Τραμπ: «Θα πάω στο δικαστήριο, να αγωνιστώ για το όνομά μου»- Ξεκινά σήμερα η δίκη για απάτη

Σήμερα η δίκη του Ντόναλντ Τραμπ για υπερβολική διόγκωση των περιουσιακών του στοιχείων Facebook Twitter
Φωτ.: Αρχείου / EPA
0

Ξεκινά σήμερα η δίκη του Ντόναλντ Τραμπ και των δύο παιδιών του με την κατηγορία της υπερβολικής «διόγκωσης» των περιουσιακών τους στοιχείων, ενώ ο ίδιος δήλωσε πως θα δώσει το «παρών».

Πρόκειται για μία υπόθεση που απειλεί την οικονομική αυτοκρατορία του Ντόναλντ Τραμπ ενώ παράλληλα είναι και η αρχή ενός δικαστικού μαραθωνίου με κατηγορούμενο τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ. «Θα πάω στο δικαστήριο για να αγωνιστώ για το όνομά μου και τη φήμη μου», ανέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ σε μήνυμα που ανήρτησε αργά το βράδυ στην πλατφόρμα του Truth Social, στο οποίο χαρακτηρίζει τη διαδικασία στη Νέα Υόρκη «διεφθαρμένη» και τον δικαστή που έχει επιφορτιστεί με την υπόθεση «ανισόρροπο». Ο ίδιος πρόσθεσε επίσης πως «όλη αυτή η υπόθεση είναι απάτη».

Μεγάλο πλήγμα στις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Ντόναλντ Τραμπ

Να σημειωθεί πως ο Ντόναλντ Τραμπ δεν μπορεί να καταδικαστεί σε φυλάκιση για τη συγκεκριμένη υπόθεση αυτή. Την ίδια ώρα όμως, η συγκεκριμένη δίκη αποτελεί την αρχή για όσα ακολουθήσουν, κάτι που πιθανόν να δημιουργήσει προβλήματα στην εκστρατεία του για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Η δίκη που ξεκινά σήμερα έλαβε αιφνιδίως σημαντικές διαστάσεις την περασμένη εβδομάδα όταν ο δικαστής Άρθουρ Ένγκορον, που προεδρεύει, έκρινε ότι διαπιστώθηκαν «επανειλημμένες απάτες» και ότι η γενική εισαγγελία της πολιτείας της Νέας Υόρκης είχε ήδη αποδείξει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ και το γενικό επιτελείο του ομίλου του είχαν «υπερτιμήσει» τα περιουσιακά τους στοιχεία μεταξύ 812 εκατομμυρίων και 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το 2014 ως το 2021. Κατά συνέπεια ο δικαστής έδωσε εντολή για την ανάκληση στην πολιτεία της Νέας Υόρκης εμπορικών αδειών του Ντόναλντ Τραμπ και δύο παιδιών του, του Έρικ Τραμπ και του Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, εκτελεστικούς αντιπροέδρους του οργανισμού Τραμπ, όπως και την κατάσχεση εταιρειών που αφορά η αγωγή, οι οποίες θα ανατεθούν σε εκκαθαριστές.

Το αποτέλεσμα των κυρώσεων σε περίπτωση που εφαρμοστεί η εντολή, θα είναι ένα «μεγάλο πλήγμα στη δυνατότητα του Ντόναλντ Τραμπ να έχει επιχειρηματικές δραστηριότητες στην πολιτεία της Νέας Υόρκης», σύμφωνα με τον Γουίλ Τόμας, καθηγητή επιχειρηματικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Υπενθυμίζεται πως ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ δημιούργησε περιουσία στον τομέα των ακινήτων και των καζίνο τη δεκαετία του '80 και είχε υποσχεθεί να κυβερνήσει τις ΗΠΑ όπως τις επιχειρήσεις του. Ωστόσο αν εφαρμοστεί η εντολή, ο ίδιος θα χάσει τον έλεγχο σε πολλά κερδοφόρα τμήματα του ομίλου του, όπως ο πύργος Τραμπ στην 5η Λεωφόρο του Μανχάταν.

Σε τέσσερις δίκες κατηγορούμενος ο Ντόναλντ Τραμπ

Να σημειωθεί πως παρά το γεγονός ότι σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ εκκρεμούν τέσσερις ποινικές υποθέσεις, η δημοτικότητά του στη βάση των Ρεπουμπλικάνων δεν έχει επηρεαστεί. Ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να παρουσιαστεί από τις 4 Μαρτίου ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Ουάσινγκτον, κατηγορούμενος ότι προσπάθησε να ανατρέψει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2020 που κέρδισε ο Τζο Μπάιντεν. Στη συνέχεια, θα βρεθεί και πάλι στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, κατηγορούμενος για λογιστικές απάτες, και αμέσως μετά στη Φλόριντα κατηγορούμενος για αμέλεια στη διαχείριση απορρήτων εγγράφων μετά την αποχώρησή του από την προεδρία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΑΜ ΑΛΤΜΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ OPENAI

Διεθνή / Μασκ vs. OpenAI: «Ένιωσα ότι μας είχε εγκαταλείψει, ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις του», κατέθεσε ο Άλτμαν

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI κατέθεσε ότι αισθάνθηκε πως ο Έλον Μασκ «εγκατέλειψε» την εταιρεία του και την έφερε «σε πολύ δύσκολη θέση», καθώς οι δύο πλευρές διεκδικούσαν τον έλεγχο
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ ΤΖΙΝΠΙΝΓΚ ΚΙΝΑ ΗΠΑ

Διεθνή / Η ατζέντα της συνόδου Τραμπ - Σι: Δασμοί, τεχνολογία και Ιράν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων 

Τον Αμερικανό πρόεδρο συνοδεύουν κορυφαίοι εκπρόσωποι αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων και τεχνολογικών εταιρειών, μεταξύ αυτών ο Έλον Μασκ και ο Τιμ Κουκ της Apple
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΒΙΑΣΜΟΣ

Διεθνή / «Κανείς δεν γλίτωνε από τις σεξουαλικές επιθέσεις»: Οι καταγγελίες Παλαιστινίων για κακοποίηση από ισραηλινούς δεσμοφύλακες

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του γνωστού δημοσιογράφου των ΝΥΤ που καταγράφει μαρτυρίες ανδρών, γυναικών και ανηλίκων που υποστηρίζουν ότι υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση κατά την κράτησή τους μετά την 7η Οκτωβρίου
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ

Διεθνή / Ιταλία: «Ciao Kate» - Το πλήθος αποθέωσε την Κέιτ Μίντλετον στο πρώτο της διεθνές ταξίδι μετά τον καρκίνο

Η Κέιτ Μίντλετον παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ιταλία, με πολλούς να τη συγκρίνουν με την πριγκίπισσα Νταϊάνα, βλέποντας στοιχεία της στο δημόσιο προφίλ της
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΕΚΙΝΟ

Διεθνή / Politico: Γιατί η σύνοδος Τραμπ - Σι έχασε τη δυναμική της

Οι φιλοδοξίες του προέδρου των ΗΠΑ για τη σύνοδο με τον Κινέζο ηγέτη φαίνεται πως περιορίστηκαν σημαντικά, καθώς από την επιδίωξη μιας «μεγάλης συμφωνίας» κατέληξαν σε έκκληση για βοήθεια με στόχο το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ
THE LIFO TEAM