στο Azovstal 

Αναφερόμενος στην προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων που είχαν βρει καταφύγιο στο εργοστάσιο Azovstal στη Μαριούπολη- η οποία ξεκίνησε χθες- ο Ζελένσκι δήλωσε ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται εκεί «φοβούνται να βγουν, γιατί τους σκοτώνουν»

«Δυστυχώς η εν λόγω εκκένωση δεν αφορά στρατιώτες και τραυματίες. Δεν αναλαμβάνουν τέτοια ευθύνη. Ο ΟΗΕ μιλάει μόνο για τη βοήθεια σχετικά με την απομάκρυνση άμαχου πληθυσμού», σημείωσε. 

«Όλα εξαρτώνται από τη ρωσική πλευρά. Η διαδικασία παραμένει δύσκολη, επειδή δεν εμπιστευόμαστε τη Ρωσία», πρόσθεσε και επεσήμανε ότι ακόμη και όταν ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, βρισκόταν στο Κίεβο, η περιοχή επλήγη με πυραύλους. 

«Ικανοί να χρησιμοποιήσουν κι άλλα απαγορευμένα όπλα» 

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών από τη Ρωσία, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Μόσχα είναι ικανή να χρησιμοποιήσει «κι άλλα» απαγορευμένα όπλα. 

«Βρισκόμαστε σε πόλεμο. Εξετάζουμε οποιουδήποτε είδους επιθέσεις από την πλευρά της Ρωσίας. Έπεσε η εμπιστοσύνη της κοινωνίας μας προς τη Ρωσία, για τις υποσχέσεις και τις αποφάσεις τους. Έχουμε φτάσει σχεδόν στο μηδέν. Σήμερα μπορούμε να περιμένουμε οποιαδήποτε βήματα από την πλευρά της Ρωσίας», είπε αρχικά και συμπλήρωσε ότι προκύπτουν ερωτήματα, και κατά συνέπεια κίνδυνοι, όταν κάποιοι Ρώσοι πολιτικοί κάνουν δηλώσεις για χρήση πυρηνικών.  

«Αφού χρησιμοποίησαν απαγορευμένα όπλα, π.χ. βόμβες φωσφόρου, όπως το έκαναν στο Χάρκοβο, στην πλατεία Ελευθερίας, ακριβώς στο κέντρο της πόλης, όπως χρησιμοποίησαν απαγορευμένες βόμβες στη Μαριούπολη, στους νομούς Ζαπορίζια, Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ- όλα αυτά τα χρησιμοποίησαν παρ’ όλο που είναι απαγορευμένα- μπορούμε να πούμε ότι η Ρωσία είναι ικανή να χρησιμοποιήσει και άλλα απαγορευμένα όπλα», πρόσθεσε. 

Αναφερόμενος στις καταστροφές από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τόνισε ότι το κόστος των ζημιών σε κατεστραμμένα σπίτια και υποδομές ξεπερνά τα 60 δισ. δολάρια. «Όσον αφορά τις ζωές που χάθηκαν, πιστεύω ότι δεν υπάρχει τίμημα» πρόσθεσε. 

Ο μαχητής του Αζόφ στη Βουλή 

Κληθείς να απαντήσει για το βίντεο του μαχητή που προβλήθηκε στην ελληνική Βουλή- και προκάλεσε αντιδράσεις- επεσήμανε ότι το τάγμα του Αζόφ πλέον έχει ενσωματωθεί στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.  

«Από την αρχή του πολέμου υπήρχαν πάρα πολλές πληροφορίες από την πλευρά της Ρωσίας σχετικά με ομάδες εθελοντών και εθελοντικά ουκρανικά τάγματα. Αυτό ήταν το 2014, όταν οι εθελοντές από διάφορες γωνίες του κράτους μας ενώθηκαν για να προστατέψουν την Ουκρανία. Τότε δεν είχαμε τόσο δυνατό στρατό όπως έχουμε σήμερα», είπε. 

«Και πράγματι ποίκιλαν οι αντιδράσεις σχετικά με τις δηλώσεις των εν λόγω εθελοντικών ταγμάτων. Διότι πολλές από αυτές τις δηλώσεις ήταν αρκετά ριζοσπαστικές όσον αφορά τη Ρωσία. Ήταν εθελοντές. Ήταν η προσωπική τους άποψη και τα προσωπικά τους βήματα», συμπλήρωσε. 

«Το Τάγμα Αζόφ, το οποίο δεν αποτελείται από εθελοντές, αλλά είναι μέρος της Εθνικής Φρουράς του κράτους μας», τόνισε. «Εμείς θεωρούμε ότι αυτό που πράττουν στο κράτος μας οι Ρώσοι στρατιώτες, αυτός είναι ο ναζισμός», συμπληρωσε. 

Παράλληλα επεσήμανε ότι ο ίδιος και η ομάδα του παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις. «Και εάν υπάρχουν προκλήσεις ή εκκλήσεις για ριζοσπαστισμό, πιστεύω ότι στο κράτος μας είναι πολύ λιγότερες σε σύγκριση με άλλα κράτη του κόσμου. Θεωρώ ότι εμείς δεν τις έχουμε σχεδόν καθόλου. Παρά το γεγονός ότι έχουμε πόλεμο και θα μπορούσαμε να το καταλάβουμε. Σε περίπτωση που λαμβάνουν χώρα τέτοιου είδους ριζοσπαστικές δηλώσεις, πιστέψτε, τις παρακολουθούμε, τις βλέπουμε πολύ σοβαρά, σταματάμε και ξεκόβουμε αμέσως τέτοια βήματα», υπογράμμισε. 

Σε ερώτηση για το αν είναι αντιφατική η ειρηνευτική στάση της Τουρκίας στον πόλεμο στην Ουκρανία ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιεί τον στρατό της για να προκαλέσει την Ελλάδα, απάντησε ότι σε έναν πόλεμο «κάνεις ό,τι μπορείς για να ενώσεις τα κράτη γύρω σου ακόμα και εκείνα που ιστορικά έχουν δύσκολες σχέσεις». 

Η Ουκρανία χρειάζεται εταίρους και φίλους, διαφορετικά δεν θα μπορέσει να νικήσει τη Ρωσία, τόνισε. «Έχουμε την υποστήριξη της Τουρκίας και έχουμε την υποστήριξη της Ελλάδας. Θα σας πω ειλικρινά, ότι έχουμε ερωτήματα και προς την Τουρκία και προς την Ελλάδα. Έτσι είναι η ζωή και το κάθε κράτος έχει τα δικά του ενδιαφέροντα και συμφέροντα», συμπλήρωσε. 

Εξέφρασε ευγνωμοσύνη για τη στήριξη της Αθήνας και πρόσθεσε ότι καταλαβαίνει πως «στην Ελλάδα ένα μεγάλο μέρος των εσόδων του προϋπολογισμού προέρχεται από τον τουρισμό. Φυσικά, ο ρωσικός τουρισμός έχει φέρει πολλά χρήματα στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια». 

«Πιστεύουμε ότι βγάζουν χρήματα, χύνοντας αίμα, και αυτά τα χρήματα ξοδεύουν. Το ίδιο ισχύει και για την Τουρκία. Αφενός η Τουρκία λειτουργεί ως μεσολαβητής και στηρίζει την Ουκρανία με σημαντικά βήματα και αφετέρου βλέπουμε, για παράδειγμα, να ετοιμάζει, παράλληλα, αρκετές τουριστικές διαδρομές. Ειδικά για τον ρωσικό τουρισμό», πρόσθεσε. 
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γούντι Άλεν απορρίπτει τις κατηγορίες ότι «ξεπλένει» τα εγκλήματα της Ρωσίας με τη συμμετοχή του σε φεστιβάλ της Μόσχας

Διεθνή / Ο Γούντι Άλεν απορρίπτει τις κατηγορίες ότι «ξεπλένει» τα εγκλήματα της Ρωσίας με τη συμμετοχή του σε φεστιβάλ της Μόσχας

Ο Άλεν εμφανίστηκε διαδικτυακά σε πάνελ που παρουσίασε ο Ρώσος σκηνοθέτης Φιόντορ Μπονταρτσούκ, στενός πολιτικός σύμμαχος του Πούτιν
LIFO NEWSROOM
Διπλωματική κόντρα Γαλλίας - ΗΠΑ: Ο πεθερός της Ιβάνκα Τραμπ κατηγορεί τον Μακρόν για αδράνεια απέναντι στον αντισημιτισμό

Διεθνή / Διπλωματική κόντρα Γαλλίας - ΗΠΑ: Ο πεθερός της Ιβάνκα Τραμπ κατηγορεί τον Μακρόν για αδράνεια απέναντι στον αντισημιτισμό

Ο Τσαρλς Κούσνερ, εβραϊκής καταγωγής και πεθερός της Ιβάνκα Τραμπ, δημοσίευσε ανοικτή επιστολή ου απευθύνεται προσωπικά στον Μακρόν, υποστηρίζοντας ότι οι συζητήσεις για αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους «τροφοδοτούν τη βία»
LIFO NEWSROOM
Βαλέρι Ζαλούζνι: Ο «σιωπηλός στρατηγός» που απειλεί την πολιτική κυριαρχία του Ζελένσκι

Διεθνή / Βαλέρι Ζαλούζνι: Ο «σιωπηλός στρατηγός» που απειλεί την πολιτική κυριαρχία του Ζελένσκι

Ο Βαλέρι Ζαλούζνι, πρώην αρχηγός του ουκρανικού στρατού και νυν πρέσβης στο Λονδίνο, θεωρείται ο μόνος που μπορεί να απειλήσει πολιτικά τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι - Οι μυστικές κινήσεις του, οι επαφές με Δύση και ΗΠΑ και τα σενάρια διαδοχής
LIFO NEWSROOM
Η Ρωσία αλλάζει στρατηγική στην Αφρική: Η Wagner αντικαθίσταται από την Africa Corps

Διεθνή / Η Ρωσία αλλάζει στρατηγική στην Αφρική: Η Wagner αντικαθίσταται από την Africa Corps

Μετά την αποτυχημένη ανταρσία της Wagner και την κακή φήμη της, η Ρωσία αντικαθιστά τους μισθοφόρους της στην Αφρική με την επίσημη παραστρατιωτική ομάδα Africa Corps, ενισχύοντας τον έλεγχο και τη νομιμότητα της Μόσχας στην περιοχή
LIFO NEWSROOM
Αφγανιστάν:

Διεθνή / Αφγανιστάν: «Μητέρες και παιδιά θα πεθάνουν» - Οι συνέπειες των περικοπών στην ανθρωπιστική βοήθεια από τις ΗΠΑ

Οι περικοπές χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ έχουν οδηγήσει στην αναστολή ή το κλείσιμο 422 δομών υγείας στο Αφγανιστάν - Κάτοικοι απομακρυσμένων κοινοτήτων μιλούν για μια κατάσταση που «φλερτάρει» με τον θάνατο
LIFO NEWSROOM
Συρία: Καταργούνται δύο μηδενικά από τη λίρα – Νέα χαρτονομίσματα για να σωθεί η οικονομία

Διεθνή / Συρία: Καταργούνται δύο μηδενικά από τη λίρα – Νέα χαρτονομίσματα για να σωθεί η οικονομία

Η Συρία ετοιμάζει νέα τραπεζογραμμάτια αφαιρώντας δύο μηδενικά από τη λίρα για να αντιμετωπίσει την κατάρρευση της αξίας της - Τι σημαίνει για τις καθημερινές συναλλαγές και την πολιτική αλλαγή στη χώρα;
LIFO NEWSROOM
«Κατάσταση πολιορκίας» στην Ουάσινγκτον: Ο Τραμπ εξοπλίζει την Εθνοφρουρά και απειλεί με επέκταση σε άλλες πόλεις

Διεθνή / «Κατάσταση πολιορκίας» στην Ουάσινγκτον: Ο Τραμπ εξοπλίζει την Εθνοφρουρά και απειλεί με επέκταση σε άλλες πόλεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξοπλίζει την Εθνοφρουρά στην Ουάσινγκτον με όπλα, προκαλώντας φόβους για «στρατιωτική κατοχή». Σχέδια για αποστολή δυνάμεων και σε Σικάγο – Νέα Υόρκη.
LIFO NEWSROOM