Τουρκία: Στο 21,3% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο

Τουρκία: Στο 21,3% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο Facebook Twitter
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ / ASSOCIATED PRESS
0

Η αύξηση των τιμών καταναλωτή έφθασε το 21,31% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο στην Τουρκία (+1,5 μονάδα σε σχέση με τον Οκτώβριο) έπειτα από την κατάρρευση του τουρκικού νομίσματος, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Ο πληθωρισμός αυτός, υπερτετραπλάσιος του αρχικού στόχου της κυβέρνησης και στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών, εξηγείται κυρίως από τη βουτιά της τουρκικής λίρας, που έχει δει την αξία της να κατακρημνίζεται πάνω από 45% έναντι του δολαρίου από τις αρχές του έτους και κοντά στο 30% από τον Οκτώβριο, το οποίο καθιστά πιο ακριβές τις εισαγωγές. Σήμερα στις 10:30 ώρα Ελλάδας, η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος πλησίαζε τις 13,87 λίρες ανά δολάριο.

Τον Οκτώβριο, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 19,89% σε ετήσια βάση.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που την Τετάρτη αντικατέστησε τον υπουργό Οικονομικών με τον υφυπουργό του, απέρριψε εκ νέου αυτή την εβδομάδα την όποια αλλαγή στην αμφιλεγόμενη οικονομική του πολιτική. Ο Ερντογάν συνεχίζει έτσι να τάσσεται υπέρ των χαμηλότερων επιτοκίων, υποστηρίζοντας, αντίθετα με την κλασσική οικονομική θεωρία, ότι τα υψηλότερα επιτόκια ευνοούν την αύξηση των τιμών.

Απέναντι στην προοπτική νέων μειώσεων των επιτοκίων, ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings ανακοίνωσε σήμερα ότι υποβάθμισε από ‘σταθερές’ σε ‘αρνητικές’ τις προοπτικές για το αξιόχρεο της Τουρκίας.

Η Τουρκία καταγράφει διψήφιο πληθωρισμό σχεδόν αδιάκοπα από τις αρχές τους 2017, καθιστώντας το κόστος ζωής πολύ δυσβάσταχτο για πολλές οικογένειες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μακρόν σε κρίσιμη φάση: Προσπάθεια για σταθερότητα και δημοσιονομική πειθαρχία

Διεθνή / Η Γαλλία στο χείλος της νέας κρίσης: Ο Μακρόν ζητά σταθερότητα, η χώρα «βράζει»

Ο Εμανουέλ Μακρόν ζητά σταθερότητα μετά από μια εβδομάδα πολιτικής κρίσης, ενώ ο πρωθυπουργός Λεκορνί προσπαθεί να περάσει τον νέο προϋπολογισμό και να αποφύγει πρόταση δυσπιστίας
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Ο Έλον Μασκ στο πλευρό του ακροδεξιού Τόμι Ρόμπινσον

Διεθνή / Βρετανία: Ο Έλον Μασκ στο πλευρό του ακροδεξιού Τόμι Ρόμπινσον

Ο Τόμι Ρόμπινσον, γνωστός ακροδεξιός ακτιβιστής, υποστηρίζει ότι ο Έλον Μασκ πληρώνει τα νομικά του έξοδα στη δίκη του - Τι κρύβεται πίσω από την υπόθεση και γιατί η σχέση τους προκαλεί θύελλα αντιδράσεων στη Βρετανία
LIFO NEWSROOM
Νορβηγία: Έκλεισε η πρεσβεία της Βενεζουέλας «χωρίς εξήγηση»

Διεθνή / Νορβηγία: Έκλεισε η πρεσβεία της Βενεζουέλας «χωρίς εξήγηση» - Πώς εμπλέκεται η φετινή νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης

«Ενημερωθήκαμε από την πρεσβεία της Βενεζουέλας ότι θα κλείσει τις πόρτες της, χωρίς να δώσει εξήγηση», ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του νορβηγικού υπουργείου Εξωτερικών
LIFO NEWSROOM