LIVE!

Τουρκία: Στο 21,3% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο

Τουρκία: Στο 21,3% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο Facebook Twitter
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ / ASSOCIATED PRESS
0

Η αύξηση των τιμών καταναλωτή έφθασε το 21,31% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο στην Τουρκία (+1,5 μονάδα σε σχέση με τον Οκτώβριο) έπειτα από την κατάρρευση του τουρκικού νομίσματος, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Ο πληθωρισμός αυτός, υπερτετραπλάσιος του αρχικού στόχου της κυβέρνησης και στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών, εξηγείται κυρίως από τη βουτιά της τουρκικής λίρας, που έχει δει την αξία της να κατακρημνίζεται πάνω από 45% έναντι του δολαρίου από τις αρχές του έτους και κοντά στο 30% από τον Οκτώβριο, το οποίο καθιστά πιο ακριβές τις εισαγωγές. Σήμερα στις 10:30 ώρα Ελλάδας, η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος πλησίαζε τις 13,87 λίρες ανά δολάριο.

Τον Οκτώβριο, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 19,89% σε ετήσια βάση.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που την Τετάρτη αντικατέστησε τον υπουργό Οικονομικών με τον υφυπουργό του, απέρριψε εκ νέου αυτή την εβδομάδα την όποια αλλαγή στην αμφιλεγόμενη οικονομική του πολιτική. Ο Ερντογάν συνεχίζει έτσι να τάσσεται υπέρ των χαμηλότερων επιτοκίων, υποστηρίζοντας, αντίθετα με την κλασσική οικονομική θεωρία, ότι τα υψηλότερα επιτόκια ευνοούν την αύξηση των τιμών.

Απέναντι στην προοπτική νέων μειώσεων των επιτοκίων, ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings ανακοίνωσε σήμερα ότι υποβάθμισε από ‘σταθερές’ σε ‘αρνητικές’ τις προοπτικές για το αξιόχρεο της Τουρκίας.

Η Τουρκία καταγράφει διψήφιο πληθωρισμό σχεδόν αδιάκοπα από τις αρχές τους 2017, καθιστώντας το κόστος ζωής πολύ δυσβάσταχτο για πολλές οικογένειες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΥΠΡΟΣ ΝΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Διάγγελμα Χριστοδουλίδη: «Η Κύπρος δεν συμμετέχει ούτε προτίθεται να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση»

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η Κύπρος βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τρίτα κράτη, εξασφαλίζοντας σημαντική βοήθεια
THE LIFO TEAM
Η Charlotte de Witte ακυρώνει την περιοδεία της στην Αυστραλία λόγω της κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή

Διεθνή / Η Charlotte de Witte ακυρώνει την περιοδεία της στην Αυστραλία λόγω της κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή

Η Charlotte de Witte ακύρωσε τις εμφανίσεις της στην Αυστραλία λόγω των ταξιδιωτικών διαταραχών που προκάλεσε η κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με τους διοργανωτές του Pitch Festival, δεκάδες καλλιτέχνες επηρεάστηκαν από αναδρομολογήσεις πτήσεων, ενώ δύο —μεταξύ τους και η de Witte— δεν κατάφεραν να ταξιδέψουν.
THE LIFO TEAM
Πόλεμος στη Μέση Ανατολή - Live: Στα πρόθυρα γενικευμένης σύρραξης η περιοχή – Το Ιράν κινείται άμεσα για τη διάδοχη

Διεθνή / Πόλεμος στη Μέση Ανατολή - Live: Στα πρόθυρα γενικευμένης σύρραξης η περιοχή – Το Ιράν κινείται άμεσα για τη διάδοχη

Ιράν και Χεζμπολάχ πραγματοποιούν συντονισμένες επιθέσεις κατά του Ισραήλ - Οι ΗΠΑ φέρεται να πήραν την ευθύνη για τη βύθιση του ιρανικού πλοίου στη Σρι Λάνκα - Το Ιράν σπεύδει να διορίσει νέο ηγέτη - Όλες οι εξελίξεις
THE LIFO TEAM