ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Τουρκία: Οργή για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ

Τουρκία: Οργή για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ Facebook Twitter
EPA
3

Την έντονη αντίδραση της Τουρκίας προκάλεσε η απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ να ταχθεί υπέρ ενός ψηφίσματος που αναγνωρίζει τις μαζικές σφαγές των Αρμενίων πριν από έναν αιώνα και πλέον ως γενοκτονία.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία - 405 ψήφους υπέρ έναντι 11 κατά - αλλά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτήρισε την απόφαση «άκυρη». Πρόκειται  για μια απόφαση με συμβολικό, αλλά ιστορικό χαρακτήρα, η οποία θεωρείτο βέβαιο ότι θα αναζωπυρώσει την ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Άγκυρα.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας υποστήριξε ότι η Τουρκία απέτρεψε ένα «μεγάλο παιγνίδι» με την εισβολή της στη βορειοανατολική Συρία - χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις - ενώ έκρινε πως η ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων έγινε στο πλαίσιο «εκδίκησης» για αυτή τη στρατιωτική επιχείρηση.

«Εκείνοι τα σχέδια των οποίων ματαιώθηκαν στρέφονται σε αραχνιασμένες αποφάσεις. Οι κύκλοι που πιστεύουν ότι θα πάρουν εκδίκηση με αυτόν τον τρόπο κάνουν λάθος. Αυτή η επονείδιστη απόφαση εκείνων που εκμεταλλεύονται την ιστορία για πολιτικούς σκοπούς είναι άκυρη για την κυβέρνηση και τον λαό μας», ανέφερε ο τούρκος ΥΠΕΞ.

Παράλληλα, οι υπηρεσίες του εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία καταδικάζεται σθεναρά η απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων να ζητήσει την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, ανέφερε ότι η απόφαση αυτή αντιβαίνει στη συμμαχία της Τουρκίας και των ΗΠΑ, συμμάχων στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.

Η απόφαση με την οποία καλείται η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλλει κυρώσεις και άλλα περιοριστικά μέτρα σε βάρος της Τουρκίας και κορυφαίων Τούρκων αξιωματούχων εξαιτίας της τουρκικής στρατιωτικής επίθεσης στη βορειοανατολική Συρία εγκρίθηκε νωρίτερα με 403 ψήφους υπέρ έναντι 11 κατά.

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ επισημαίνει επίσης ότι το ψήφισμα αυτό αντίκειται στη διμερή συμφωνία της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας τη 17η Οκτωβρίου για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός, η οποία ανέστειλε την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση. Ακόμη, καλεί την κυβέρνηση των ΗΠΑ να λάβει μέτρα για να αποφευχθούν κινήσεις οι οποίες θα βλάψουν περαιτέρω τους διμερείς δεσμούς.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
3

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

3 σχόλια
Ελι Βιζελ και το αρμενικο ζητημα...Συμφωνα με βιβλιο-συνεντευξη του Νοαμ Τσομσκι ( (c) 1992 ), ειχε γινει συμποσιο στη χωρα του Ισραηλ το 1982, στο ζητημα της γενοκτονιας. Το οργανωνε ενας παιδικος φιλος του αμερικανου πανεπιστημιακου. Επιτιμος προεδρος του συμποσιου θα ηταν ο νομπελιστας και πασιγνωστος συγγραφεας του Ολοκαυτωματος, Ελι Βιζελ.Θα μιλουσαν για ολες τις γενοκτονιες. Οταν οι ισραηλινοι ομως καταλαβαν οτι ο Βιζελ θα μιλουσε για τη γενοκτονια των αρμενιων, του ζητηθηκε να ακυρωσει την επισκεψη του, οπως και εγινε ! Μαλιστα, οπως λεει ο Τσομσκι στο βιβλιο, ο Βιζελ ειχε παρει τηλεφωνο απο τη Νεα Υορκη οπου ζουσε, εναν αλλο γνωστο ιστορικο του Ολοκαυτωματος τον Γεχουντα Μπαουερ και τον ειχε παρακαλεσει να μη παει ουτε ο ιδιος. Ετσι και εγινε και κανεις δε μιλησε για τη γενοκτονια των αρμενιων. Δε θελαν να αναφερθουν στη γενοκτονια των αρμενιων στο συμποσιο γιατι το 1982 η Τουρκια ηταν ισχυρος συμμαχος του Ισραηλ. Την στιγμη ομως που οι ισραηλινοι τα χαλασανε με τους τουρκους το 2009, μετα απο ενα επεισοδιο στο οικονομικο φορουμ του Νταβος στην Ελβετια μεταξυ του Ερντογαν και του τοτε προεδρου του Ισραηλ, Σιμον Περεζ, αρχισαν τα αμερικανικα μηντια να μιλανε για το ζητημα…Ετσι, λιγα χρονια αργοτερα, στις 7 του Μαη 2015, η αμερικανικη εκδοση των ΝΥ Ταιμς δημοσιευει διαφημιση - μεγεθους μισης σελιδας  - η οποια ζητα την αναγνωριση της γενοκτονιας των αρμενιων απο τις δυτικες δημοκρατιες...Την αιτηση ειχαν κανει 126 ιστορικοι του Ολοκαυτωματος. Οι περισσοτεροι - αν οχι ολοι - εβραιοι. Μεταξυ τους και ο Ελι Βιζελ..Πηγες : Βιβλιο : Ντειβιντ Μπαρσαμιαν / 1992 : σελ 290   Αρθρο : ΝΥ Ταιμς - 7 Μαη 2015 - σελ Α17.
Μα φυσικά ένας συνωστισμός ηταν και αυτός μαζι με τον συνωστισμό των Ελλήνων. ...θρασείς τελικά οι Αμερικανοι που δεν ρώτησαν τον Φίλη και τη Ρεπούση....