Τρεις αφρικανικές χώρες, η Ζιμπάμπουε, η Μποτσουάνα και η Ναμίμπια καταθέτουν νέο αίτημα στο Συνέδριο Διεθνούς Εμπορίου για τα Απειλούμενα Είδη (CITES) προκειμένου να αρθεί η απαγόρευση στο εμπόριο ακατέργαστου ελεφαντόδοντου. 

 

Η Cites, με διεθνές συνθήκες απαγορεύει το ανεξέλεγκτο εμπόριο σε απειλούμενα είδη σε όλο τον κόσμο. Στις τρεις χώρες της νότιας Αφρικής ζει πάνω από το 60% των ελεφάντων όλης της ηπείρου. Θα φέρουν το αίτημα τους στο συνέδριο του Cites που ξεκινά σήμερα στο Κολόμπο της Σρι Λάνκα. Το 2016 παρόμοιο αίτημα είχε απορριφθεί στο συνέδριο που είχε γίνει στη Νότια Αφρική. 

 

Σύμφωνα με το υπουργείο Πληροφοριών της Ζιμπάμπουε έχουν περάσει σχεδόν 13 χρόνια από τότε που η χώρα έκανε την τελευταία πώληση ελεφαντόδοντου. «Έχουμε αποθέματα ελεφαντόδοντου αξίας άνω των 300 εκατομμυρίων δολαρίων τα οποία δεν μπορούμε να πουλήσουμε γιατί χώρες στις οποίες δε ζουν ελέφαντες λένε σε αυτές στις οποίες υπάρχουν ελέφαντες το τι να κάνουν με τα ζώα τους», λέει ο Nick Mangwana, γραμματέας του υπουργείου. 

 

 Στην Ζιμπάμπουε όλο και περισσότεροι αντιδρούν στην απαγόρευση εμπορίας ελεφαντόδοντου,  ενώ την ίδια στιγμή η χώρα δεν έχει τους απαραίτητους πόρους για να συντηρήσει τον πληθυσμό των ελεφάντων της. 

 

Για αυτό το λόγο η Ζιμπάμπουε προχωρά και ξεχωριστό αίτημα προς τη Cites, να της επιτραπεί να πουλήσει μερικούς ελέφαντες. Στη χώρα ζουν περίπου 85.000 ελέφαντες, ενώ τα εθνικά πάρκα της χώρας δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε πάνω από 55..000 Τα τελευταία πέντε χρόνια περίπου 200 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από επιθέσεις ελέφαντα. Περίπου το 40% των θανάτων αφορούσε ελέφαντες που είχαν εισέλθει σε περιοχές που ζούσαν άνθρωποι σε αναζήτηση νερού,. 

 

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία των αρχών της χώρας οι αγρότες που ζουν κοντά σε εθνικά πάρκα έχουν χάσει σοδειές σε εκτάσεις 70.000 στρεμμάτων εξαιτίας των ελεφάντων. 

 

Την ίδια στιγμή η Μποτσουάνα σκέφτεται να επιτρέψει το κυνήγι ελεφάντων και να χρησιμοποιήσει τα ζώα που θα θανατώνονται ως πηγή κρέατος. Το σχέδιο έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις όμως ο πρόεδρος της χώρας Mokgweetsi Masisi λέει πως θα βοηθήσει στην τουριστική ανάπτυξη της Μποτσουάνα και είναι ένας τρόπος διαχείρισης του πληθυσμού των ελεφάντων στη χώρα.

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr