Τουρκία: Στο 21,3% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο

Τουρκία: Στο 21,3% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο Facebook Twitter
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ / ASSOCIATED PRESS
0

Η αύξηση των τιμών καταναλωτή έφθασε το 21,31% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο στην Τουρκία (+1,5 μονάδα σε σχέση με τον Οκτώβριο) έπειτα από την κατάρρευση του τουρκικού νομίσματος, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Ο πληθωρισμός αυτός, υπερτετραπλάσιος του αρχικού στόχου της κυβέρνησης και στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών, εξηγείται κυρίως από τη βουτιά της τουρκικής λίρας, που έχει δει την αξία της να κατακρημνίζεται πάνω από 45% έναντι του δολαρίου από τις αρχές του έτους και κοντά στο 30% από τον Οκτώβριο, το οποίο καθιστά πιο ακριβές τις εισαγωγές. Σήμερα στις 10:30 ώρα Ελλάδας, η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος πλησίαζε τις 13,87 λίρες ανά δολάριο.

Τον Οκτώβριο, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 19,89% σε ετήσια βάση.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που την Τετάρτη αντικατέστησε τον υπουργό Οικονομικών με τον υφυπουργό του, απέρριψε εκ νέου αυτή την εβδομάδα την όποια αλλαγή στην αμφιλεγόμενη οικονομική του πολιτική. Ο Ερντογάν συνεχίζει έτσι να τάσσεται υπέρ των χαμηλότερων επιτοκίων, υποστηρίζοντας, αντίθετα με την κλασσική οικονομική θεωρία, ότι τα υψηλότερα επιτόκια ευνοούν την αύξηση των τιμών.

Απέναντι στην προοπτική νέων μειώσεων των επιτοκίων, ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings ανακοίνωσε σήμερα ότι υποβάθμισε από ‘σταθερές’ σε ‘αρνητικές’ τις προοπτικές για το αξιόχρεο της Τουρκίας.

Η Τουρκία καταγράφει διψήφιο πληθωρισμό σχεδόν αδιάκοπα από τις αρχές τους 2017, καθιστώντας το κόστος ζωής πολύ δυσβάσταχτο για πολλές οικογένειες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αισθάνεται σίγουρος»: Στη Βρετανία για τη νομική μάχη με τη Daily Mail ο πρίγκιπας Χάρι

Διεθνή / «Αισθάνεται σίγουρος»: Στη Βρετανία για τη νομική μάχη με τη Daily Mail ο πρίγκιπας Χάρι

Ο πρίγκιπας Χάρι επέστρεψε στο Λονδίνο αποφασισμένος να δώσει την τελική δικαστική μάχη απέναντι στα βρετανικά ταμπλόιντ, σε μια υπόθεση που σηματοδοτεί το τελευταίο κεφάλαιο της πολυετούς σύγκρουσής του με τον Τύπο
THE LIFO TEAM
Ιράν: Ανήλικη μεταξύ των συλληφθέντων διαδηλωτών καταγγέλλει σεξουαλική κακοποίηση

Διεθνή / Ιράν: Ανήλικη μεταξύ των συλληφθέντων διαδηλωτών κατήγγειλε σεξουαλική κακοποίηση από τις Αρχές

Δύο άτομα που συνελήφθησαν, εκ των οποίων μία16χρονη, κατήγγειλαν σε οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση κατά τη διάρκεια της σύλληψής τους
THE LIFO TEAM
ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ ΤΡΑΜΠ ΡΩΣΙΑ ΔΑΣΜΟΙ ΕΕ

Διεθνή / Τραμπ για Γροιλανδία: «Τώρα είναι η ώρα και θα γίνει» – Στόχος η απομάκρυνση της ρωσικής απειλής

Ο Αμερικανός πρόεδρος επαναλαμβάνει αφότου επέστρεψε στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2025 πως δεν θα συμβιβαστεί με τίποτε λιγότερο από την «ιδιοκτησία» της Γροιλανδίας
THE LIFO TEAM