«Τουρισμός γεννήσεων»: Χιλιάδες Ρωσίδες ταξιδεύουν στην Αργεντινή για να φέρουν στον κόσμο τα παιδιά τους

«Τουρισμός γεννήσεων»: Χιλιάδες Ρωσίδες ταξιδεύουν στην Αργεντινή για να φέρουν στον κόσμο τα παιδιά τους Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Περισσότερες από 5.000 Ρωσίδες που διανύουν τους τελευταίους μήνες της κύησής τους έχουν ταξιδέψει στην Αργεντινή το τελευταίο διάστημα. Μόνο την Πέμπτη καταγράφηκαν 33 νέες αφίξεις, όπως ενημερώνουν τοπικοί αξιωματούχοι. 

Οι τελευταίες αυτές γυναίκες είναι εβδομάδες μακριά από τη γέννα και θεωρείται πως η τάση αυτή αντανακλά την επιθυμία τους τα νεογέννητα να αποκτήσουν την αργεντίνικη υπηκοότητα ώστε να επηρεαστούν λιγότερο από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Από τις 33 εγκυμονούσες που έφτασαν την Πέμπτη, οι τρεις τέθηκαν υπό κράτηση λόγω προβλημάτων με τα ταξιδιωτικά έγγραφά τους. Άλλες τόσες είχαν συλληφθεί την περασμένη μέρα, ενημέρωσε η επικεφαλής της Υπηρεσίας Μετανάστευσης της χώρας, Florencia Carignano.

Αρχικά ισχυρίστηκαν πως ταξίδευαν για τουρισμό, αλλά σύντομα παραδέχθηκαν πως δεν ήταν αυτός ο σκοπός τους. «Σε αυτές τις περιπτώσεις, διαπιστώθηκε ότι δεν ήρθαν εδώ για τουρισμό. Το αναγνώρισαν οι ίδιες» ανέφερε.

«Το πρόβλημα είναι ότι ήρθαν στην Αργεντινή, δηλώνουν τα παιδιά σαν Αργεντινούς και μετά φεύγουν. Το διαβατήριό μας θεωρείται πολύ ασφαλές ανά τον κόσμο. Επιτρέπει στους κατόχους να εισέλθουν σε 171 χώρες χωρίς βίζα» ενημέρωσε η Carignano.

 

Επίσης, όταν το παιδί έχει την υπηκοότητα, επιταχύνεται η διαδικασία απόκτησής της και από τους γονείς. Στην παρούσα φάση, οι Ρώσοι μπορούν να κινηθούν χωρίς βίζα σε μόλις 87 χώρες. 

Ο δικηγόρος των τριών γυναικών χαρακτήρισε την κράτησή τους «λανθασμένη» καθώς κρατούνται υπό την υποψία ότι είναι «ψεύτικες τουρίστριες», κάτι που, όπως είπε, δεν υπάρχει στο νομικό σύστημα. «Αυτές οι γυναίκες δεν έκαναν κανένα έγκλημα, δεν παραβίασαν κανέναν νόμο περί μετανάστευσης, τους στερείται παράνομα η ελευθερία τους». Έκτοτε, αφέθηκαν ελεύθερες.

Αργεντίνικα μέσα ενημέρωσης αποδίδουν τη δραματική αύξηση των αφίξεων Ρώσων πολιτών στον πόλεμο στην Ουκρανία, αναφέροντας ότι «εκτός από τη φυγή από τον πόλεμο και τις υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας τους, (σ.σ. οι Ρωσίδες) προσελκύονται από το (σ.σ. δικαίωμα) εισόδου στην Αργεντινή χωρίς βίζα, καθώς και από τα υψηλής ποιότητας φάρμακα και την ποικιλία των νοσοκομείων». 

Φαίνεται πως έχει στηθεί ένας λεγόμενος «τουρισμός γεννήσεων» από Ρώσους πολίτες, που αποδεικνύεται επικερδής πρακτική. Ρωσόφωνη ιστοσελίδα που εξέτασε το BBC προσφέρει διάφορα πακέτα για μέλλουσες μητέρες που επιθυμούν να γεννήσουν στη χώρα. Διαφημίζει υπηρεσίες όπως εξατομικευμένα σχέδια γέννας, παραλαβή από το αεροδρόμιο, μαθήματα ισπανικών και εκπτώσεις στο κόστος διαμονής στα «καλύτερα νοσοκομεία της πρωτεύουσας».

Τα πακέτα κυμαίνονται από την «οικονομική θέση», που ξεκινά από 5.000 δολάρια, έως την «πρώτη θέση», που ξεκινά από 15.000 δολάρια.

Με πληροφορίες από BBC

 
Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γαλλικές μετοχές οδεύουν προς τη χειρότερη εβδομάδα από το 2022 λόγω του φόβου για εκλογική νίκη της ακροδεξιάς

Διεθνή / Γαλλία: Η ακροδεξιά στροφή φέρνει αναταράξεις στην οικονομία - Γιγαντιαίες απώλειες στο Χρηματιστήριο

Ο δείκτης CAC 40 στο χρηματιστήριο στο Παρίσι υποχωρεί κατά 6,2% σε εβδομαδιαία βάση, παραδίδοντας τα κέρδη του για το έτος και οδεύοντας προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του από τον Μάρτιο του 2022
NEWSROOM