Τζάσι Σμόλετ: Κρίθηκε ένοχος για τη «ρατσιστική επίθεση που έστησε σε βάρος του»

Τζάσι Σμόλετ: Κρίθηκε ένοχος για τη «ρατσιστική επίθεση που έστησε σε βάρος του» Facebook Twitter
Πηγή φωτογραφίας: Getty Images
0

Ένοχο έκρινε δικαστήριο τον ηθοποιό του Empire, Τζάσι Σμόλετ για σκηνοθετημένη από τον ίδιο ρατσιστική - ομοφοβική επίθεση σε βάρος του, προκειμένου να προωθήσει την καριέρα του. 


Το δικαστήριο του Σικάγο που συνεδρίαζε για πάνω από εννέα ώρες, έκρινε ένοχο για πέντε κατηγορίες τον Σμόλετ. Απαλλάχτηκε από μια έκτη κατηγορία, για ψευδορκία σε ντετέκτιβ στα μέσα Φεβρουαρίου, λίγες εβδομάδες μετά την καταγγελία περί επίθεσης. 

Τον Ιανουάριο του 2019 ο Σμόλετ κατήγγειλε ότι του επιτέθηκαν σε δρόμο του Σικάγο δύο υποστηρικτές του τότε προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και έκαναν ρατσιστικά και ομοφοβικά σχόλια σε βάρος του.


Αρχικά, πολλοί σταρ, αλλά και πλήθος πολιτών έσπευσαν να υποστηρίξουν τον Σμόλετ μετά τις καταγγελίες του, σε μια υπόθεση προκάλεσε κατακραυγή, εν μέσω ολοένα και περισσότερων αποκαλύψεων καταγγελιών για παρόμοιες υποθέσεις φυλετικών διακρίσεων και σεξιστικών απειλών.

Όμως η αστυνομία κατέληξε σύντομα στο συμπέρασμα ότι η «επίθεση» ήταν σκηνοθετημένη από τον 39χρονο Σμόλετ. Ένα μήνα αργότερα, η αστυνομία συνέλαβε τον ίδιο τον Σμόλετ, κατηγορώντας τον πως πλήρωσε 3.500 δολάρια δύο αδέρφια για να προσποιηθούν πως τον ξυλοκόπησαν, σε μια προσπάθεια να κερδίσει τη συμπάθεια του κόσμου, να ενισχύσει το επαγγελματικό του προφίλ και να αυξήσει το κασέ του στην τηλεοπτική σειρά όπου πρωταγωνιστούσε.

Ο Αφροαμερικανός καλλιτέχνης, που μετά το συμβάν αυτό απολύθηκε από την τηλεοπτική σειρά Empire όπου πρωταγωνιστούσε, έχει δηλώσει αθώος ως προς τις κατηγορίες πως «σχεδίασε και συμμετείχε» στην επίθεση με θύμα τον ίδιο. Ο ίδιος φέρεται επίσης να έδωσε ψευδή κατάθεση στην αστυνομία. 

«Πέραν του ότι ήταν παράνομο, είναι και εντελώς λάθος να χρησιμοποιείς καταχρηστικά κάτι τόσο σοβαρό όσο το έγκλημα μίσους και να περιλαμβάνεις λέξεις και σύμβολα τέτοιας ιστορικής σημασίας στη χώρα μας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο ειδικός εισαγγελέας Νταν Γουέμπ προς το σώμα ενόρκων, κλείνοντας την εισήγησή του. 

ΟΙ εισαγγελείς χαρακτήρισαν τα στοιχεία κατά του Σμόλετ «συντριπτικά», λέγοντας πως αυτό που έκανε τον Ιανουάριο του 2019 προκάλεσε αδικαιολόγητα υπερβολική δαπάνη χρόνου και πηγών στην αστυνομία του Σικάγο. 
 

Τα δύο αδέρφια από τη Νιγηρία Αμπιμπόλα και Ολαμπίντζο Οσουντάιρο κατέθεσαν πως ήταν ο Σμόλετ που ενορχήστρωσε την επίθεση, λέγοντάς τους να του περάσουν θηλιά στον λαιμό και να τον ξυλοκοπήσουν μπροστά σε κάμερα ασφαλείας ώστε να μπορεί να δημοσιοποιήσει το βίντεο μέσω social media, προσθέτοντας πως γι'αυτό τους πλήρωσε 3.500 δολάρια. 

O Σμόλετ αποκάλεσε «ψεύτες» τους δύο αδερφούς, χαρακτηρίζοντάς την κατάθεσή τους «100% ψευδή» και επιμένοντας στην αθωότητά του.


Η ποινή του θα ανακοινωθεί προσεχώς. 


Κάθε κατηγορία από τις πέντε επισύρει πάνω από τρία χρόνια φυλάκισης. Δεδομένου του λευκού μητρώου, ωστόσο, του κατηγορουμένου, οι ειδικοί εκτιμούν πως δεν αποκλείεται μια ήπια ποινή ή ακόμα και να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικά μέτρα. 


Ο Nenye Uche, δικηγόρος του Σμόλετ, τόνισε πως η ομάδα «προφανώς διαφωνεί με την ετυμηγορία του δικαστηρίου» και πως «είναι 100% σίγουρη» πως η υπόθεση θα ανατραπεί στο εφετείο. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραμπ: Απειλεί με στρατό στους δρόμους των ΗΠΑ βάσει νόμου του 1807

Διεθνή / Τραμπ: Απειλεί με στρατό στους δρόμους των ΗΠΑ βάσει νόμου του 1807

Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να επικαλεστεί τον Νόμο περί Εξέγερσης του 1807 για να αναπτύξει στρατεύματα σε αμερικανικές πόλεις, προκαλώντας έντονη πολιτική αντιπαράθεση με δημοκρατικά καθοδηγούμενες πολιτείες που αντιδρούν στη στρατιωτικοποίηση του εσωτερικού των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Κολοράντο: Ψυχοθεραπεύτρια ζητά από δικαστήριο να μπορεί να συμβουλεύσει LGBTQ+ άτομα να «αλλάξουν προτιμήσεις»

Διεθνή / Κολοράντο: Ψυχοθεραπεύτρια ζητά από δικαστήριο να μπορεί να συμβουλεύσει LGBTQ+ άτομα να «αλλάξουν προτιμήσεις»

Η υπόθεση της ψυχοθεραπεύτριας Kaley Chiles στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανοίγει νέο μέτωπο για τη θρησκευτική ελευθερία, την ψυχική υγεία και τα δικαιώματα των LGBTQ+ νέων
LIFO NEWSROOM
Νέο γεωπολιτικό «πόκερ»: Το Πακιστάν και το μστικό σχέδιο για νέο αμερικανικό λιμάνι κοντά στο Ιράν

Διεθνή / Νέο γεωπολιτικό «πόκερ»: Το Πακιστάν και το μυστικό σχέδιο για νέο αμερικανικό λιμάνι κοντά στο Ιράν

Το Πακιστάν προτείνει στις ΗΠΑ την ανάπτυξη νέου λιμανιού στην Πάσνι, κοντά στο Ιράν, με στόχο την εξαγωγή κρίσιμων ορυκτών και την εξισορρόπηση της κινεζικής επιρροής στην περιοχή. Ένα σχέδιο με τεράστιες γεωπολιτικές προεκτάσεις
LIFO NEWSROOM
Ρύζι μπασμάτι: Ινδικής ή πακιστανικής προέλευσης; - Η απόφαση που καλείται να πάρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Διεθνή / Ρύζι μπασμάτι: Ινδικής ή πακιστανικής προέλευσης; - Η απόφαση που καλείται να πάρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η επίσημη αναγνώριση της προέλευσης του ρυζιού δεν αποτελεί καθόλου εύκολη υπόθεση, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δέχεται πιέσεις και από τις δύο πλευρές
LIFO NEWSROOM
ΓΑΛΛΙΑ ΛΕΚΟΡΝΙ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Πολιτική κρίση στη Γαλλία: Αγωνία για πρόωρες εκλογές - Ποιοι κερδίζουν πολιτικά

Η κυβέρνηση του Σεμπαστιάν Λεκορνού στη Γαλλία κατέρρευσε πριν ορκιστεί, δημιουργώντας πολιτική κρίση, αναταράξεις στις αγορές και αβεβαιότητα για πρόωρες εκλογές και τον προϋπολογισμό
LIFO NEWSROOM
Κατάρρευση κτιρίου στη Μαδρίτη: Τουλάχιστον δέκα τραυματίες, τέσσερις αγνοούμενοι

Διεθνή / Κατάρρευση κτιρίου στη Μαδρίτη: Τουλάχιστον δέκα τραυματίες, τέσσερις αγνοούμενοι

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι επτά εργάτες βρίσκονταν στο εσωτερικό του κτιρίου, το οποίο ανακαινιζόταν για να μετατραπεί σε ξενοδοχείο, ωστόσο τέσσερις από αυτούς δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη
LIFO NEWSROOM
Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να κερδίσει το Νόμπελ Ειρήνης; Η απάντηση είναι θετική

Διεθνή / Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να κερδίσει το Νόμπελ Ειρήνης; Η απάντηση είναι θετική

Ο λόγος; Οι τελευταίες του κινήσεις στα δύο πιο επικίνδυνα μέτωπα του πλανήτη –την Ουκρανία και τη Γάζα– έχουν, για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, ανοίξει συζήτηση για πιθανές διπλωματικές λύσεις
LIFO NEWSROOM
Σουδάν: Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο καταδίκασε τον Αλί Κουσάιμπ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Διεθνή / Σουδάν: Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο καταδίκασε τον Αλί Κουσάιμπ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Ο πόλεμος του Νταρφούρ, που ξέσπασε το 2003, στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 300.000 ανθρώπους και εκτόπισε εκατομμύρια, ενώ χαρακτηρίστηκε από τη διεθνή κοινότητα ως γενοκτονία
LIFO NEWSROOM
ΣΑΡΔΗΝΙΑ ΥΠΕΡΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Διεθνή / Σαρδηνία: Δίνει 15.000€ και σπίτια 1€ για να μην χαθούν τα χωριά της, αλλά κανείς δεν πάει

Η Σαρδηνία αντιμετωπίζει πληθυσμιακή κατάρρευση στα μικρά χωριά της λόγω χαμηλής γονιμότητας και μετανάστευσης - Επιδοτήσεις, σπίτια 1€ και ξένοι επενδυτές δίνουν νέα ζωή σε κοινότητες που κινδυνεύουν να γίνουν φαντάσματα
LIFO NEWSROOM