«Διάλογο» προτείνει η UNESCO στην Τουρκία προτού προβεί σε οποιαδήποτε μετατροπή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί, καθώς η χώρα έχει νομικές δεσμεύσεις.

 

Η UNESCO πρέπει να ειδοποιηθεί για οποιαδήποτε μετατροπή στο μουσείο της Αγίας Σοφίας, για την οποία πιθανόν θα πρέπει να υπάρξει νέα αξιολόγηση από πλευράς της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς, επισημαίνει η η Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Επιμορφωτική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών εν όψει της σημερινής απόφασης του τουρκικού ΣτΕ.

 

Υπενθυμίζεται ότι το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας ενδέχεται να αποφασίσει σήμερα ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης σε μουσείο το 1934 ήταν παράνομη, όπως δήλωσαν δύο Τούρκοι αξιωματούχοι, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την μετατροπή της σε τζαμί, παρά τις διεθνείς ανησυχίες.

 

Η UNESCO τόνισε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι η Αγία Σοφία έχει ενταχθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως μουσείο, γεγονός που συνεπάγεται ότι το κράτος όπου βρίσκεται έχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και νομικές υποχρεώσεις.

 

Αυτό σημαίνει πως το κράτος οφείλει «να διασφαλίζει ότι καμία μετατροπή δεν θα υπονομεύσει την εξέχουσα οικουμενική αξία κάθε μνημείου που έχει περιληφθεί στον κατάλογο στην επικράτειά του», εξήγησε η υπηρεσία του ΟΗΕ.

 

«Για οποιαδήποτε μετατροπή πρέπει να ειδοποιηθεί η UNESCO από το κράτος εκ των προτέρων, και θα πρέπει να υπάρξει (νέα) διαδικασία αξιολόγησης, εάν χρειάζεται, από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς», πρόσθεσε.

 

Πρόσθεσε δε ότι έχει εκφράσει τις ανησυχίες της στις τουρκικές αρχές με επιστολές της και ότι επέδωσε ξανά το μήνυμα αυτό στον πρεσβευτή της Τουρκίας στην Οργάνωση χθες Πέμπτη.

 

«Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να αρχίσουν διάλογο προτού ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση η οποία θα μπορούσε να υπονομεύσει την οικουμενική αξία του μνημείου», πρόσθεσε.

 

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει προτείνει να μετατραπεί σε τζαμί η Αγία Σοφία, ο ναός του 6ου αιώνα που συγκαταλέγεται στα μνημεία της Τουρκίας, τα οποία δέχονται τις περισσότερες επισκέψεις.

 

Μάλιστα παρά τις αντιδράσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Ερντογάν επιμένει στην μετατροπή του μνημείου σε τζαμί, όπως σχολιάζει άρθρο των New York Times.

 

Η προοπτική μιας τέτοιας ενέργειας προκαλεί ανησυχία σε Αμερικανούς, Ρώσους και Έλληνες αξιωματούχους, ενόψει της σημερινής ετυμηγορίας του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της Τουρκίας.

 

Υπενθυμίζεται ότι χθες ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters πως «Αναμένουμε ότι η απόφαση θα ακυρώσει το καθεστώς (που ισχύει) και θα εκδοθεί την Παρασκευή» ενώ άλλος αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος AK του Ερντογάν, που έχει ισλαμιστικές ρίζες, είπε επίσης ότι η απόφαση θα είναι «υπέρ της ακύρωσης» της ισχύουσας συνθήκης.

 

Την ίδια ώρα, ο φιλοκυβερνητικός αρθρογράφος Abdulkadir Selvi έγραψε στην εφημερίδα Hurriyet ότι το δικαστήριο έχει ήδη εκδώσει απόφαση ακύρωσης, την οποία και θα δημοσιεύσει, αύριο Παρασκευή.

 

Στο αίτημα μετατροπής του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας, αμφισβητείται η νομιμότητα μιας απόφασης που ελήφθη το 1934, μια δεκαετία μετά τη δημιουργία της σύγχρονης κοσμικής τουρκικής δημοκρατίας υπό τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, για τη μετατροπή του μνημείου σε μουσείο.

 

Με πληροφορίες του Reuters/ΑΠΕ