Τιμ Γουόλς: Δάσκαλος και προπονητής ποδοσφαίρου ο υποψήφιος αντιπρόεδρος της Κάμαλα Χάρις

Τιμ Γουόλζ: Ποιος είναι ο υποψήφιος αντιπρόεδρος της Κάμαλα Χάρις Facebook Twitter
Τιμ Γουόλζ / Φωτ.: Getty Images
0

Δάσκαλος σε δημόσιο σχολείο, προπονητής ποδοσφαίρου και μέλος της Εθνικής Φρουράς των ΗΠΑ πριν ακόμα ασχοληθεί με την πολιτική, ο 60χρονος κυβερνήτης της Μινεσότα Τιμ Γουόλς, είναι ο συνυποφήφιος της Κάμαλα Χάρις για τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου.  

Έχοντας την υποστήριξη των «ισχυρών» Δημοκρατικών της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Τιμ Γουόλς είναι επίσημα ο υποψήφιος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ στο ψηφοδέλτιο της Χάρις.  

Γέννημα θρέμμα της αγροτικής Νεμπράσκα, λαϊκός, ξεκάθαρος και αιχμηρός σε ό,τι αφορά τη ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση, ο Τιμ Γουόλς εξελέγη για πρώτη φορά στο Κογκρέσο το 2006.

Πριν από την πολιτική του καριέρα, υπηρέτησε στην Εθνική Φρουρά των ΗΠΑ για σχεδόν 25 χρόνια, ενώ δίδαξε επίσης στο Mankato West High School για 12 χρόνια και διετέλεσε βοηθός προπονητή ποδοσφαίρου.

Υπηρέτησε στη Βουλή των Αντιπροσώπων για 12 χρόνια και ανέβηκε στην κορυφή των Δημοκρατικών στην πανίσχυρη Επιτροπή Υποθέσεων Βετεράνων, προτού επιστρέψει στην πατρίδα του το 2019 για να ηγηθεί της πολιτείας της Μινεσότα.  

Ο συμπαθής Γουόλς δεν ήταν μόνο δημοφιλής στο Καπιτώλιο, αλλά είχε επίσης τη διάκριση να είναι ο πιο υψηλόβαθμος στρατευμένος στρατιώτης στην ιστορία του Κογκρέσου - μια ιδιότητα που τον έκανε αγαπητό στους υποστηρικτές του Πενταγώνου στους κόλπους των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών.  

Στα 12 χρόνια της θητείας του Τιμ Γουόλς στο Κογκρέσο, ήταν δύσκολο να χαρακτηρίσει κανείς την ιδεολογία του. Ψήφισε υπέρ του Affordable Care Act ή ευρύτερα γνωστό ως Obamacare, συνυπέγραψε μέτρα υπέρ της εργασίας, συμπεριλαμβανομένου ενός νομοσχεδίου για την αύξηση του κατώτατου μισθού, και υποστήριξε μια ανεπιτυχή προσπάθεια για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Στην πολιτική του πορεία, ο Γουόλς βρήκε κοινά σημεία και με τους Ρεπουμπλικάνους. Ψήφισε για τη συνέχιση της χρηματοδότησης των πολέμων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, υποστήριξε τον αυστηρότερο έλεγχο των προσφύγων που εισέρχονται στις ΗΠΑ και προσπάθησε να εμποδίσει τη διάσωση των τραπεζών και των αυτοκινητοβιομηχανιών της εποχής Ομπάμα μετά το οικονομικό κραχ του 2008. 

Τιμ Γουόλς: Κυβερνήτης της Μινεσότα στη δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ

Ο Τιμ Γουόλς έχασε τη στήριξη και τις δωρεές της National Rifle Association (NRA) -της πιο ισχυρής οργάνωσης που ασκεί πίεση για τα δικαιώματα οπλοκατοχής στις ΗΠΑ- όταν τάχθηκε υπέρ της απαγόρευσης των επιθετικών όπλων μετά τους πυροβολισμούς στο σχολείο του Πάρκλαντ της Φλόριντα το 2018, όπου 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 17 τραυματίστηκαν..

Ο Γουόλς κέρδισε την κούρσα του κυβερνήτη της Μινεσότα το 2018 με περισσότερες από 11 μονάδες διαφορά, αλλά η πρώτη του θητεία επισκιάστηκε από την πανδημία του κορωνοϊού και κυρίως από τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη το 2020 από λευκό αστυνομικό - που πυροδότησε ένα πρωτοφανές διεθνές κύμα οργής για την αστυνομική βία και τον συστημικό ρατσισμό. 

Οι Ρεπουμπλικάνοι επέκριναν έντονα τον Γουόλς επειδή «άργησε» να αναπτύξει την Εθνική Φρουρά στους δρόμους της Μινεσότα, προκειμένου να κατασταλεί η κοινωνική οργή. Όμως ο Γουόλς κέρδισε την επανεκλογή του και η δεύτερη θητεία του επέβλεψε μια πολυάσχολη περίοδο με τους Δημοκρατικούς να ελέγχουν το νομοθετικό σώμα της πολιτείας με μία μόνο έδρα. Σε πρόσφατη εμφάνισή του στο CNN, απέκρουσε τις επικρίσεις για τη φιλόδοξη προοδευτική ατζέντα που έχει θεσπίσει στη Μινεσότα, όπως το κολέγιο χωρίς δίδακτρα και τα καθολικά σχολικά γεύματα.  

Με πληροφορίες από The Hill, BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ινδονησία: Στους 950 οι νεκροί από τις πλημμύρες - Περισσότεροι από 270 αγνοούμενοι

Διεθνή / Ινδονησία: Στους 950 οι νεκροί από τις πλημμύρες - Περισσότεροι από 270 αγνοούμενοι

Ο συνολικός απολογισμός για όσους έχασαν τη ζωή τους σε Ινδονησία, Σρι Λάνκα, Μαλαισία, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ μετά τις τροπικές καταιγίδες, είναι περισσότεροι από 1.800 άνθρωποι
LIFO NEWSROOM
Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Διεθνή / Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης, «οι γεννήτριες ιταλικών εταιριών πρόκειται να αποσταλούν στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες»
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Διεθνή / Τραμπ Τζούνιορ εναντίον Ουκρανίας: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Ο μεγαλύτερος γιος του Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση Ζελένσκι αλλά και στη στάση της Ευρώπης απέναντι στον πόλεμο, ενώ ανέφερε πως ο πατέρας δεν αποκλείεται να πάψει να στηρίζει την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
ΣΚ - Πώς οι Μαλδίβες έγιναν – απροσδόκητα – ένας προσιτός προορισμός

Διεθνή / Πώς οι Μαλδίβες έγιναν απροσδόκητα ένας προσιτός προορισμός

Κάποτε ήταν προορισμός αποκλειστικά για υπερ - πλούσιους. Σήμερα οι Μαλδίβες προσφέρουν ένα πιο τοπικό και βιώσιμο μοντέλο τουρισμού, που αλλάζει το ποιοι μπορούν να ζήσουν την εμπειρία του «παραδείσου»
LIFO NEWSROOM
ΤΡΑΜΠ ΕΥΡΩΠΗ ΕΚΛΟΓΕΣ POLITICO

Διεθνή / «Ευρώπη πρόσεχε, έρχεται για τις εκλογές σου»: Ανάλυση Politico για το νέο δόγμα Τραμπ - Το ερώτημα που θέτει

«Η ''αποστολή'' του να αναμειχθεί στην ευρωπαϊκή πολιτική θα πρέπει να τρομοκρατήσει Στάρμερ, Μακρόν και Μερτς» σχολιάζει το Politico ενώ αναρωτιέται αν «θα αντιδράσει κάποιος από αυτούς»
LIFO NEWSROOM