Washington Post: Η Ρωσία προσκάλεσε τον Τραμπ στις συνομιλίες για τη Συρία, παρακάμπτοντας τον Ομπάμα

Washington Post: Η Ρωσία προσκάλεσε τον Τραμπ στις συνομιλίες για τη Συρία, παρακάμπτοντας τον Ομπάμα Facebook Twitter
0

Η Ρωσία προσκάλεσε την ομάδα του εκλεγμένου αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία, που θα πραγματοποιηθούν στις 23 Ιανουαρίου στο Καζακστάν, παρακάμπτοντας ντε φάκτο την απερχόμενη κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, έγινε γνωστό χθες το βράδυ από την εφημερίδα Washington Post.


Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο εξακολουθεί να ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς μέχρι να αναλάβει καθήκοντα ο Ντόναλντ Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν προσκληθεί επισήμως στις συνομιλίες αυτές, οι οποίες θα διεξαχθούν στην Αστάνα -και οργανώνονται από τη Μόσχα, την Άγκυρα και την Τεχεράνη- αλλά πρόσθεσε πως συμβουλεύει την κυβέρνηση Τραμπ να συμμετάσχει σ' αυτές, εφόσον της ζητηθεί.


Σύμφωνα με την Washington Post, ο ρώσος πρεσβευτής στην Ουάσινγκτον Σεργκέι Κισλιάκ είχε προσκαλέσει τις ΗΠΑ στη συνάντηση αυτή στην Αστάνα, στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε στις 28 Δεκεμβρίου με τον μελλοντικό σύμβουλο του Λευκού Οίκου για θέματα ασφαλείας Μάικλ Φλιν. Όμως ένας εκπρόσωπος της ομάδας του Τραμπ, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα, εξήγησε πως «ουδεμία απόφαση ελήφθη» στη διάρκεια του τηλεφωνήματος αυτού.


Ο μελλοντικός εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ επιβεβαίωσε χθες στους δημοσιογράφους αυτή τη συνομιλία της 28ης Δεκεμβρίου ανάμεσα στον ρώσο πρεσβευτή και τον Φλιν, η οποία όμως «περιστράφηκε γύρω από τα τεχνικά ζητήματα για να υπάρξει μια τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον ρώσο πρόεδρο (Βλαντίμιρ Πούτιν) και τον εκλεγμένο πρόεδρο (Ντόναλντ Τραμπ) μετά την ορκωμοσία» αυτού του τελευταίου.


Στη Μόσχα, ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο. «Δεν σχολιάζουμε ποτέ τις επαφές που μπορεί να έχουν οι πρεσβείες μας», απάντησε σε ερώτηση του πρακτορείου RIA.


Οι συνομιλίες της Αστάνα πρόκειται να πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου, δηλαδή την πρώτη ημέρα εργασίας όλης της νέας κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ, η οποία πρόκειται να διαδεχθεί εκείνη του Ομπάμα στις 20 Ιανουαρίου.

«Δεν έχουμε λάβει επίσημη πρόσκληση για τη συνάντηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ, προσθέτοντας πάντως πως η σημερινή κυβέρνηση «δεν έχει τίποτε εναντίον» μιας συμμετοχής στις συνομιλίες αυτές. «Το χρονοδιάγραμμα δεν είναι το ιδεώδες, αλλά αν λάβουμε μια πρόσκληση, θα συστήσουμε ασφαλώς» να γίνει αποδεκτή, δήλωσε ο Τόνερ. «Δεν συμμετέχουμε άμεσα σ' αυτή την πρωτοβουλία, αλλά ήμασταν σε στενή επαφή με τους Ρώσους και τους Τούρκους και ενθαρρύνουμε την ερχόμενη κυβέρνηση (Τραμπ) να συνεχίσει αυτές τις προσπάθειες», επέμεινε ο αμερικανός διπλωμάτης.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Rob και Michele Reiner: Ποιος είναι ο γιος τους Nick, που συνελήφθη για τη δολοφονία τους

Διεθνή / Rob και Michele Reiner: Ποιος είναι ο γιος τους Nick, που συνελήφθη για τη δολοφονία τους

Η οικογένεια Reiner είχε μιλήσει ανοιχτά για τους μακροχρόνιους αγώνες του Nick με την κατάχρηση ουσιών και τον εθισμό σε σκληρά ναρκωτικά -  μπαινόβγαινε σε κέντρα αποκατάστασης επί χρόνια
THE LIFO TEAM
Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Xιλιάδες πολίτες θρηνούν σε αγρυπνίες σε όλη την Αυστραλία

Διεθνή / Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Xιλιάδες πολίτες θρηνούν σε αγρυπνίες σε όλη την Αυστραλία

Πολίτες σε όλη την Αυστραλία πενθούν για τους 16 νεκρούς που έχασαν τη ζωή τους την Κυριακή - 25 άτομα εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της χώρας, ανάμεσά τους και ο δράστης
THE LIFO TEAM
Η Ευρώπη έτοιμη να ηγηθεί «πολυεθνικής δύναμης» στην Ουκρανία

Διεθνή / Η Ευρώπη έτοιμη να ηγηθεί «πολυεθνικής δύναμης» στην Ουκρανία

Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, της Γερμανία και άλλα ευρωπαϊκά κράτη αναφέρουν, ότι στρατεύματα από τη «συμμαχία των προθύμων», με τη στήριξη των ΗΠΑ, θα μπορούσαν να συνδράμουν στην ενίσχυση της ασφάλειας των ουκρανικών δυνάμεων
THE LIFO TEAM
IRC: Το Σουδάν για τρίτη χρονιά πρώτο στη λίστα της με τις σοβαρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις του κόσμου

Διεθνή / IRC: Το Σουδάν για τρίτη χρονιά πρώτο στη λίστα της με τις σοβαρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις του κόσμου

Την ώρα που συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών σε έναν εμφύλιο πόλεμο που έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, η «κραυγή» φορέων και οργανώσεων για βοήθεια στο Σουδάν ενισχύεται
THE LIFO TEAM