Ξεκίνησαν τα κοινά γυμνάσια ΗΠΑ - Ν. Κορέας παρά τις προειδοποιήσεις της Πιονγιάνγκ

Ξεκίνησαν τα κοινά γυμνάσια ΗΠΑ - Ν. Κορέας παρά τις προειδοποιήσεις της Πιονγιάνγκ Facebook Twitter
0

Η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ άρχισαν σήμερα τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια που έχουν διεξαγάγει στην ιστορία, μία εβδομάδα αφότου η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε πως δοκίμασε επιτυχώς τον πιο προηγμένο διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλό της, στο πλαίσιο ενός εξοπλιστικού προγράμματος που έχει κλιμακώσει την ένταση σε παγκόσμιο επίπεδο.


Στα ετήσια κοινά γυμνάσια των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας, που βαπτίστηκαν «Άγρυπνος Πιλότος» (Vigilant Ace), θα πάρουν μέρος έξι «αόρατα» για τα ραντάρ αμερικανικά μαχητικά F-22 Raptor και συνολικά τουλάχιστον 230 αεροσκάφη.


Η Βόρεια Κορέα καταδίκασε αυτά τα στρατιωτικά γυμνάσια, τα οποία χαρακτήρισε πρόκληση.


Θα αναπτυχθούν επίσης στο πλαίσιο των γυμνασίων αμερικανικά αεροσκάφη F-35. Θα πρόκειται για την άσκηση με τη συμμετοχή των περισσότερων μαχητικών πέμπτης γενιάς που έχει γίνει ποτέ, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας στη Νότια Κορέα.


Περίπου 12.000 αμερικανοί στρατιωτικοί, ανάμεσά τους άνδρες των Πεζοναυτών και του Πολεμικού Ναυτικού, θα συμμετάσχουν στα γυμνάσια, μαζί με άνδρες των ένοπλων δυνάμεων της Νότιας Κορέας. Τα αεροσκάφη που θα συμμετάσχουν θα χρησιμοποιήσουν οκτώ αμερικανικές και νοτιοκορεάτικες στρατιωτικές εγκαταστάσεις.


Σύμφωνα με δημοσιεύματα νοτιοκορεάτικων μέσων ενημέρωσης, αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά B-1B Lancer αναμένεται να πάρουν επίσης μέρος στα γυμνάσια. Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής ΠΑ δεν επιβεβαίωσε, ούτε διέψευσε την πληροφορία αυτή.


Τα κοινά γυμνάσια έχουν στόχο την αύξηση της ετοιμότητας και των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των δύο κρατών και να εγγυηθούν την ειρήνη και την ασφάλεια στην κορεατική χερσόνησο, ανέφερε ο αμερικανικός στρατός σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα πριν από την έναρξή τους.


Καταγράφονται μία εβδομάδα μετά την εκτόξευση του πιο προηγμένου ICBM που έχει δοκιμάσει μέχρι σήμερα η Βόρεια Κορέα, αψηφώντας τις διεθνείς κυρώσεις και καταδίκες.


Η Πιονγιάνγκ κατηγόρησε τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ότι αυξάνει την ένταση και προειδοποίησε ότι τα γυμνάσια αυτά ωθούν την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο προς μια «ανάφλεξη», σύμφωνα με βορειοκορεάτικα κρατικά ΜΜΕ.


Η βορειοκορεάτικη Επιτροπή για την Ειρηνική Επανένωση της Χώρας αποκάλεσε «παράφρονα» τον Τραμπ την Κυριακή και υποστήριξε πως τα γυμνάσια «ωθούν την ήδη οξυμένη κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο στα πρόθυρα πυρηνικού πολέμου».


Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας δήλωσε εξάλλου το Σάββατο, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, ότι η κυβέρνηση Τραμπ «παρακαλάει να γίνει πυρηνικός πόλεμος» προχωρώντας σε μια «εξαιρετικά επικίνδυνη ζαριά στην κορεατική χερσόνησο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κρίση στο ηλεκτρικό δίκτυο της Ολλανδίας: Προειδοποίηση για την υπόλοιπη Ευρώπη

Διεθνή / Κρίση στο ηλεκτρικό δίκτυο της Ολλανδίας: Προειδοποίηση για την υπόλοιπη Ευρώπη

Η Ολλανδία αντιμετωπίζει κορεσμό στο ηλεκτρικό της δίκτυο, με χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά να περιμένουν σύνδεση. Τι σημαίνει αυτό για την Ευρώπη της πράσινης μετάβασης;
LIFO NEWSROOM
Μακρόν: Η Γαλλία θα διπλασιάσει τον στρατιωτικό προϋπολογισμό της ως το 2027

Διεθνή / Μακρόν: Η Γαλλία θα διπλασιάσει τον στρατιωτικό προϋπολογισμό της ως το 2027

Αναφερόμενος στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, ο Εμανουέλ Μακρόν έκρινε ότι «η ελευθερία δεν είχε απειληθεί ποτέ τόσο μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου το 1945»
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Η ICE σχεδιάζει άμεσες απελάσεις μεταναστών σε τρίτες χώρες χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας

Διεθνή / ΗΠΑ: Η ICE σχεδιάζει άμεσες απελάσεις μεταναστών σε τρίτες χώρες χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας

Η νέα πολιτική των ΗΠΑ επιτρέπει την απέλαση μεταναστών σε τρίτες χώρες με μόλις 6 ώρες ειδοποίηση και χωρίς εγγυήσεις κατά των βασανιστηρίων. Τι προβλέπει το υπόμνημα της ICE
LIFO NEWSROOM
Φαιντανύλη και Κίνα: Το Πεκίνο σφίγγει τα μέτρα – Αντιδρά στους δασμούς Τραμπ

Διεθνή / Φαιντανύλη και Κίνα: Το Πεκίνο αυξάνει τα μέτρα – Αντιδρά στους δασμούς Τραμπ

Η Κίνα επεκτείνει τον έλεγχο σε προδρόμους της φαιντανύλης και δηλώνει ανοιχτή σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, παρά την ένταση που προκαλούν οι νέοι δασμοί του Τραμπ για τα οπιοειδή
LIFO NEWSROOM