Τουρκία: Συνελήφθησαν 295 στελέχη των ένοπλων δυνάμεων για διασυνδέσεις με τον Γκιουλέν

Τουρκία: Συνελήφθησαν 295 στελέχη των ένοπλων δυνάμεων για διασυνδέσεις με τον Γκιουλέν Facebook Twitter
0

Εισαγγελέας της Τουρκίας διέταξε σήμερα να συλληφθούν ακόμη 295 στελέχη των ένοπλων δυνάμεων, στα οποία προσάπτει δεσμούς με το δίκτυο του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που η Άγκυρα κατηγορεί πως ήταν ο εγκέφαλος της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης προς 16η Ιουλίου του 2016.

Ανάμεσα στα στελέχη αυτά συγκαταλέγονται τουλάχιστον 21 ανώτεροι αξιωματικοί. Περίπου τα μισά υπηρετούν στις τάξεις του στρατού ξηράς και τα υπόλοιπα στο ναυτικό και στην αεροπορία, κατά την ανακοίνωση της εισαγγελίας.

Το γραφείο του εισαγγελέα διευκρίνισε πως η αστυνομία άρχισε την επιχείρηση για τη σύλληψη των στρατιωτικών περί τη 01:00, στο πλαίσιο μιας έρευνας που διενεργείται για τις κλήσεις από δημόσια τηλέφωνα μεταξύ φερόμενων ως ανθρώπων του Γκιουλέν.

Δεν αποσαφηνίστηκε πόσοι από τους στρατιωτικούς έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής.

Περίπου 250 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

Ο Γκιουλέν, άλλοτε στενός σύμμαχος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που ζει αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια από το 1999, αρνείται πως είχε οποιαδήποτε ανάμιξη στο πραξικόπημα και το έχει καταδικάσει δημόσια.

Πάνω από 77.000 άνθρωποι έχουν προφυλακιστεί ενόψει της προσαγωγής τους σε δίκες και οι μαζικές συλλήψεις συνεχίζουν ως ακόμη και σήμερα να είναι συχνές. Οι αρχές έχουν θέσει σε διαθεσιμότητα, αποπέμψει ή καθαιρέσει 150.000 στελέχη της δημόσιας διοίκησης και στρατιωτικούς.

Κυβερνήσεις συμμάχων της Τουρκίας στη Δύση έχουν επικρίνει τα αλλεπάλληλα κύματα συλλήψεων και εκκαθαρίσεων. Οι επικριτές του Ερντογάν τον κατηγορούν πως αξιοποίησε το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα ως πρόσχημα για να συνθλίψει κάθε διαφωνία. Οι τουρκικές αρχές αντιτείνουν πως τα μέτρα που λαμβάνουν είναι απαραίτητα για την προστασία της εθνικής ασφάλειας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ιδιότυπη συμμαχία Τραμπ-Ερντογάν δοκιμάζεται: Συρία, Ισραήλ και τα F-35 στο επίκεντρο

Διεθνή / Η ιδιότυπη συμμαχία Τραμπ-Ερντογάν δοκιμάζεται: Συρία, Ισραήλ και τα F-35 στο επίκεντρο

Η «εξαιρετική» σχέση Τραμπ-Ερντογάν περνά δύο κρίσιμες δοκιμασίες: τις εντάσεις στη Συρία με το Ισραήλ και το μπλοκαρισμένο deal για τα F-35 - Ο ρόλος των ΗΠΑ, της Ρωσίας και του Κογκρέσου
LIFO NEWSROOM
Στροφή του Πούτιν σε διώξεις για διαφθορά: Aπόπειρα απόκρυψης στρατιωτικών αποτυχιών;

Διεθνή / Στροφή του Πούτιν σε διώξεις για διαφθορά: Aπόπειρα απόκρυψης στρατιωτικών αποτυχιών;

Αυξάνονται οι υποθέσεις διαφθοράς κατά Ρώσων αξιωματούχων, την ώρα που ο Πούτιν επιχειρεί να κατευνάσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια για τις αποτυχίες στον πόλεμο με την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Τι άφησε πίσω του ο Χαλκ Χόγκαν

Διεθνή / Τι άφησε πίσω του ο Χαλκ Χόγκαν

Ο Χαλκ Χόγκαν, ο άνθρωπος που ανέδειξε την επαγγελματική πάλη, πέθανε σε ηλικία 71 ετών. Η κληρονομιά του ωστόσο παραμένει αμφιλεγόμενη, με ρατσιστικά σχόλια, κατάχρηση εξουσίας και μια δικαστική υπόθεση που συγκλόνισε τη δημοσιογραφία
LIFO NEWSROOM