Τσαβούσογλου σε Μπέρμποκ: Η Γερμανία έχασε την αμεροληψία της στα ελληνοτουρκικά

 Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε τη Γερμανία ότι έχει χάσει την αμεροληψία στον ρόλο ως μεσολαβητής ανάμεσα στην Τουρκία, την Ελλάδα και την Τουρκία. 

«Θέλουμε η Γερμανία να διατηρήσει την ισορροπημένη στάση της στο ζήτημα της ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, στις κοινές δηλώσεις του με τη Γερμανίδα ομόλογό του, Αναλένα Μπέρμποκ. Ο εκνευρισμός και των δύο ήταν φανερός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Τουρκία. 

«Οι τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, δεν θα έπρεπε να είναι εργαλείο προκλήσεων και προπαγάνδας, ιδιαίτερα από την ελληνική και την ελληνοκυπριακή πλευρά», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, σύμφωνα με το Reuters. 

Το Βερολίνο πρέπει να ακούει και τις δύο πλευρές, χωρίς προκαταλήψεις, επεσήμανε ακόμη στις δηλώσεις του ο Τσαβούσογλου. 

«Η Γερμανία δεν είναι θύμα προπαγάνδας. Ως μέλος της ΕΕ και η μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης, ενδιαφερόμαστε για τα σύνορά μας και για τα σύνορα της ΕΕ. Στην Ελλάδα μίλησε ξεκάθαρα για το θέμα αυτό», απάντησε η Αναλένα Μπέρμποκ, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

Η Ελλάδα, υποστήριξε ο Τσαβούσογλου «παραβιάζει τις συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων και στρατιωτικοποιεί τα νησιά». Είναι λάθος η Γερμανία να υποστηρίζει την Ελλάδα, ενώ κάνει λάθος και αυτό το πράττει επειδή είναι μέλος της ΕΕ, συμπλήρωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. 

«Δεν πρέπει να θεωρείται ότι μια χώρα λέει οπωσδήποτε ότι λέει την αλήθεια. Δεν είναι έντιμο να θεωρείται κάτι λάθος, επειδή το λέει η Τουρκία», τόνισε ακόμη ο Τσαβούσογλου, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ. 

«Ελληνικό έδαφος τα νησιά του Αιγαίου» 

Ο εκνευρισμός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου φαίνεται πως προκλήθηκε από τα όσα δήλωσε λίγες ώρες νωρίτερα η Αναλένα Μπέρμποκ, κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα. 

«Είναι σημαντικό να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός της κυριαρχίας και σήμερα όταν μιλάμε για το διεθνές δίκαιο θα πρέπει ακόμη και όταν είναι πολύ περίπλοκα τα ζητήματα κάποια είναι πάρα πολύ σαφή: Τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικό έδαφος και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να το αμφισβητήσει αυτό», τόνισε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών. 

«Χρειαζόμαστε ενότητα, διάλογο και να ενεργούμε με σύνεση, όπως πράττετε εσείς. Από τη δική σας πλευρά οι γείτονές σας, η Τουρκία σάς δημιουργεί μεγάλο προβληματισμό, διότι τα πράγματα σήμερα είναι διαφορετικά από ό,τι πριν 15 χρόνια. Για εμένα είναι σαφές ότι οι συγκρούσεις μεταξύ εταίρων στο ΝΑΤΟ πρέπει να επιλύονται μέσω της συζήτησης», συμπλήρωσε η Μπέρμποκ. 

Ερωτηθείς εάν θα επαναλάβει αυτές τις θέσεις στην Άγκυρα, απάντησε: «Είμαι ένα είδος υπουργού Εξωτερικών που δε λέω το ένα στη μία και το άλλο στην άλλη πρωτεύουσα. Αυτό το οποίο λέω εδώ, θα το πω και στην Τουρκία».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΣΡΑΗΛ ΛΙΒΑΝΟΣ ΦΡΟΥΡΟΙ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Διεθνή / Ισραηλινό πλήγμα στον Λίβανο: «Εξουδετερώθηκε στέλεχος των Φρουρών της Επανάστασης», λέει το Ισραήλ

Πρόκειται για τον Χουσέιν Μαχμούντ Μαρσάντ αλ-Τζαουάρι, τον οποίο το Ισραήλ εμφανίζει ως βασικό παράγοντα της «Μονάδας 840» της ιρανικής Δύναμης Κουντς
THE LIFO TEAM
ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΑΝΤΡΙΟΥ ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΙΝ

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: «Να έρθει στις ΗΠΑ για εξηγήσεις», λέει θύμα του Έπσταϊν

Η Μαρίνα Λασέρντα, που κακοποιήθηκε από τον Έπσταϊν όταν ήταν ανήλικη, ανέφερε ότι ο Μάουντμπάτεν-Ουίνδσορ θα έπρεπε να παρουσιαστεί ενώπιον των αμερικανικών αρχών και να απαντήσει σε ερωτήματα για την υπόθεση
THE LIFO TEAM
Βασιλιάς Κάρολος: Κάλεσε για ενότητα στο χριστουγεννιάτικο μήνυμα, με φόντο τον διχασμό

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Κάλεσε για ενότητα στο χριστουγεννιάτικο μήνυμα, με φόντο τον διχασμό

Ο βασιλιάς Κάρολος κάλεσε τους πολίτες να «γνωρίσουν τους γείτονές τους» και να στηρίξουν ο ένας τον άλλον σε έναν κόσμο που, όπως είπε, δείχνει ολοένα και πιο διχασμένος
THE LIFO TEAM
ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΟΥΙΛΙΑΜ ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Με Ουίλιαμ και Κέιτ στο πλευρό του περπάτησε προς τη χριστουγεννιάτικη λειτουργία

Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα περπάτησαν μέχρι τον ναό της Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής, συνοδευόμενοι από τον πρίγκιπα και την πριγκίπισσα της Ουαλίας, Γουίλιαμ και Κέιτ, καθώς και τα παιδιά τους
THE LIFO TEAM