«Τρόμος από παντού»: Εγκλωβισμένοι σε πύρινο κλοιό έξω από την Καμπέρα - Ο όλεθρος σε εικόνες

«Τρόμος από παντού»: Εγκλωβισμένοι σε πύρινο κλοιό έξω από την Καμπέρα - Ο όλεθρος σε εικόνες Facebook Twitter
Άλογα πανικόβλητα έσπασαν τους φράκτες για να ξεφύγουν από τις φλόγες που κατέκαψαν περιοχή έξω από την Καμπέρα - Mike Bowers/The Guardian
0

Απελπιστική είναι η κατάσταση στην Καμπέρα που βρίσκεται εδώ και ημέρες σε πύρινο κλοιό. 

Για πρώτη φορά μετά το 2003, οι αρχές της αυστραλιανής πρωτεύουσας έθεσαν την πόλη σε κατάσταση συναγερμού εξαιτίας των πυρκαγιών που μαίνονται στην περιοχή.

Χθες Σάββατο ο υδράργυρος άγγιξε τους 42,7 βαθμούς Κελσίου, ρεκόρ για τον Φεβρουάριο, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ του 1968, όταν η θερμοκρασία είχε φτάσει τους 42,4 βαθμούς Κελσίου. Ακόμη χειρότερα, η θερμοκρασία στην πόλη Ρίτσμοντ της Νέας Νότιας Ουαλίας έφτασε χθες τους 46,8 βαθμούς Κελσίου.

«Τρόμος από όλες τις πλευρές»

Ο ρεπόρτερ και ο φωτογράφος του Guardian στην Αυστραλία, Christopher Knaus και Mike Bowers, ρίχτηκαν στoν αγώνα για να προστατεύσουν το αγρόκτημα μιας οικογένειας, περίπου 100 χιλιόμετρα έξω από την Καμπέρα.

Στο βίντεο που κατέγραψαν, φαίνεται πως το Tallabrook Lodge, η ιδιοκτησία της οικογένειας Κάουι βρίσκεται κυριολεκτικά σε πύρινο κλοιό. Είναι περικυκλωμένη από φλόγες κι όπου κι αν στρέψει κανείς το βλέμμα θα δει φωτιές να πλησιάζουν.

 

Η οικογένεια Κάουι προσπαθεί με αυτοσχέδια μέσα να προστατεύσει το κτήμα της, τους στάβλους, τα ζώα. Όμως, το χάος καταφθάνει και οι μάνικες μοιάζουν αστείες μπροστά τον όλεθρο που θα ακολουθήσει.

Τα άλογα, πανικόβλητα, σπάζουν τους φράκτες και ξεφεύγουν από τις φλόγες. Οι ιδιοκτήτες, Λόρενς και Κλερ, φωνάζουν στους δημοσιογράφους και τους φωτογράφους που έχουν σπεύσει σε βοήθεια.

Σε λίγο, οι φλόγες έχουν καταφθάσει και σαρώνουν τα πάντα στο πέρασμά τους. Σε μία απόκοσμη ατμόσφαιρα η φωτιά σβήνει καθώς δεν έχει τι άλλο να κάψει. Σύντομα, η ιδιοκτησία των Κάουι δε θα είναι παρά καμμένη γη. Όμως, εκείνοι είναι ζωντανοί.


«Τρόμος από παντού»: Εγκλωβισμένοι σε πύρινο κλοιό έξω από την Καμπέρα - Ο όλεθρος σε εικόνες Facebook Twitter
Ο φωτογράφος Alex Ellinghausen προσπαθεί να περιορίσει τις φλόγες στο Tallabrook Lodge - Mike Bowers/The Guardian
«Τρόμος από παντού»: Εγκλωβισμένοι σε πύρινο κλοιό έξω από την Καμπέρα - Ο όλεθρος σε εικόνες Facebook Twitter
Ένας από τους στάβλους του Tallabrook Lodge στις φλόγες - Mike Bowers/The Guardian
«Τρόμος από παντού»: Εγκλωβισμένοι σε πύρινο κλοιό έξω από την Καμπέρα - Ο όλεθρος σε εικόνες Facebook Twitter
Οι Λόρενς και Κλερ Κάουι ανακουφισμένοι που προσπάθησαν να περισώσουν ό, τι σωζόταν και χαρούμενοι που είναι ζωντανοί - Mike Bowers/The Guardian

Οι αρχές εκτιμούν ότι το κύμα καύσωνα, που συνοδεύεται από ισχυρούς, ξηρούς ανέμους, προκαλεί ευνοϊκές συνθήκες για την επέκταση των πυρκαγιών σε κάποιες περιοχές των πολιτειών της Νέας Νότιας Ουαλίας και της Βικτόρια, όπου εξακολουθούν να μαίνονται περισσότερες από 80 εστίες φωτιάς.

Τουλάχιστον 33 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις πυρκαγιές που μαίνονται στην Αυστραλία από τον Σεπτέμβριο. Επιφάνεια μεγαλύτερη των 100.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, μεγαλύτερη από την Πορτογαλία, έχει καεί όπως περισσότερα από 2.000 σπίτια. Ερευνητές εκτιμούν ότι περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο ζώα έχουν σκοτωθεί.

Με πληροφορίες από Guardian/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ουκρανία: Τουλάχιστον 14 νεκροί από τα νυχτερινά πλήγματα της Ρωσίας στο Κίεβο

Διεθνή / Ουκρανία: Τουλάχιστον 14 νεκροί από τα νυχτερινά πλήγματα της Ρωσίας στο Κίεβο

«Ο απολογισμός των νεκρών ανέρχεται σε 14. Σαράντα τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν στο Κίεβο, 6 ακόμη τραυματίστηκαν στην Οδησσό» δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Ίχορ Κλιμένκο
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Ισχυρές εκρήξεις ακούγονται στο Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ μετά την εκτόξευση πυραύλων από το Ιράν

Διεθνή / Ισραήλ: Ισχυρές εκρήξεις ακούγονται στο Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ μετά την εκτόξευση πυραύλων από το Ιράν

Η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ ανέφερε ότι «επιχειρεί για να αναχαιτίσει και να πλήξει εκεί όπου είναι απαραίτητο για να εξαλείψει την απειλή»
LIFO NEWSROOM
Πόλεμος Ιράν - Ισραήλ: Οι ΗΠΑ προτείνουν συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός

Διεθνή / Πόλεμος Ιράν - Ισραήλ: Οι ΗΠΑ προτείνουν συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός

Ο Λευκός Οίκος συζητά με το Ιράν την πιθανότητα να οργανωθεί συνάντηση εντός της εβδομάδας ανάμεσα στον ειδικό απεσταλμένο της προεδρίας των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ και τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί
LIFO NEWSROOM
Δίκη Diddy: Αντικαταστάθηκε μαύρος ένορκος - Φυλετική προκατάληψη καταγγέλλει η υπεράσπιση

Διεθνή / Δίκη Diddy: Αντικαταστάθηκε μαύρος ένορκος - Φυλετική προκατάληψη καταγγέλλει η υπεράσπιση

Ο δικαστής δήλωσε ότι εντόπισε «πολλαπλές αντιφάσεις» στις απαντήσεις του ενόρκου, κάτι που μπορεί να υποδηλώνει πρόθεση να παραπλανήσει το δικαστήριο ώστε να εξασφαλίσει θέση στο σώμα ενόρκων
LIFO NEWSROOM