Ξαναβαφτιστείτε με «πιο γαλλικά» ονόματα: Ιστοσελίδα σατιρίζει την παράλογη απαίτηση ακροδεξιού

Ιστότοπος γελοιοποιεί ακροδεξιά πρόταση που υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν «πιο γαλλικά» ονόματα Facebook Twitter
AP
0

Όταν ένας ακροδεξιός δημοσιογράφος και πιθανός υποψήφιος για την προεδρία άρχισε να μιλά για άτομα που έχουν «μη γαλλικά» ονόματα, υπήρξε πραγματικά μόνο μία απάντηση: η σάτιρα.

Ο χιουμοριστικός ιστότοπος Vite Mon Prénom δημιουργήθηκε για να προσφέρει ένα τεστ, όπου ο χρήστης μπορεί με ένα κλικ να διαπιστώσει εάν το όνομά του είναι αρκετά γαλλικό, με βάση έναν νόμο του 1803 που έχει καταργηθεί. Ο ιστότοπος προτείνει μάλιστα δήθεν εναλλακτικά ονόματα, εάν το όνομα θεωρείται «απαράδεκτα ξένο» για τους ξενοφοβικούς.

Ο έλεγχος ονομάτων έχει προκαλέσει μερικές ξεκαρδιστικές εκπλήξεις. Σύμφωνα με αυτόν, ο Zinedine (Zidane) πρέπει να μετονομαστεί σε Antoine και ο Kylian Mbappé σε Sylvain. Με αυτόν τον τρόπο σατιρίζεται η πρόταση του Eric Zemmour που διατείνεται ότι η επιμονή των ανθρώπων να έχουν «γαλλικά» ονόματα θα βοηθούσε στην μεγαλύτερη ενσωμάτωση των ξένων και των απογόνων τους.

Ο Zemmour μάλιστα είχε φτάσει στο σημείο να «ξεχωρίσει» τα ονόματα Muhammad, Kévin και Jordan ως ονόματα που πρέπει να αλλάξουν «Αποδεκτό» κατά τον ίδιο, είναι το όνομα Kevin, από τον Ιρλανδό άγιο του 7ου αιώνα  Kevin of Glendalough, σύμφωνα με το Vite Mon Prénom, αν και το Jordan- το όνομα ενός εκ των ακροδεξιών αντιπάλων του Zemmour, του Jordan Bardella του ακροδεξιού RN - θα πρέπει να γίνει Jan.

Πολλοί σχολιάζουν ότι ο πραγματικός στόχος, του Zemmour, είναι τα ισλαμικά ονόματα. Ο 63χρονος, ο οποίος ήταν πολιτικός συντάκτης για τη Le Figaro, έχει καταδικασθεί για υποκίνηση μίσους και είχε απασχολήσει για τις τηλεοπτικές του διαδηλώσεις κατά της μετανάστευσης και του Ισλάμ.

Δεν έχει ακόμη ανακοινώσει επισήμως αν θα συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Απριλίου, αλλά οι υποστηρικτές του λένε ότι χρειάζεται τις απαραίτητες 500 υπογραφές δημάρχων, που είναι πρόθυμοι να θέσουν το όνομά τους στηρίζοντας την υποψηφιότητά του. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αν το κάνει, θα μπορούσε να συγκεντρώσει έως και το 10% των ψήφων και να αποτελέσει αξιόπιστη απειλή για την υποψήφια του RN, Μαρίν Λεπέν.

Το 2016, ο ίδιος επικρίθηκε σφόδρα, αφού κατέκρινε την τότε υπουργό Δικαιοσύνης, Rachida Dati, γαλλικής καταγωγής με γονείς από τη βόρεια Αφρική, επειδή έδωσε το όνομα Zohra στην κόρη της. Χαρακτήρισε μάλιστα την επιλογή της αυτή, «εξωφρενική». «Θεωρώ ότι δίνοντας μουσουλμανικά ονόματα, αρνείστε να αποδεχτείτε την ιστορία της Γαλλίας», είπε στη γαλλική τηλεόραση.

Έχει πει ότι αν εκλεγεί θα επαναφέρει έναν νόμο του 1803, που καταργήθηκε το 1993, επιτρέποντας μόνο τα ονόματα που περιλαμβάνονται στο χριστιανικό ημερολόγιο αγίων και προέρχονται από την «αρχαία ιστορία». «Ένας Γάλλος δεν θα είναι πλέον σε θέση να αποκαλεί τον γιο του Muhammad», είπε ο Zemmour, παραδεχόμενος ότι θα το επέτρεπε ως μεσαίο όνομα. Είπε επίσης ότι τα ονόματα που εισήχθησαν από τους «αγγλοσαξονικούς» πολιτισμούς ήταν λάθος.

Από το 1993, οι Γάλλοι γονείς δεν μπορούν να ονομάζουν τα παιδιά τους όπως θέλουν και η επιλογή τους μπορούσε να ακυρωθεί εάν οι ιθύνοντες αξιωματούχοι πίστευαν ότι το όνομα «δεν είναι προς το συμφέρον του παιδιού». Στην οικογένεια Renaud δεν επετράπη να ονομάσει την κόρη τους Mégane ενώ σε άλλους γονείς έχουν αρνηθεί τα ονόματα Nutella, Fraise (Strawberry), Manhattan και Mohammed Merah, από τον τρομοκράτη της Τουλούζης. Ονόματα όπως Deamon, Bâbord και Tribord για δίδυμα επίσης δεν είναι αποδεκτά.

Με πληροφορίες του Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μπάιντεν θα ανακοινώσει προστασία από την απέλαση και άδειες εργασίας για συζύγους Αμερικανών πολιτών

Διεθνή / Ο Μπάιντεν νομιμοποιεί τους μετανάστες συζύγους Αμερικανών πολιτών

Ο Λευκός Οίκος πιστεύει ότι περισσότεροι από 500.000 σύζυγοι Αμερικανών πολιτών θα επωφεληθούν, αλλά και επιπλέον 50.000 νέοι κάτω των 21 ετών των οποίων ο γονέας είναι παντρεμένος με Αμερικανό πολίτη
NEWSROOM