Τουρκία: Άλμα του πληθωρισμού κατά 54,4%- Ρεκόρ 20ετίας

Τουρκία: Άλμα του πληθωρισμού κατά 54,4%- Ρεκόρ 20ετίας Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία αυξήθηκε με ρυθμό ρεκόρ για τα τελευταία 20 χρόνια, λόγω της εκτίναξης των τιμών σε τρόφιμα και ενέργεια. 

Τον Φεβρουάριο, ο πληθωρισμός έφτασε στο 54,4% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Στατιστικής της Τουρκίας, ξεπερνώντας την πρόβλεψη για 52,5% του Bloomberg. 

Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 64,5% και στις μεταφορές καταγράφηκε άνοδος 75,8% τον προηγούμενο μήνα, με συνέπεια ο πληθωρισμός να φτάσει στο υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί από τον Μάρτιο του 2002. Μετά τις ανακοινώσεις, η τουρκική λίρα κατέγραψε υποχώρηση κατά 0,8%. 

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δώσει εντολή στην κεντρική τράπεζα να κρατήσει το βασικό επιτόκιο στο 14%, ενώ αυτή την εβδομάδα υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή του θα θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό το καλοκαίρι. 

Όμως, οι οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι δεν θα είναι δυνατό να «τιθασευτεί» ο πληθωρισμός χωρίς αύξηση των επιτοκίων, ιδιαίτερα από τη στιγμή που ο πόλεμος στην Ουκρανία αυξάνει τις τιμές της ενέργειας. Η Τουρκία εισάγει σχεδόν όλο το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα που χρειάζεται, κυρίως από τη Ρωσία. 

«Ο πληθωρισμός θα παραμείνει κοντά σε αυτά τα υψηλά επίπεδα μέχρι τους τελευταίους μήνες του χρόνου, αλλά η κεντρική τράπεζα και κυρίως ο Ερντογάν φαίνεται ότι δεν έχουν διάθεση να αυξήσουν τα επιτόκια», επεσήμανε ο Τζέισον Τάβεϊ, οικονομολόγος της Capital Economics. 

Με πληροφορίες από FT
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η φωτογράφος και ακτιβίστρια Nan Goldin στην 1η θέση της φετινής λίστας Art Review Power 100

Διεθνή / Η φωτογράφος και ακτιβίστρια Nan Goldin στην 1η θέση της φετινής λίστας Art Review Power 100

Η λίστα για πρώτη φορά κυριαρχείται από καλλιτέχνες οι οποίοι δεν δημιουργούν απλώς έργα για μουσεία και γκαλερί αλλά χρησιμοποιούν την ιδιότητά τους για να υπερασπιστούν και να επιφέρουν ευρύτερες κοινωνικές αλλαγές.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ