Τηλε-σύνοδος Κορυφής «χωρίς αναφορά σε ευρωομόλογο»

Τηλε-σύνοδος Κορυφής «χωρίς αναφορά σε ευρωομόλογο» Facebook Twitter
Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
0

Σε εξέλιξη βρίσκεται, το απόγευμα της Πέμπτης, η Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, η οποία πραγματοποιείται μέσω τηλεδιάσκεψης.


Στο νεότερο σχέδιο των συμπερασμάτων της ψηφιακής συνόδου κορυφής που διεξάγεται αυτή τη στιγμή στις Βρυξέλλες περιλαμβάνεται η δέσμευση των Ευρωπαίων ηγετών να κάνουν «ό,τι χρειαστεί» για την προστασία των Ευρωπαίων πολιτών και την υπέρβαση της κρίσης του κορωνοϊού. Ωστόσο στο προσχέδιο δεν υπάρχει καμία αναφορά σε ευρω-ομόλογα, που ζήτησαν εννιά αρχηγοί κρατών, ενώ έχει αφαιρεθεί και η άμεση αναφορά στον ESM που υπήρχε σε προηγούμενη εκδοχή. 

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η εφημερίδα Καθημερινή, στο κείμενο επαναδιατυπώνονται οι τέσσερις άξονες ευρωπαϊκής δράσης κατά της πανδημίας: περιορισμός της εξάπλωσης του ιού (με δεσμεύσεις για εξομάλυνση της κίνησης στο εσωτερικό της Ε.Ε. και για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης), παροχή ιατρικού εξοπλισμού όπου χρειάζεται (η Κομισιόν καλείται να επιταχύνει τις διαδικασίες της κοινής προμήθειας ειδών προσωπικής προστασίας, αναπνευστήρων και διαγνωστικών σετ και τα κράτη-μέλη να άρουν όλους τους περιορισμούς στις εξαγωγές εντός Ε.Ε.), ενίσχυση της έρευνας για εμβόλια και αντι-ιικά φάρμακα, και αντιμετώπιση των κοινωνικο-οικονομικών συνεπειών. Προστίθεται ένας πέμπτος άξονας: ο επαναπατρισμός των Ευρωπαίων που έχουν εγκλωβιστεί σε τρίτες χώρες.

Σχετική με το μέτωπο της οικονομικής πολιτικής, αναφέρεται ότι «λαμβάνουμε υπ' όψη την πρόοδο που έχει πετύχει το Eurogroup» σχετικά με την παροχή στήριξης στις χώρες που πλήττονται από την πανδημία. Ζητείται οι τεχνικές λεπτομέρειες της πιστωτικής γραμμής να οριστικοποιηθούν «στις ερχόμενες εβδομάδες». Σε προηγούμενη εκδοχή του σχεδίου, οι ηγέτες «καλωσόριζαν» την πρόοδο του Eurogroup (αντί απλά να την «λαμβάνουν υπ' όψη») και ζητούσαν οι τεχνικές λεπτομέρειες να ολοκληρωθούν την «ερχόμενη εβδομάδα».

Με πληροφορίες από Καθημερινή/Έθνος

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ