Ξεκίνησαν τα κοινά γυμνάσια ΗΠΑ - Ν. Κορέας παρά τις προειδοποιήσεις της Πιονγιάνγκ

Ξεκίνησαν τα κοινά γυμνάσια ΗΠΑ - Ν. Κορέας παρά τις προειδοποιήσεις της Πιονγιάνγκ Facebook Twitter
0

Η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ άρχισαν σήμερα τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια που έχουν διεξαγάγει στην ιστορία, μία εβδομάδα αφότου η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε πως δοκίμασε επιτυχώς τον πιο προηγμένο διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλό της, στο πλαίσιο ενός εξοπλιστικού προγράμματος που έχει κλιμακώσει την ένταση σε παγκόσμιο επίπεδο.


Στα ετήσια κοινά γυμνάσια των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας, που βαπτίστηκαν «Άγρυπνος Πιλότος» (Vigilant Ace), θα πάρουν μέρος έξι «αόρατα» για τα ραντάρ αμερικανικά μαχητικά F-22 Raptor και συνολικά τουλάχιστον 230 αεροσκάφη.


Η Βόρεια Κορέα καταδίκασε αυτά τα στρατιωτικά γυμνάσια, τα οποία χαρακτήρισε πρόκληση.


Θα αναπτυχθούν επίσης στο πλαίσιο των γυμνασίων αμερικανικά αεροσκάφη F-35. Θα πρόκειται για την άσκηση με τη συμμετοχή των περισσότερων μαχητικών πέμπτης γενιάς που έχει γίνει ποτέ, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας στη Νότια Κορέα.


Περίπου 12.000 αμερικανοί στρατιωτικοί, ανάμεσά τους άνδρες των Πεζοναυτών και του Πολεμικού Ναυτικού, θα συμμετάσχουν στα γυμνάσια, μαζί με άνδρες των ένοπλων δυνάμεων της Νότιας Κορέας. Τα αεροσκάφη που θα συμμετάσχουν θα χρησιμοποιήσουν οκτώ αμερικανικές και νοτιοκορεάτικες στρατιωτικές εγκαταστάσεις.


Σύμφωνα με δημοσιεύματα νοτιοκορεάτικων μέσων ενημέρωσης, αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά B-1B Lancer αναμένεται να πάρουν επίσης μέρος στα γυμνάσια. Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής ΠΑ δεν επιβεβαίωσε, ούτε διέψευσε την πληροφορία αυτή.


Τα κοινά γυμνάσια έχουν στόχο την αύξηση της ετοιμότητας και των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των δύο κρατών και να εγγυηθούν την ειρήνη και την ασφάλεια στην κορεατική χερσόνησο, ανέφερε ο αμερικανικός στρατός σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα πριν από την έναρξή τους.


Καταγράφονται μία εβδομάδα μετά την εκτόξευση του πιο προηγμένου ICBM που έχει δοκιμάσει μέχρι σήμερα η Βόρεια Κορέα, αψηφώντας τις διεθνείς κυρώσεις και καταδίκες.


Η Πιονγιάνγκ κατηγόρησε τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ότι αυξάνει την ένταση και προειδοποίησε ότι τα γυμνάσια αυτά ωθούν την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο προς μια «ανάφλεξη», σύμφωνα με βορειοκορεάτικα κρατικά ΜΜΕ.


Η βορειοκορεάτικη Επιτροπή για την Ειρηνική Επανένωση της Χώρας αποκάλεσε «παράφρονα» τον Τραμπ την Κυριακή και υποστήριξε πως τα γυμνάσια «ωθούν την ήδη οξυμένη κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο στα πρόθυρα πυρηνικού πολέμου».


Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας δήλωσε εξάλλου το Σάββατο, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, ότι η κυβέρνηση Τραμπ «παρακαλάει να γίνει πυρηνικός πόλεμος» προχωρώντας σε μια «εξαιρετικά επικίνδυνη ζαριά στην κορεατική χερσόνησο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συγκινούν οι γονείς του Μάθιου Πέρι σε επιστολή προς τον γιατρό του: «Γιατί το έκανες; Για μερικές χιλιάδες δολάρια;»

Διεθνή / Συγκινούν οι γονείς του Μάθιου Πέρι σε επιστολή προς τον Δρ. Πλασένσια: «Γιατί το έκανες; Για μερικές χιλιάδες δολάρια;»

Ο Δρ. Πλασένσια είναι από τους βασικούς κατηγορούμενους στην υπόθεση θανάτου του Πέρι - Οι επιστολές του πατέρα, της μητέρας, του πατριού και της μητριάς του
LIFO NEWSROOM
Αγία Σοφία:

Διεθνή / Αγία Σοφία: Οι επικεφαλής των έργων αποκατάστασης απαντούν για τα φορτηγά μέσα στο μνημείο

Η σκληρή κριτική οφείλεται στην πολιτική πόλωση, ενώ η πολυπλοκότητα των εργασιών καθιστά δύσκολη την πλήρη κατανόησή τους από το ευρύ κοινό, εξηγεί μέλος του επιστημονικού συμβουλίου
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πόσο διαρκεί η ενοικίαση του «παντοτινού» τους σπιτιού στο Forest Lodge

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πόσο διαρκεί η ενοικίαση του «παντοτινού» τους σπιτιού στο Forest Lodge

Ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας έχουν ήδη εγκατασταθεί στο νέο τους σπίτι, στο οποίο σκοπεύουν να μείνουν ακόμη και όταν ο Ουίλιαμ γίνει βασιλιάς
LIFO NEWSROOM
Instagram: Ο CEO βάζει τέλος στην τηλεργασία για λόγους δημιουργικότητας και συνεργασίας

Διεθνή / Instagram: Ο CEO Άνταμ Μοσέρι βάζει τέλος στην τηλεργασία των υπαλλήλων

Ο Μοσέρι υποστήριξε ότι η επιστροφή στο γραφείο και οι αλλαγές στον τρόπο εργασίας θα βοηθήσουν την εταιρεία να γίνει πιο ευέλικτη και αποτελεσματική, ενόψει αυτού που χαρακτήρισε ως δύσκολη χρονιά
LIFO NEWSROOM
«Καμιά λύση» για τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη μετά τις συνομιλίες Πούτιν και Γουίτκοφ

Διεθνή / «Καμία λύση» για τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη μετά τις συνομιλίες Πούτιν και Γουίτκοφ

Ο Στιβ Γουίτκοφ, συνοδευόμενος από τον Τζάρεντ Κούσνερ, συζητούσε επί σχεδόν πέντε ώρες στο Κρεμλίνο με τον ρώσο ηγέτη σχετικά με το σχέδιο της Ουάσιγκτον που σκοπός του ειναι να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM