Ζελένσκι: Η Ευρώπη πρέπει να κλείσει τα λιμάνια για τα ρωσικά πλοία

Ζελένσκι: Η Ευρώπη πρέπει να κλείσει τα λιμάνια για τα ρωσικά πλοία Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Η Νορβηγία και η υπόλοιπη Ευρώπη πρέπει να κλείσει τα λιμάνια της για τα ρωσικά πλοία, δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απευθυνόμενος στο νορβηγικό κοινοβούλιο. 

Παράλληλα επεσήμανε ότι η Νορβηγία μπορεί να συνεισφέρει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. «Η ΕΕ- και ελπίζω η Νορβηγία- πρέπει να απαγορεύσουν στα ρωσικά πλοία να χρησιμοποιούν τα λιμάνια τους προσωρινά, όσο εκείνοι μπλοκάρουν τα δικά μας λιμάνια», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος. 

Συμπλήρωσε ότι η Ουκρανία και η Νορβηγία- ο δεύτερος μεγαλύτερος πάροχος φυσικού αερίου της Ευρώπης μετά τη Ρωσία- είναι σε συζητήσεις για την παροχή 5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων για τον επόμενο χειμώνα. 

«Μπορείτε να συνεισφέρετε αποφασιστικά στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, παρέχοντας τους απαραίτητους πόρους τόσο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και στην Ουκρανία», είπε ο Ζελένσκι. «Έχουμε ήδη ξεκινήσει τον διάλογο για την παροχή περίπου 5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων. Ελπίζω ότι αυτή θα είναι η βάση για την μακροπρόθεσμη συνεργασία μας σε αυτό τον τομέα», συμπλήρωσε ο Ουκρανός πρόεδρος. 

Πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Νορβηγία κάλυπτε το 20-25% των αναγκών της ΕΕ και της Βρετανίας για φυσικό αέριο, ενώ από τη Ρωσία προερχόταν το 45-50%. Το Όσλο έχει λάβει μέτρα για να διατηρήσει σε μέγιστο επίπεδο την παραγωγή φυσικού αερίου το καλοκαίρι. «Προσφέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερο», επανέλαβε σήμερα ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε.
 

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ/ AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ