Θανατικές απειλές κατά δημοσιογράφου στη Γαλλία μετά την προβολή ρεπορτάζ για το Ισλάμ

Υπό αστυνομική προστασία δημοσιογράφος στη Γαλλία- Θανατικές απειλές μετά την προβολή ρεπορτάζ για το Ισλάμ Facebook Twitter
Instagram
0

Ανησυχία έχουν προκαλέσει οι θανατικές απειλές που δέχτηκε η δημοσιογράφος Οφελί Μενιέ μετά τη μετάδοση μιας έρευνας με θέμα το Ισλάμ.

Η παρουσιάστρια της εκπομπής «Απαγορευμένη Ζώνη» έχει τεθεί υπό αστυνομική προστασία σύμφωνα με τη Le Figaro.

«Στη Γαλλία, το 2022, η ελευθερία της έκφρασης των δημοσιογράφων συνεχίζει να τίθεται σε κίνδυνο. Υπάρχει αύξηση του επιπέδου βίας και απειλών, που τροφοδοτείται από την άνοδο του διαδικτυακού εκφοβισμού στα κοινωνικά δίκτυα» αναφέρει ο Christophe Deloire, γενικός γραμματέας των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF). «Με αυτές τις απειλές, υπάρχει η προοπτική πιθανής δράσης».

Σε αστυνομική προστασία έχει τεθεί και ο δικηγόρος Amine Elbahi, ένας από τις μάρτυρες στο ρεπορτάζ.

«Τίποτα δεν δικαιολογεί απειλές ή βία. Η ενημέρωση και η ελευθερία του Τύπου πρέπει να παραμείνουν προτεραιότητα εάν θέλουμε να διατηρήσουμε τη δημοκρατία μας», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι δημοσιογραφικοί οργανισμοί M6 και το RTL.

Η Εθνική Ένωση Δημοσιογράφων (SNJ), από την πλευρά της καταδικάζει «χωρίς καμία ασάφεια αυτές τις απειλές που αποτελούν έναν τρόπο φίμωσης των δημοσιογράφων και επίθεση στη δημοκρατική συζήτηση».

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο πρώην οικοδεσπότης του προγράμματος του M6 «Απαγορευμένη Ζώνη», Bernard de La Villardière, υποστήριξε επίσης τη δημοσιογράφο ενώ από την πλευρά του, ο παρουσιαστής του «Morandini Live» στο Cnews, Jean-Marc Morandini, προσφέρθηκε να μεταδώσει στο κανάλι το ρεπορτάζ του M6 με την Οφελί Μενιέ.

Μια «δράση αλληλεγγύης», που προτάθηκε κυρίως από τον Me Richard Malka, δικηγόρο του Charlie Hebdo και της νεαρής Mila, η οποία βρίσκεται υπό την προστασία της αστυνομίας από το 2015.

«Δεν δημοσιοποιείται όλη η αστυνομική προστασία των δημοσιογράφων, γιατί μερικές φορές αποτελεί στοιχείο της προστασίας τους», εξηγεί ο Christophe Deloire. Πολλοί Γάλλοι σκιτσογράφοι, και όχι μόνο από το Charlie Hebdo, καθώς και συγγραφείς ερευνητικών βιβλίων για τον τζιχαντισμό, ζουν υπό την προστασία της αστυνομίας.

Τη Δευτέρα, ο υπουργός Εσωτερικών, Gérald Darmanin, ανακοίνωσε στο Twitter ότι οποιοσδήποτε δημοσιογράφος υπόκειται σε «χαρακτηρισμένες απειλές» θα επωφεληθεί από την αστυνομική προστασία.

«Αυτή η αρχή, στην πραγματικότητα, είχε ήδη υιοθετηθεί. Αλλά είναι πάντα καλό να υπάρχει μια σταθερή δημόσια έκφραση για να το υπενθυμίζει», σχολίασε η Εθνική Ένωση Δημοσιογράφων.

«Αυτό που είπα ενοχλεί» είπε ο Amine Elbahi,  ο οποίος οποία εμφανίζεται στην εκπομπή με ακάλυπτο το πρόσωπο. Με καταγωγή από το Roubaix, ο Amine Elbahi είχε ειδοποιήσει τον Οκτώβριο του 2020 για έναν σύλλογο στην πόλη, για τον οποίο υποπτευόταν ότι παρείχε «μαθήματα του Κορανίου» υπό το πρόσχημα του φροντιστηρίου.

Ο νεαρός άνδρας υπέβαλε σχετική καταγγελία την Παρασκευή αφού έλαβε πολυάριθμες απειλές στα κοινωνικά δίκτυα, μεταξύ άλλων μέσω SMS και στο WhatsApp, καθώς και ηχογραφημένα μηνύματα σύμφωνα με τον δικηγόρο του, Me Jean Tamalet, που τον περιγράφουν ως «kuffar» («άπιστο» στα αραβικά) και «του λένε ότι πρόκειται να τον αποκεφαλίσουν και να τον σφάξουν», όπως τόνισε ο δικηγόρος του.

Με πληροφορίες των Le Figaro/ ladepeche/FranceInfo

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ