Το ντοκιμαντέρ του Μόργκαν Νέβιλ «Roadrunner» για τον αείμνηστο σεφ Άντονι Μπουρντέν, έχει πλέον επίσημη ημερομηνία κυκλοφορίας.

 

Το ντοκιμαντέρ της Focus Features θα προβληθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 16 Ιουλίου ενώ νωρίτερα, στις 11 Ιουνίου, θα κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Τραϊμπέκα. Μετά την έναρξη προβολής του στους κινηματογράφους το ντοκιμαντέρ που εξερευνά τη ζωή του σεφ, συγγραφέα και παρουσιαστή τηλεοπτικών εκπομπών θα μεταδοθεί από το CNN και το HBO. «Το «Roadrunner» επικεντρώνεται στον θρύλο της μαγειρικής τέχνης, ο οποίος ήταν επίσης ένας εξαιρετικός αφηγητής και εξερευνητής.

 

Ο Άντονι Μπουρντέν, ο οποίος έβαλε τέλος στη ζωή του το 2018, είχε γίνει διεθνώς διάσημος το 2000, με την επιτυχία του βιβλίου του, «Kitchen Confidential: Adventures in the Culinary Underbelly», μία αποκαλυπτική ματιά για τα παρασκήνια της βιομηχανίας εστίασης.

 

 

Η ζωή και η πορεία του έμοιαζαν έτσι κι αλλιώς σαν παραμύθι για ενήλικους με όλες τις σκοτεινές και λαμπερές πτυχές του. Σχεδόν μέχρι τα 40, ο Άντονι Μπουρντέν δεν ήταν κάποιος που είχε εκπληρώσει τα όνειρα και τους στόχους του. Για την ακρίβεια απείχε πολύ από αυτό το σημείο. 

 

Όπως ο ίδιος είχε αποκαλύψει το 2010 μέχρι τότε δεν υπήρχε μήνας που να μη χρωστά το νοίκι του, που να μη χρειάστηκε δανεικά για να τα καταφέρει, μπλέκοντας παράλληλα με τα ναρκωτικά. Όμως, ένα έμεινε αναλλοίωτο μέσα του: το πάθος του για το φαγητό. Κάποιος που δεν είχε ιδέα από κουζίνα και ήρθε σε επαφή με το εξωτικό στοιχείο της, όταν σε ηλικία 10 ετών ταξίδεψε με τους γονείς του στο Παρίσι και για πρώτη φορά δοκίμασε όστρακα. 

 

Μέχρι τις πρώτες του σπουδές στο Cullinary Institute και τις απεγνωσμένες προσπάθειες του να καθιερωθεί ως σεφ στον σκληρό ανταγωνισμό των καλών εστιατορίων του Μανχάταν, μέχρι τις κριτικές εστιατορίων που έγραφε προς 100 δολάρια το κομμάτι για τη New York Press κι όμως, μόλις στα 44 του κατάφερε να κάνει το μεγάλο άλμα προς την κορυφή: ένα χρυσό συμβόλαιο των 50.000 δολαρίων για το βιβλίο "Kitchen Confidential", που τελικά οδήγησε στην τηλεοπτική επιτυχία "No Reservations".

 

To Emmy, η καταξίωση, τα χρυσά τηλεοπτικά συμβόλαια για τις μαγειρικές διαδρομές του σε όλον τον κόσμο ήρθαν αμέσως μετά. Η απώλεια του απλώς υπενθυμίζει γιατί κουζίνα και τηλεόραση θα είναι για πάντα υπόθεση των ανθρώπων που αγαπούν τους άλλους ανθρώπους και την ανάγκη τους να βρεθούν σε σημεία που υπό κανονικές συνθήκες ίσως να μην έφταναν ποτέ.