Τουρκία: Διαμαρτυρία δημοσιογράφων για τη βίαιη σύλληψη φωτορεπόρτερ στο Pride της Κωνσταντινούπολης

Τουρκία: Διαμαρτυρία δημοσιογράφων για τη βίαιη σύλληψη φωτογράφου στο Pride της Κωνσταντινούπολης Facebook Twitter
Ο Μπουλέντ Κίλιτς (στο κέντρο) έδωσε το παρών στη διαμαρτυρία στην Κωνσταντινούπολη (Πηγή φωτό EPA)
0

Δεκάδες δημοσιογράφοι διαδήλωσαν στην Τουρκία απαιτώντας προστασία από την αστυνομία, έπειτα από τη βίαιη σύλληψη φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου στο Pride στην Κωνσταντινούπολη

Ο βραβευμένος φωτογράφος Μπουλέντ Κίλιτς κατέθεσε μήνυση για βίαιη σύλληψη, εναντίον των αστυνομικών που τον ακινητοποίησαν στο έδαφος πιέζοντας τα πόδια τους στον λαιμό και την πλάτη του, ενώ κάλυπτε το Pride το Σάββατο. 

Ο φωτορεπόρτερ στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε αστυνομικό τμήμα και αργότερα αφέθηκε ελεύθερος, χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες. Δεκάδες άτομα που μετείχαν στο Pride επίσης τέθηκαν υπό κράτηση για λίγο. 

Δεκάδες δημοσιογράφοι έκαναν πορεία διαμαρτυρίας κοντά στην έπαυλη του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης, κρατώντας φωτογραφίες του Κίλιτς, τη στιγμή που το κεφάλι του ήταν στο έδαφος και με πλακάτ που ανέγραφαν «Δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε». 

«Οι ελευθερίες του Τύπου δεν μπορούν να φιμωθούν», φώναζαν μεταξύ άλλων, ενώ κάποιοι κρέμασαν τις κάμερές τους στην περίφραξη της έπαυλης του κυβερνήτη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας. 

Παρόμοια ήταν τα συνθήματα και σε διαμαρτυρία δεκάδων δημοσιογράφων στην Άγκυρα. «Οι συνάδελφοί μας είναι αντιμέτωποι με τη βία απλά επειδή κάνουν τη δουλειά τους», δήλωσε η Εσρά Κοτσάκ Μαϊντά, επικεφαλής της τουρκικής ένωσης δημοσιογράφων για την Άγκυρα. 

Από την πλευρά του ο Έρολ Οντέρογλου, εκπρόσωπος της οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα στην Τουρκία, κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει «σαφείς οδηγίες στις δυνάμεις ασφαλείας προκειμένου να τερματιστεί αυτή η απαράδεκτη και άδικη αντιμετώπιση, προτού να είναι αργά». 

Ο διευθύνων σύμβουλος του Γαλλικού Πρακτορείου, Φαμπρίς Φριές, σε επιστολή του προς τις τουρκικές αρχές διαμαρτυρήθηκε έντονα για το συμβάν με τον Κιλίτς και ζήτησε να γίνει αμέσως έρευνα για το περιστατικό, όπως και να ληφθούν μέτρα προκειμένου να λογοδοτήσουν οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί. 

Με πληροφορίες από AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυστρία: Ορειβάτισσα εγκαταλείφθηκε από τον σύντροφό της στην υψηλότερη κορφή και πέθανε από το κρύο

Διεθνή / Αυστρία: Εγκατέλειψε την ορειβάτιδα σύντροφό του στην υψηλότερη κορφή και εκείνη πέθανε από το κρύο

Οι κινήσεις που φάνηκαν ύποπτες στους εισαγγελείς - Ο 39χρονος φέρεται να «έβαλε το κινητό σε σίγαση» ενώ προσπαθούσαν να τον εντοπίσουν διασωστικές ομάδες
LIFO NEWSROOM
Ινδονησία: Στους 950 οι νεκροί από τις πλημμύρες - Περισσότεροι από 270 αγνοούμενοι

Διεθνή / Ινδονησία: Στους 950 οι νεκροί από τις πλημμύρες - Περισσότεροι από 270 αγνοούμενοι

Ο συνολικός απολογισμός για όσους έχασαν τη ζωή τους σε Ινδονησία, Σρι Λάνκα, Μαλαισία, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ μετά τις τροπικές καταιγίδες, είναι περισσότεροι από 1.800 άνθρωποι
LIFO NEWSROOM
Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Διεθνή / Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης, «οι γεννήτριες ιταλικών εταιριών πρόκειται να αποσταλούν στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες»
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Διεθνή / Τραμπ Τζούνιορ εναντίον Ουκρανίας: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Ο μεγαλύτερος γιος του Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση Ζελένσκι αλλά και στη στάση της Ευρώπης απέναντι στον πόλεμο, ενώ ανέφερε πως ο πατέρας δεν αποκλείεται να πάψει να στηρίζει την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
ΣΚ - Πώς οι Μαλδίβες έγιναν – απροσδόκητα – ένας προσιτός προορισμός

Διεθνή / Πώς οι Μαλδίβες έγιναν απροσδόκητα ένας προσιτός προορισμός

Κάποτε ήταν προορισμός αποκλειστικά για υπερ - πλούσιους. Σήμερα οι Μαλδίβες προσφέρουν ένα πιο τοπικό και βιώσιμο μοντέλο τουρισμού, που αλλάζει το ποιοι μπορούν να ζήσουν την εμπειρία του «παραδείσου»
LIFO NEWSROOM