Τουλάχιστον 25 νεκροί και 49 τραυματίες από την βομβιστική επίθεση σε κοπτική εκκλησία του Καΐρου

Τουλάχιστον 25 νεκροί και 49 τραυματίες από την βομβιστική επίθεση σε κοπτική εκκλησία του Καΐρου Facebook Twitter
1

Τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 49 τραυματίστηκαν χθες σε βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε μέσα σε κοπτική εκκλησία του Καΐρου, σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση, η οποία επικαλείται το υπουργείο Υγείας.


Η έκρηξη σημειώθηκε την ώρα της λειτουργίας, γύρω στις 10.00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας), στην εκκλησία των Αγίων Πέτρου και Παύλου που γειτνιάζει με τον κοπτικό καθεδρικό ναό του Αγίου Μάρκου. Ο καθεδρικός ναός είναι η έδρα του κόπτη Πάπα Θεόδωρου Β', όπου τα μέτρα ασφάλειας είναι συνήθως αυστηρά.

Ο απολογισμός αυξήθηκε σταδιακά από τους πέντε στους είκοσι και στη συνέχεια στους 25 νεκρούς τουλάχιστον.

Τουλάχιστον 25 νεκροί και 49 τραυματίες από την βομβιστική επίθεση σε κοπτική εκκλησία του Καΐρου Facebook Twitter


Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την έκρηξη που ακούστηκε σε όλη την περιοχή, αλλά εξόριστα στελέχη της οργάνωσης Αδελφοί Μουσουλμάνοι και των εγχώριων αντικαθεστωτικών ομάδων καταδίκασαν την επίθεση. Υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους πανηγύριζαν στα κοινωνικά δίκτυα.


Οι Κόπτες της Αιγύπτου, που αποτελούν το 10% περίπου των 90 εκατομμυρίων Αιγυπτίων, είναι η μεγαλύτερη χριστιανική κοινότητα της Μέσης Ανατολής και μία από τις πιο παλιές.


Οι Ηνωμένες Πολιτείες είπαν ότι η χώρα «θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τους εταίρους της για να ματαιώσει τέτοιες τρομοκρατικές ενέργειες» και ότι ήταν δεσμευμένη για την ασφάλεια της Αιγύπτου, σύμφωνα με χθεσινή δήλωση του Λευκού Οίκου.


Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών παρότρυνε «όλα τα κράτη, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις τους υπό τους διεθνείς νόμους και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, να συνεργαστούν ενεργά με όλες τις σχετικές αρχές» για να θέσουν τους υπαίτιους έναντι των ευθυνών τους.

Τουλάχιστον 25 νεκροί και 49 τραυματίες από την βομβιστική επίθεση σε κοπτική εκκλησία του Καΐρου Facebook Twitter


Στο Βατικανό, ο Πάπας Φραγκίσκος καταδίκασε την πιο πρόσφατη μιας σειράς «βάναυσων τρομοκρατικών επιθέσεων» και πρόσθεσε ότι προσεύχεται για τους νεκρούς και τους τραυματίες.


Οι δυνάμεις ασφαλείας είπαν στο πρακτορείο Reuters ότι τουλάχιστον έξι παιδιά σκοτώθηκαν στην έκρηξη, η οποία έγινε στην πλευρά της εκκλησίας που συνήθως χρησιμοποιούσαν οι γυναίκες, και η οποία προκλήθηκε από μια συσκευή που περιείχε τουλάχιστον 12 κιλά TNT (τρινιτροτολουόλης).


Αστυνομία και θωρακισμένα οχήματα έσπευσαν στην περιοχή, καθώς εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το σύμπλεγμα απαιτώντας εκδίκηση για την επίθεση η οποία σημειώθηκε την ημέρα γενεθλίων του προφήτη Μωάμεθ και λίγες εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα, ενώ ξέσπασαν και συμπλοκές με την αστυνομία.


Παρότι οι Κόπτες χριστιανοί της Αιγύπτου υποστηρίζουν την κυβέρνηση παραδοσιακά οι θυμωμένοι διαδηλωτές εξέφρασαν την οργή τους εναντίον του προέδρου της Αιγύπτου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, λέγοντας ότι η κυβέρνησή του απέτυχε να τους προστατέψει.


Οι Κόπτες αντιμετωπίζουν συχνά επιθέσεις από τους μουσουλμάνους γείτονές τους, οι οποίοι σε φτωχές επαρχίες της χώρας καίνε τα σπίτια και τις εκκλησίες τους, συνήθως λόγω οργής για ενδοθρησκευτικούς γάμους ή την οικοδόμηση μιας εκκλησίας.


Το γραφείο του Σίσι καταδίκασε την ενέργεια ως τρομοκρατική πράξη, ανακήρυξε τριήμερο πένθος, και υποσχέθηκε δικαιοσύνη. Το Αλ Άζχάρ, το κυριότερο ισλαμικό πανεπιστήμιο στης Αιγύπτου, επίσης καταδίκασε τις επιθέσεις.


Ο κόπτης Πάπας Θεόδωρος Β' διέκοψε περιοδεία του στην Ελλάδα όταν έμαθε για την επίθεση. Σε ομιλία του που μεταδόθηκε στην κρατική τηλεόραση, είπε ότι «όλη η κατάσταση απαιτεί από εμάς να είμαστε όσο πιο πειθαρχημένοι γίνεται. (...) Η δυνατή ενότητα είναι το πιο σημαντικό πράγμα».

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς την ΕΕ μετά το πρόστιμο-μαμούθ στην Google: «Η Κομισιόν πρέπει να σταματήσει»

Διεθνή / Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς την ΕΕ μετά το πρόστιμο-μαμούθ στην Google: «Η Κομισιόν πρέπει να σταματήσει»

Η απόφαση των Βρυξελλών για την Google ήταν αναμενόμενη, καθώς από το 2023 η ΕΕ είχε προειδοποιήσει ότι θα επιδιώξει ακόμη και διάσπαση δραστηριοτήτων στον κλάδο του Adtech, χωρίς αυτό να αποφασιστεί στο παρόν στάδιο
LIFO NEWSROOM
«Αν δεν με είχαν κρατήσει στο γραφείο, θα ήμουν κι εγώ μέσα», λέει επιζήσασα της τραγωδίας στο τελεφερίκ της Λισαβόνας

Διεθνή / «Αν δεν με είχαν κρατήσει στο γραφείο, θα ήμουν κι εγώ μέσα», λέει επιζήσασα της τραγωδίας στο τελεφερίκ της Λισαβόνας

«Είμαι ευγνώμων που γλίτωσα, αλλά την ίδια στιγμή είμαι πάρα πολύ θυμωμένη, γιατί χάθηκαν συνάδελφοί μου και τόσοι άλλοι άνθρωποι», δήλωσε
LIFO NEWSROOM
Ο Σεμπαστιάν Λεκορνού από «σκιά» στο προσκήνιο: Ποιος είναι ο 39χρονος πιθανός επόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας

Διεθνή / Ο Σεμπαστιάν Λεκορνού από την «σκιά» στο προσκήνιο: Ο 39χρονος πιθανός επόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας

Ο Σεμπαστιάν Λεκόρνου, ο πιο σταθερός υπουργός στην κυβέρνηση Μακρόν, ετοιμάζεται να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στη γαλλική πολιτική σκηνή, με κεντρικό ρόλο στην ενίσχυση της άμυνας της χώρας.
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Έφοδος της ICE σε εργοστάσιο της Hyundai - Τουλάχιστον 450 συλλήψεις

Διεθνή / ΗΠΑ: Έφοδος της ICE σε εργοστάσιο της Hyundai - Συλλήψεις εκατοντάδων Νοτιοκορεατών

Το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας εξέφρασε «ανησυχία και λύπη» για το συμβάν, ζητώντας «ειδική μέριμνα ώστε να μην παραβιαστούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των πολιτών μας»
LIFO NEWSROOM
Η Tesla υπόσχεται έως 1 τρισ. δολάρια στον Έλον Μασκ αν πετύχει φιλόδοξους στόχους

Διεθνή / Tesla: Υπόσχεται έως 1 τρισ. δολάρια στον Έλον Μασκ αν πετύχει φιλόδοξους στόχους

Η εταιρεία τόνισε ότι πρόκειται για ένα πρώτο βήμα με στόχο να διασφαλιστεί η παραμονή του Μασκ και η συγκέντρωσή του στην Tesla, παράλληλα με τις ηγετικές του θέσεις στη SpaceX, τη xAI και άλλες εταιρείες
LIFO NEWSROOM
Πούτιν: Ξένα στρατεύματα στην Ουκρανία πριν από συμφωνία ειρήνης θα θεωρηθούν «νόμιμοι στόχοι»

Διεθνή / Πούτιν: Ξένα στρατεύματα στην Ουκρανία πριν από συμφωνία ειρήνης θα θεωρηθούν «νόμιμοι στόχοι»

Απέρριψε επίσης την ιδέα ανάπτυξης ειρηνευτικών δυνάμεων ακόμη και μετά από τελική συμφωνία ειρήνης, λέγοντας πως «κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι η Μόσχα θα τηρήσει τη συνθήκη για τον τερματισμό της εισβολής»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια