Τι απειλεί τις υπέροχες ανθισμένες κερασιές της Ιαπωνίας

Τι απειλεί τις υπέροχες ανθισμένες κερασιές της Ιαπωνίας Facebook Twitter
0

Η άνοιξη έφθασε επίσημα στο Τόκιο, όπου η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία κατέγραψε τις πρώτες ανθισμένες κερασιές, κηρύσσοντας με τον τρόπο αυτό την έναρξη των εορτασμών στην ιαπωνική πρωτεύουσα.

Οι μετεωρολόγοι που μελετούν τις κερασιές του Ναού Γιασουκούνι αποφάνθηκαν ότι τα πρώτα λουλούδια βγήκαν το περασμένο Σάββατο, εννέα ημέρες νωρίτερα σε σχέση με τη συνήθη ημερομηνία. Το φαινόμενο ερευνάται επισταμένως κάθε χρόνο και οι αρμόδιοι φορείς, μαζί με τις προγνώσεις, δημοσιεύουν χάρτες του αρχιπελάγους που αναφέρουν τις περιόδους ανθοφορίας των κερασιών σε κάθε περιοχή της χώρας.

Επί δύο εβδομάδες, η εποχή της ανθοφορίας των κερασιών σηματοδοτείται από μια αποθέωση του ροζ και του λευκού, στους δρόμους, στα σχολεία και στους ναούς, που γιορτάζει την άφιξη της άνοιξης και καταγοητεύει τουρίστες και Ιάπωνες.

«Ήπιες θερμοκρασίες που επικράτησαν στο τέλος Φεβρουαρίου και στις αρχές Μαρτίου επιτάχυναν το μπουμπούκιασμα», εξήγησε στον Τύπο υπεύθυνος της μετεωρολογικής υπηρεσίας στο Ναό Γιασουκούνι, στο κέντρο του Τόκιο.

Η επίσημη άφιξη της άνοιξης στο Τόκιο ήταν η πρώτη είδηση στα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης και οι εταιρίες μετεωρολογικής πρόγνωσης ανταγωνίζονται στις προβλέψεις τους για τις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Στο Τόκιο, η ανθοφορία θα κορυφωθεί το Σάββατο και το γεγονός γιορτάζεται με πολλές συναντήσεις φίλων, συναδέλφων, οικογενειακές συνάξεις στα πάρκα της πόλης για πικ-νικ κάτω από τα δέντρα.

Ωστόσο, οι κερασιές, τα εμβληματικά αυτά καρποφόρα δέντρα του αρχιπελάγους, απειλούνται πλέον από ένα κολεόπτερο που κατέφθασε από το εξωτερικό, προειδοποιούν οι ειδικοί.

«Αν δεν ληφθούν μέτρα, οι ζημιές θα επεκταθούν και υπάρχει κίνδυνος να μην μπορούμε να χαιρόμαστε το 'hanami' (τη θέα των λουλουδιών) σε μερικά χρόνια», προειδοποιεί η Ετσούκο Σόντα-Καγκάγια, του Ινστιτούτου Έρευνας Δασοπονίας και Δασικών Προϊόντων.

Ο εισβολέας ονομάζεται "aromia bungii" και προέρχεται από την Κίνα, την Ταϊβάν, την κορεατική χερσόνησο και το βόρειο Βιετνάμ.

Ζει στις κερασιές και στις δαμασκηνιές και απογυμνώνει τον φλοιό τους για να απορροφήσει νερό. Στη χειρότερη των περιπτώσεων, η εισβολή του παράσιτου αυτού μπορεί να σκοτώσει ένα δέντρο. Το εν λόγω κολεόπτερο εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2012 στην Τόκαϊ της κεντρικής Ιαπωνίας και πλησιάζει στο Τόκιο, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος που επίσημα το κατέταξε στη λίστα των ξένων ειδών εισβολέων.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το aromia bungii εισήλθε στην Ιαπωνία με την εισαγωγή ξύλινων υλικών.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Μέση Ανατολή: Το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει την πιο ενεργή συμμετοχή του στον πόλεμο

Ο Βρετανός υπουργός Ενέργειας Εντ Μίλιμπαντ αποκάλυψε ότι οι υπουργοί της κυβέρνησης εξετάζουν όλες τις επιλογές που έχει Ηνωμένο Βασίλειο να βοηθήσει στην επαναλειτουργία της ζωτικής σημασίας πλωτής οδού
THE LIFO TEAM
ΜΑΡΟΚΟ ΜΠΛΕ ΠΟΛΗ

Διεθνή / Γιατί «η πιο μπλε πόλη του κόσμου» είναι μπλε; - Το μυστήριο με το Chefchaouen στο Μαρόκο

Τα πιθανά σενάρια για το μπλε χρώμα που κυριαρχεί στους τοίχους, στις σκάλες, στις πόρτες, στις καμάρες και στα πλακόστρωτα μιας από τις πιο πολυφωτογραφημένες περιοχές του Μαρόκου
THE LIFO TEAM
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Μέση Ανατολή: Συνολικά 178 πλοία ελληνικών συμφερόντων στον Περσικό Κόλπο

«Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με το σύνολο της ναυτιλιακής κοινότητας, εκδίδουμε οδηγίες προς τα πλοία και τις εταιρείες και παρακολουθούμε όλα τα γεγονότα», λέει ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Στέφανος Γκίκας
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Διεθνή / Αυστραλία: Τρεις ακόμη παίκτριες της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου του Ιράν επιστρέφουν στην Τεχεράνη

«Οι Αυστραλοί πρέπει να αισθάνονται περήφανοι που στη χώρα μας αυτές οι γυναίκες βρέθηκαν μπροστά σε πραγματικές επιλογές και ήρθαν σε επαφή με αρχές που προσπάθησαν να τις βοηθήσουν», δήλωσε ο Αυστραλός ΥΠΕΞ
THE LIFO TEAM