Τσεχία: Αποζημίωση σε γυναίκες που υποβλήθηκαν παράνομα σε στείρωση

Τσεχία: Αποζημίωση σε γυναίκες που υποβλήθηκαν παράνομα σε στείρωση Facebook Twitter
ΟΙ Elena Gorolova και Natasa Botosova υποβλήθηκαν σε στείρωση το 1990 και το 1991 αντίστοιχα/ EPA
0

Αποζημίωση σε γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε στείρωση χωρίς τη συγκατάθεσή τους, πρόκειται να προσφέρει η  Τσεχική Δημοκρατία καθώς ο Πρόεδρος Miloš Zeman υπέγραψε σχετικό νομοσχέδιο νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα.

Οι γυναίκες, οι περισσότερες από τις οποίες Ρομά, θα λάβουν 300.000 τσέχικες κορώνες (10.000 λίρες).

Η Gwendolyn Albert, ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα που ήταν μία από εκείνους που αγωνίστηκαν για την αλλαγή, δήλωσε πως «Αυτό σημαίνει ότι η αδικία που διαπράχθηκε εναντίον όλων, όσοι έχουν στειρωθεί χωρίς την έγκυρη συναίνεσή τους αναγνωρίζεται και μπορεί να αποκατασταθεί».

Οι κοινωνικοί λειτουργοί χρησιμοποίησαν κίνητρα και απειλές για να αναγκάσουν τις γυναίκες να υποβληθούν στη διαδικασία από το 1966 έως το 2012.

Κανείς δεν γνωρίζει πόσες γυναίκες το έκαναν, αλλά οι ακτιβιστές πιστεύουν ότι υπήρξαν αρκετές εκατοντάδες θύματα.

Το πρόγραμμα κινήτρων τελείωσε με την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος το 1989, αλλά αρκετές έγκυες συνέχισαν να παραπλανούνται υπογράφοντας άθελά τους έντυπα συγκατάθεσης πριν από καισαρική τομή.

Σε ορισμένες περιπτώσεις δε, υπήρχαν και γυναίκες που τους είπαν ότι είχαν στειρωθεί μετά τον τοκετό. Άλλες παραπλανήθηκαν πιστεύοντας ότι ήταν μια «σωτήρια» διαδικασία.

Μόλις το 2012 η τσεχική νομοθεσία άλλαξε. Ο πρώτος δημόσιος διαμεσολαβητής, συγκέντρωσε περισσότερες από 80 μαρτυρίες σχετικά με στειρώσεις για τις οποίες η συγκατάθεση ήταν άκυρη.

Το 2005 δημοσιεύτηκε η τελική αναφορά του διαμεσολαβητή και συνέστησε την καταβολή αποζημίωσης.

Το τσεχικό υπουργείο Υγείας θα διαχειριστεί τις αξιώσεις αποζημίωσης, αν και δεν έχει ακόμη ανακοινώσει πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία.

Τα θύματα που μπορούν να αποδείξουν ότι έλαβαν παροχές κατά την περίοδο πριν από το 1990 για τη διαδικασία, θα είναι επιλέξιμα για αποζημίωση.

Όσες γυναίκες υποβλήθηκαν σε αντίστοιχη στείρωση μετά το 1990 θα κληθούν να περιγράψουν τι τους συνέβη και να υποστηρίξουν τους ισχυρισμούς τους όσο καλύτερα μπορούν.

Για την 51χρονη, Elena Gorolová, κοινωνική λειτουργός από την Οστράβα που υποβλήθηκε σε στείρωση σε ηλικία 21 ετών, είπε ότι η κίνηση σηματοδοτεί μια ιστορική νίκη.

«Αγωνιστήκαμε σκληρά για να κερδίσουμε αυτή τη μάχη. Μερικές από τις γυναίκες είναι πλέον μεγάλες σε ηλικία ενώ άλλες έχουν πεθάνει. Χαίρομαι που θα δουν οι υποθέσεις μας το φως της δικαιοσύνης», είπε στον Guardian.

«Ελπίζουμε ότι η έγκριση του νομοσχεδίου για την αποζημίωση θα στείλει ένα μήνυμα σε άλλες χώρες της περιοχής, ιδιαίτερα στη Σλοβακία, η οποία δεν έχει υιοθετήσει παρόμοιο μηχανισμό αποζημίωσης», δήλωσε η Barbora Cernusakova, από τη Διεθνή Αμνηστία.

Προειδοποίησε δε, ότι η αποζημίωση δεν πρέπει να τερματίσει τη συζήτηση για τον ρατσισμό προς τους Ρομά στην Τσεχική Δημοκρατία. Επιπλέον, σημείωσε ότι τα παιδιά Ρομά αντιμετώπισαν διακρίσεις στην εκπαίδευση και συχνά χωρίστηκαν σε ειδικά σχολεία με πιο περιορισμένο πρόγραμμα σπουδών. Οι Ρομά αντιμετώπισαν επίσης διακρίσεις στην απασχόληση και τη στέγαση.

«Η αντιμετώπιση αυτών των μορφών παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απαιτεί ισχυρή δέσμευση στο επίπεδο της κεντρικής κυβέρνησης και των τοπικών αρχών αλλά και αναγνώριση ότι οι Ρομά είναι ίσοι πολίτες των οποίων τα δικαιώματα πρέπει να προστατεύονται», δήλωσε.

Με πληροφορίες του Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διάγγελμα Χαμενεΐ: Το Ισραήλ έκανε ένα τεράστιο λάθος και θα τιμωρηθεί γι' αυτό

Διεθνή / Διάγγελμα Χαμενεΐ: Το Ισραήλ έκανε ένα τεράστιο λάθος και θα τιμωρηθεί γι' αυτό

Ο Χαμενεΐ προειδοποίησε ότι «οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ αναμφίβολα θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά», επικρίνοντας τις «απειλητικές και γελοίες δηλώσεις» του Ντόναλντ Τραμπ
LIFO NEWSROOM
New York Times: Το Ιράν προετοιμάζεται για επιθέσεις σε αμερικανικές βάσεις

Διεθνή / New York Times: Το Ιράν προετοιμάζεται για επιθέσεις σε αμερικανικές βάσεις

Το Ιράν προετοιμάζει πυραύλους για επιθέσεις σε αμερικανικές βάσεις αν οι ΗΠΑ εμπλακούν στον πόλεμο Ισραήλ-Ιράν - Αυξάνονται οι φόβοι για περιφερειακή σύρραξη και αντίποινα από ιρανικές και φιλοϊρανικές δυνάμεις
LIFO NEWSROOM
Τι κάνει ο αρχηγός του στρατού του Πακιστάν στις ΗΠΑ - Το φλερτ με Κίνα και οι εντάσεις με Ινδία

Διεθνή / Τι κάνει ο ισχυρότερος στρατιωτικός του Πακιστάν στις ΗΠΑ - Το «φλερτ» με Κίνα και οι εντάσεις με Ινδία

Ο Αρχηγός Στρατού του Πακιστάν, Ασίμ Μουνίρ, επισκέπτεται την Ουάσινγκτον για να ενισχύσει τις στρατιωτικές και οικονομικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, παρά τις αυξανόμενες στρατηγικές δεσμεύσεις με την Κίνα και τις εντάσεις με την Ινδία
LIFO NEWSROOM
Η Τουρκία ανάμεσα σε Ιράν και Ισραήλ: Ευκαιρίες, απειλές και ο φόβος για του Κούρδους

Ανάλυση / Η Τουρκία ανάμεσα σε Ιράν και Ισραήλ: Ευκαιρίες, απειλές και ο φόβος για τους Κούρδους

Η σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ φέρνει γεωπολιτικές ευκαιρίες και σοβαρούς κινδύνους για την Τουρκία - Ο ρόλος του Ερντογάν, η ανησυχία για το PKK, και οι επιπτώσεις στην οικονομία και στα σύνορα
LIFO NEWSROOM
«Οι ΗΠΑ είχαν κάνει δοκιμές για την του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν» λέει πρώην επικεφαλής της CIA

Διεθνή / «Οι ΗΠΑ έχουν κάνει δοκιμές για την εξουδετέρωση των πυρηνικών του Ιράν» λέει πρώην επικεφαλής της CIA

«Ο περαιτέρω εμπλουτισμός ουρανίου σε επίπεδα κατάλληλα για όπλα είναι πλέον εφικτός σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς το Ιράν έχει αναπτύξει την τεχνογνωσία να το πραγματοποιήσει» δήλωσε ο Ντέιβιντ Πετρέους
LIFO NEWSROOM
«Σαν ταινία τρόμου»: Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν πώς ισραηλινά πυρά χτύπησαν πλήθος που περίμενε ανθρωπιστική βοήθεια

Διεθνή / «Σαν ταινία τρόμου»: Αυτόπτες μάρτυρες για την ισραηλινή επίθεση κατά πλήθους που περίμενε ανθρωπιστική βοήθεια

Το αιματοκύλισμα στη Χαν Γιούνις είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 59 Παλαιστίνιοι να χάσουν τη ζωή τους, ενώ περίμεναν να ξεφορτωθούν σακιά με αλεύρι - Ακόμη 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά και αεροπορικές επιδρομές σε άλλα σημεία της Γάζας μόνο την Τρίτη, 17 Ιουνίου
LIFO NEWSROOM