Τι απειλεί τις υπέροχες ανθισμένες κερασιές της Ιαπωνίας

Τι απειλεί τις υπέροχες ανθισμένες κερασιές της Ιαπωνίας Facebook Twitter
0

Η άνοιξη έφθασε επίσημα στο Τόκιο, όπου η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία κατέγραψε τις πρώτες ανθισμένες κερασιές, κηρύσσοντας με τον τρόπο αυτό την έναρξη των εορτασμών στην ιαπωνική πρωτεύουσα.

Οι μετεωρολόγοι που μελετούν τις κερασιές του Ναού Γιασουκούνι αποφάνθηκαν ότι τα πρώτα λουλούδια βγήκαν το περασμένο Σάββατο, εννέα ημέρες νωρίτερα σε σχέση με τη συνήθη ημερομηνία. Το φαινόμενο ερευνάται επισταμένως κάθε χρόνο και οι αρμόδιοι φορείς, μαζί με τις προγνώσεις, δημοσιεύουν χάρτες του αρχιπελάγους που αναφέρουν τις περιόδους ανθοφορίας των κερασιών σε κάθε περιοχή της χώρας.

Επί δύο εβδομάδες, η εποχή της ανθοφορίας των κερασιών σηματοδοτείται από μια αποθέωση του ροζ και του λευκού, στους δρόμους, στα σχολεία και στους ναούς, που γιορτάζει την άφιξη της άνοιξης και καταγοητεύει τουρίστες και Ιάπωνες.

«Ήπιες θερμοκρασίες που επικράτησαν στο τέλος Φεβρουαρίου και στις αρχές Μαρτίου επιτάχυναν το μπουμπούκιασμα», εξήγησε στον Τύπο υπεύθυνος της μετεωρολογικής υπηρεσίας στο Ναό Γιασουκούνι, στο κέντρο του Τόκιο.

Η επίσημη άφιξη της άνοιξης στο Τόκιο ήταν η πρώτη είδηση στα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης και οι εταιρίες μετεωρολογικής πρόγνωσης ανταγωνίζονται στις προβλέψεις τους για τις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Στο Τόκιο, η ανθοφορία θα κορυφωθεί το Σάββατο και το γεγονός γιορτάζεται με πολλές συναντήσεις φίλων, συναδέλφων, οικογενειακές συνάξεις στα πάρκα της πόλης για πικ-νικ κάτω από τα δέντρα.

Ωστόσο, οι κερασιές, τα εμβληματικά αυτά καρποφόρα δέντρα του αρχιπελάγους, απειλούνται πλέον από ένα κολεόπτερο που κατέφθασε από το εξωτερικό, προειδοποιούν οι ειδικοί.

«Αν δεν ληφθούν μέτρα, οι ζημιές θα επεκταθούν και υπάρχει κίνδυνος να μην μπορούμε να χαιρόμαστε το 'hanami' (τη θέα των λουλουδιών) σε μερικά χρόνια», προειδοποιεί η Ετσούκο Σόντα-Καγκάγια, του Ινστιτούτου Έρευνας Δασοπονίας και Δασικών Προϊόντων.

Ο εισβολέας ονομάζεται "aromia bungii" και προέρχεται από την Κίνα, την Ταϊβάν, την κορεατική χερσόνησο και το βόρειο Βιετνάμ.

Ζει στις κερασιές και στις δαμασκηνιές και απογυμνώνει τον φλοιό τους για να απορροφήσει νερό. Στη χειρότερη των περιπτώσεων, η εισβολή του παράσιτου αυτού μπορεί να σκοτώσει ένα δέντρο. Το εν λόγω κολεόπτερο εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2012 στην Τόκαϊ της κεντρικής Ιαπωνίας και πλησιάζει στο Τόκιο, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος που επίσημα το κατέταξε στη λίστα των ξένων ειδών εισβολέων.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το aromia bungii εισήλθε στην Ιαπωνία με την εισαγωγή ξύλινων υλικών.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ θέλει να μετονομαστεί το Πεντάγωνο σε «Υπουργείο Πολέμου» - Γιατί έπαψε να λέγεται έτσι το 1949

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να μετονομαστεί το Πεντάγωνο σε «Υπουργείο Πολέμου» - Γιατί έπαψε να λέγεται έτσι το 1949

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επαναφέρει την ιδέα να μετονομαστεί το Υπουργείο Άμυνας σε «Υπουργείο Πολέμου», επικαλούμενος την ιστορία νικών των ΗΠΑ, αλλά η αλλαγή απαιτεί νομοθετική έγκριση
LIFO NEWSROOM
Reuters: Παραιτήθηκε η φωτορεπόρτερ κατηγορώντας το πρακτορείο για αναπαραγωγή ισραηλινής προπαγάνδας

Διεθνή / Γάζα: Παραιτήθηκε φωτορεπόρτερ του Reuters - Το κατηγορεί για αναπαραγωγή ισραηλινής προπαγάνδας

«Δεν μπορώ πια να διατηρήσω καμία σχέση με το Reuters, καθώς με τη στάση του ουσιαστικά δικαιολογεί και καλύπτει τη συστηματική δολοφονία 245 δημοσιογράφων στη Γάζα», έγραψε την Τρίτη
LIFO NEWSROOM
Οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν την Ουκρανία σε αεράμυνα και πληροφορίες, αλλά μετά τον πόλεμο

Διεθνή / Οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν την Ουκρανία σε αεράμυνα και πληροφορίες, αλλά μετά τον πόλεμο

Οι ΗΠΑ προσφέρουν υποστήριξη σε ευρωπαϊκή αποστολή για την Ουκρανία μετά τον πόλεμο, με πληροφορίες, αεράμυνα και επιτήρηση, ενισχύοντας την προστασία της χώρας έναντι μελλοντικής ρωσικής επίθεσης
LIFO NEWSROOM
Επείγουσα έκκληση για δράση σε Γάζα και Δυτική Όχθη κάνουν εκατοντάδες πρώην διπλωμάτες της ΕΕ

Διεθνή / Επείγουσα έκκληση για δράση σε Γάζα και Δυτική Όχθη κάνουν εκατοντάδες πρώην διπλωμάτες της ΕΕ

Επιστολή 209 πρώην πρέσβεων και ανώτερων διπλωματών της ΕΕ καλεί σε άμεση δράση για τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη - Ζητούν κυρώσεις, περιορισμούς σε εμπόριο και έρευνα, αν η ΕΕ δεν αναλάβει συλλογική πρωτοβουλία
LIFO NEWSROOM
«Η Γερμανία δεν θα αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος», λέει ο καγκελάριος Μερτς

Διεθνή / «Η Γερμανία δεν θα αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος», λέει ο καγκελάριος Μερτς

«Η θέση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι σαφής σε ό,τι αφορά την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους. Δεν θα προσχωρήσουμε στην πρωτοβουλία αυτή» ξεκαθάρισε ο καγκελάριος
LIFO NEWSROOM