ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

Τραμπ: Το Ιράν ποτέ δεν κέρδισε σε πόλεμο αλλά ποτέ δεν έχασε διαπραγματεύσεις

Τραμπ: Το Ιράν ποτέ δεν κέρδισε σε πόλεμο αλλά ποτέ δεν έχασε διαπραγματεύσεις Facebook Twitter
EPA
0

Νέα ανάρτηση του Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter, μετά την δολοφονία του Ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί, ερμηνεύεται ως επί της ουσίας πρόσκληση σε διαπραγματεύσεις. 

Χρησιμοποιώντας αυτή την φορά τον προσωπικό λογαριασμό στο Twitter αντί για τον προεδρικό, ο Αμερικανός πρόεδρος έγραψε πως «Το Ιράν ποτέ δεν κέρδισε σε πόλεμο αλλά ποτέ δεν έχασε κάνοντας διαπραγματεύσεις», με πολλούς να βλέπουν σε αυτό το tweet μία ανοικτή πρόσκληση στο Ιράν για διάλογο. 

 

Ωστόσο η κατάσταση στο Ιράν είναι εκρηκτική. Χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους θρηνώντας τον θάνατο του Σουλεϊμανί και διαδηλώνοντας κατά των ΗΠΑ. Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ορκίστηκε σήμερα ότι η χώρα θα «εκδικηθεί» τον θάνατο του ιρανού υποστρατήγου που σκοτώθηκε τα μεσάνυχτα σε αμερικανική επιδρομή στη Βαγδάτη, ενώ κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Ο διοικητής της σιιτικής φιλοϊρανικής παραστρατιωτικής Οργάνωσης Μπαντρ, ο Χάντι αλ-Αμίρι, κάλεσε όλες οι τις ένοπλες ιρακινές οργανώσεις να ενωθούν για να εκδιώξουν τις ξένες στρατιωτικές δυνάμεις.  

Το χρονικό

 

Το βράδυ της Πέμπτης, τρεις ρουκέτες από μη επανδρωμένο πολεμικό αεροσκάφος έπληξαν την αυτοκινητοπομπή του πιο ισχυρού στρατηγού του Ιράν, ενώ συμμαχικές δυνάμεις της PMU (Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης) τον μετέφεραν από το διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Το χτύπημα ήρθε λίγες ώρες μετά την επίθεση φιλοϊρανών διαδηλωτών στην αμερικανική πρεσβεία στην ίδια πόλη και το αμερικανικό Πεντάγωνο επιβεβαίωσε τα ξημερώματα ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν αυτός που είχε διατάξει την εξόντωση του υποστρατήγου των Φρουρών της Επανάστασης. Τώρα, οι ΗΠΑ ζητούν από τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στο Ιράκ να εγκαταλείψουν «αμέσως» την χώρα. «Λόγω της επίθεσης στην αμερικανική πρεσβεία (σ.σ στη Βαγδάτη) που υποστηρίχθηκε από το Ιράν, όλες οι προξενικές δραστηριότητες αναστέλλονται. Οι πολίτες των ΗΠΑ δεν πρέπει να προσεγγίζουν την πρεσβεία», σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Διεθνή
0

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ