Τουρκία: Διαμαρτυρία δημοσιογράφων για τη βίαιη σύλληψη φωτορεπόρτερ στο Pride της Κωνσταντινούπολης

Τουρκία: Διαμαρτυρία δημοσιογράφων για τη βίαιη σύλληψη φωτογράφου στο Pride της Κωνσταντινούπολης Facebook Twitter
Ο Μπουλέντ Κίλιτς (στο κέντρο) έδωσε το παρών στη διαμαρτυρία στην Κωνσταντινούπολη (Πηγή φωτό EPA)
0

Δεκάδες δημοσιογράφοι διαδήλωσαν στην Τουρκία απαιτώντας προστασία από την αστυνομία, έπειτα από τη βίαιη σύλληψη φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου στο Pride στην Κωνσταντινούπολη

Ο βραβευμένος φωτογράφος Μπουλέντ Κίλιτς κατέθεσε μήνυση για βίαιη σύλληψη, εναντίον των αστυνομικών που τον ακινητοποίησαν στο έδαφος πιέζοντας τα πόδια τους στον λαιμό και την πλάτη του, ενώ κάλυπτε το Pride το Σάββατο. 

Ο φωτορεπόρτερ στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε αστυνομικό τμήμα και αργότερα αφέθηκε ελεύθερος, χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες. Δεκάδες άτομα που μετείχαν στο Pride επίσης τέθηκαν υπό κράτηση για λίγο. 

Δεκάδες δημοσιογράφοι έκαναν πορεία διαμαρτυρίας κοντά στην έπαυλη του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης, κρατώντας φωτογραφίες του Κίλιτς, τη στιγμή που το κεφάλι του ήταν στο έδαφος και με πλακάτ που ανέγραφαν «Δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε». 

«Οι ελευθερίες του Τύπου δεν μπορούν να φιμωθούν», φώναζαν μεταξύ άλλων, ενώ κάποιοι κρέμασαν τις κάμερές τους στην περίφραξη της έπαυλης του κυβερνήτη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας. 

Παρόμοια ήταν τα συνθήματα και σε διαμαρτυρία δεκάδων δημοσιογράφων στην Άγκυρα. «Οι συνάδελφοί μας είναι αντιμέτωποι με τη βία απλά επειδή κάνουν τη δουλειά τους», δήλωσε η Εσρά Κοτσάκ Μαϊντά, επικεφαλής της τουρκικής ένωσης δημοσιογράφων για την Άγκυρα. 

Από την πλευρά του ο Έρολ Οντέρογλου, εκπρόσωπος της οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα στην Τουρκία, κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει «σαφείς οδηγίες στις δυνάμεις ασφαλείας προκειμένου να τερματιστεί αυτή η απαράδεκτη και άδικη αντιμετώπιση, προτού να είναι αργά». 

Ο διευθύνων σύμβουλος του Γαλλικού Πρακτορείου, Φαμπρίς Φριές, σε επιστολή του προς τις τουρκικές αρχές διαμαρτυρήθηκε έντονα για το συμβάν με τον Κιλίτς και ζήτησε να γίνει αμέσως έρευνα για το περιστατικό, όπως και να ληφθούν μέτρα προκειμένου να λογοδοτήσουν οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί. 

Με πληροφορίες από AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρώτη φορά ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ μίλησε για τους LGBTQ+ Καθολικούς - και έβαλε όριο στις ευλογίες

Διεθνή / Πρώτη φορά ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ μίλησε για τους LGBTQ+ Καθολικούς και έβαλε όριο στις ευλογίες

Ο πρώτος Αμερικανός Πάπας δήλωσε ότι η Εκκλησία δεν πρέπει να διχάζεται γύρω από τη σεξουαλικότητα, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι δεν σκοπεύει να πάει πέρα από τη γραμμή του Φραγκίσκου για τις άτυπες ευλογίες ομόφυλων ζευγαριών.
THE LIFO TEAM
Ο γκέι Καθολικός σχεδιαστής που ντύνει τον Πάπα

Διεθνή / Ο γκέι Καθολικός σχεδιαστής που ντύνει τον Πάπα

Ο Ιταλός Filippo Sorcinelli δημιουργεί εδώ και πάνω από 20 χρόνια τελετουργικά άμφια για το Βατικανό. Μετά τον Βενέδικτο ΙΣΤ΄ και τον Φραγκίσκο, τα σχέδιά του φορέθηκαν και από τον Πάπα Λέοντα ΙΔ΄, που βρέθηκε στη λίστα της Vogue με τους πιο καλοντυμένους ανθρώπους του 2025.
THE LIFO TEAM
NATO ΙΡΑΝ

Διεθνή / Politico: Γιατί ο πόλεμος στο Ιράν δείχνει ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι έτοιμο να πολεμήσει τη Ρωσία

Από τις ελλείψεις σε πυρομαχικά μέχρι την ανεπαρκή χρηματοδότηση των ναυτικών δυνάμεων, η συμμαχία φαίνεται να βρίσκεται αρκετά μακριά από το να είναι πραγματικά έτοιμη για πόλεμο
THE LIFO TEAM