Υπόθεση Ασάνζ: Νέα προσπάθεια των ΗΠΑ για την έκδοσή του, εκδικάζεται η έφεση

Υπόθεση Ασάνζ: Νέα προσπάθεια των ΗΠΑ για την έκδοσή του, εκδικάζεται η έφεση Facebook Twitter
Πηγή φωτό ΑP
0

Οι ΗΠΑ καταβάλουν μία ακόμη προσπάθεια για την έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ, καθώς σήμερα ξεκινά η εκδίκαση της έφεσης των αμερικανικών αρχών κατά της πρώτης απόφασης της βρετανικής δικαιοσύνης

Έπειτα από επτά χρόνια στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, τα τελευταία 2,5 χρόνια ο ιδρυτής των WikiLeaks κρατείται στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς. 

Τον περασμένο Ιανουάριο η Βρετανίδα δικαστής Βανέσα Μπαρέιτσερ απέρριψε το αίτημα της Ουάσινγκτον να εκδοθεί ο Ασάνζ, εκτιμώντας ότι υπάρχει κίνδυνος να αυτοκτονήσει. Στις ΗΠΑ κινδυνεύει να καταδικαστεί σε 175 χρόνια κάθειρξη για τη διαρροή απόρρητων εγγράφων.

Η Ουάσινγκτον άσκησε έφεση, αμφισβητώντας κυρίως την αξιοπιστία ενός ειδικού που κατέθεσε υπέρ του Ασάνζ και σχετικά με την ευαίσθητη ψυχική του υγεία. Ο ψυχίατρος Μάικλ Κόπελμαν έχει παραδεχθεί ότι απέκρυψε από τη δικαιοσύνη το γεγονός ότι ο πελάτης του έγινε πατέρας δύο φορές το διάστημα που βρισκόταν κλεισμένος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

Η έφεση θα εκδικαστεί σήμερα και αύριο. Αν απορριφθεί, οι αμερικανικές αρχές θα μπορούν πλέον να προσφύγουν μόνο στο Ανώτατο Βρετανικό Δικαστήριο, το οποίο όμως δεν είναι βέβαιο ότι θα δεχθεί να εξετάσει αυτή την προσφυγή. Σε περίπτωση νίκης, η υπόθεση δεν θα κλείσει καθώς άλλο δικαστήριο θα πρέπει να εξετάσει τη βάση της απόφασης.

Σύμφωνα με τη σύντροφό του Στέλα Μόρις, η οποία τον επισκέφθηκε το Σάββατο στη φυλακή, ο Ασάνζ είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση. «Ο Τζούλιαν δεν θα επιβιώσει μιας έκδοσης, αυτό ήταν και το συμπέρασμα της δικαστού τον Ιανουάριο», δήλωσε.

Ο 50χρονος, συμπλήρωσε η σύντροφός του, θέλει να μπορέσει να επιστρέψει στην Αυστραλία, «να δει την οικογένειά του, τη μητέρα του την οποία δεν έχει δει εδώ και οκτώ χρόνια». Αναγνώρισε πάντως ότι κάτι τέτοιο θα είναι δύσκολο διότι «η Αυστραλία δεν έκανε τίποτα για να εγγυηθεί την ασφάλειά του».

Σύμφωνα με τον διευθυντή των WikiLeaks Κρίστιν Χράφσον, είναι «αδιανόητο» το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου να λάβει οποιαδήποτε άλλη απόφαση πέραν της επικύρωσης της άρνησης έκδοσης του Ασάνζ στις ΗΠΑ.

Πολλές οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του Τύπου- ανάμεσά τους η Διεθνής Αμνηστία, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα- δηλώνοντας «βαθιά ανήσυχες» είχαν ζητήσει στα μέσα Οκτωβρίου με ανοικτή επιστολή τους προς τον Αμερικανό υπουργό Δικαιοσύνης να εγκαταλείψει τις κατηγορίες εναντίον του Ασάνζ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η επιστροφή της Ρωσίας στη Venice Biennale ξανανοίγει τη συζήτηση για τα όρια της πολιτισμικής ουδετερότητας

Διεθνή / Η επιστροφή της Ρωσίας στη Venice Biennale ανοίγει νέο κύκλο αντιδράσεων

Η απόφαση της Venice Biennale να συμπεριλάβει ξανά τη Ρωσία στις εθνικές συμμετοχές του 2026 άνοιξε νέο κύκλο αντιδράσεων από το Κίεβο, από Ευρωπαίους πολιτικούς και από τον διεθνή καλλιτεχνικό χώρο.
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΚΙΝΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Τραμπ για Στενά του Ορμούζ: «Είναι τιμή μου να τα κρατήσω ανοιχτά για την Κίνα και άλλες χώρες»

Οι ΗΠΑ θα άρουν επίσης όλες τις κυρώσεις που σχετίζονται με το πετρέλαιο σε ορισμένες χώρες, σε μια προσπάθεια να μειώσουν τις τιμές της ενέργειας εν μέσω της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο Τραμπ
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΟΜΙΛΙΑ

Διεθνή / Τραμπ για τον πόλεμο με το Ιράν: «Είναι μια βραχυπρόθεσμη εκδρομή, ο κόσμος μας σέβεται περισσότερο από ποτέ»

«Δεν θα υποχωρήσουμε μέχρι ο εχθρός να ηττηθεί ολοκληρωτικά και αποφασιστικά», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών στη Φλόριντα
THE LIFO TEAM