Τουρκία: Διαμαρτυρία δημοσιογράφων για τη βίαιη σύλληψη φωτορεπόρτερ στο Pride της Κωνσταντινούπολης

Τουρκία: Διαμαρτυρία δημοσιογράφων για τη βίαιη σύλληψη φωτογράφου στο Pride της Κωνσταντινούπολης Facebook Twitter
Ο Μπουλέντ Κίλιτς (στο κέντρο) έδωσε το παρών στη διαμαρτυρία στην Κωνσταντινούπολη (Πηγή φωτό EPA)
0

Δεκάδες δημοσιογράφοι διαδήλωσαν στην Τουρκία απαιτώντας προστασία από την αστυνομία, έπειτα από τη βίαιη σύλληψη φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου στο Pride στην Κωνσταντινούπολη

Ο βραβευμένος φωτογράφος Μπουλέντ Κίλιτς κατέθεσε μήνυση για βίαιη σύλληψη, εναντίον των αστυνομικών που τον ακινητοποίησαν στο έδαφος πιέζοντας τα πόδια τους στον λαιμό και την πλάτη του, ενώ κάλυπτε το Pride το Σάββατο. 

Ο φωτορεπόρτερ στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε αστυνομικό τμήμα και αργότερα αφέθηκε ελεύθερος, χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες. Δεκάδες άτομα που μετείχαν στο Pride επίσης τέθηκαν υπό κράτηση για λίγο. 

Δεκάδες δημοσιογράφοι έκαναν πορεία διαμαρτυρίας κοντά στην έπαυλη του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης, κρατώντας φωτογραφίες του Κίλιτς, τη στιγμή που το κεφάλι του ήταν στο έδαφος και με πλακάτ που ανέγραφαν «Δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε». 

«Οι ελευθερίες του Τύπου δεν μπορούν να φιμωθούν», φώναζαν μεταξύ άλλων, ενώ κάποιοι κρέμασαν τις κάμερές τους στην περίφραξη της έπαυλης του κυβερνήτη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας. 

Παρόμοια ήταν τα συνθήματα και σε διαμαρτυρία δεκάδων δημοσιογράφων στην Άγκυρα. «Οι συνάδελφοί μας είναι αντιμέτωποι με τη βία απλά επειδή κάνουν τη δουλειά τους», δήλωσε η Εσρά Κοτσάκ Μαϊντά, επικεφαλής της τουρκικής ένωσης δημοσιογράφων για την Άγκυρα. 

Από την πλευρά του ο Έρολ Οντέρογλου, εκπρόσωπος της οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα στην Τουρκία, κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει «σαφείς οδηγίες στις δυνάμεις ασφαλείας προκειμένου να τερματιστεί αυτή η απαράδεκτη και άδικη αντιμετώπιση, προτού να είναι αργά». 

Ο διευθύνων σύμβουλος του Γαλλικού Πρακτορείου, Φαμπρίς Φριές, σε επιστολή του προς τις τουρκικές αρχές διαμαρτυρήθηκε έντονα για το συμβάν με τον Κιλίτς και ζήτησε να γίνει αμέσως έρευνα για το περιστατικό, όπως και να ληφθούν μέτρα προκειμένου να λογοδοτήσουν οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί. 

Με πληροφορίες από AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μενέντεζ προς Τουρκία: Όποια επιθετικότητα κατά της Ελλάδας δεν είναι αποδεκτή, θα έχει συνέπειες

Διεθνή / Μενέντεζ προς Τουρκία: Όποια επιθετικότητα κατά της Ελλάδας δεν είναι αποδεκτή, θα έχει συνέπειες

«Επικίνδυνη περίοδος για να προσπαθήσει να προκαλέσει ένα επεισόδιο ώστε να αποσπάσει την προσοχή των Τούρκων πολιτών από την κακή οικονομική τους κατάσταση»
NEWSROOM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ