Θανατικές απειλές κατά δημοσιογράφου στη Γαλλία μετά την προβολή ρεπορτάζ για το Ισλάμ

Υπό αστυνομική προστασία δημοσιογράφος στη Γαλλία- Θανατικές απειλές μετά την προβολή ρεπορτάζ για το Ισλάμ Facebook Twitter
Instagram
0

Ανησυχία έχουν προκαλέσει οι θανατικές απειλές που δέχτηκε η δημοσιογράφος Οφελί Μενιέ μετά τη μετάδοση μιας έρευνας με θέμα το Ισλάμ.

Η παρουσιάστρια της εκπομπής «Απαγορευμένη Ζώνη» έχει τεθεί υπό αστυνομική προστασία σύμφωνα με τη Le Figaro.

«Στη Γαλλία, το 2022, η ελευθερία της έκφρασης των δημοσιογράφων συνεχίζει να τίθεται σε κίνδυνο. Υπάρχει αύξηση του επιπέδου βίας και απειλών, που τροφοδοτείται από την άνοδο του διαδικτυακού εκφοβισμού στα κοινωνικά δίκτυα» αναφέρει ο Christophe Deloire, γενικός γραμματέας των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF). «Με αυτές τις απειλές, υπάρχει η προοπτική πιθανής δράσης».

Σε αστυνομική προστασία έχει τεθεί και ο δικηγόρος Amine Elbahi, ένας από τις μάρτυρες στο ρεπορτάζ.

«Τίποτα δεν δικαιολογεί απειλές ή βία. Η ενημέρωση και η ελευθερία του Τύπου πρέπει να παραμείνουν προτεραιότητα εάν θέλουμε να διατηρήσουμε τη δημοκρατία μας», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι δημοσιογραφικοί οργανισμοί M6 και το RTL.

Η Εθνική Ένωση Δημοσιογράφων (SNJ), από την πλευρά της καταδικάζει «χωρίς καμία ασάφεια αυτές τις απειλές που αποτελούν έναν τρόπο φίμωσης των δημοσιογράφων και επίθεση στη δημοκρατική συζήτηση».

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο πρώην οικοδεσπότης του προγράμματος του M6 «Απαγορευμένη Ζώνη», Bernard de La Villardière, υποστήριξε επίσης τη δημοσιογράφο ενώ από την πλευρά του, ο παρουσιαστής του «Morandini Live» στο Cnews, Jean-Marc Morandini, προσφέρθηκε να μεταδώσει στο κανάλι το ρεπορτάζ του M6 με την Οφελί Μενιέ.

Μια «δράση αλληλεγγύης», που προτάθηκε κυρίως από τον Me Richard Malka, δικηγόρο του Charlie Hebdo και της νεαρής Mila, η οποία βρίσκεται υπό την προστασία της αστυνομίας από το 2015.

«Δεν δημοσιοποιείται όλη η αστυνομική προστασία των δημοσιογράφων, γιατί μερικές φορές αποτελεί στοιχείο της προστασίας τους», εξηγεί ο Christophe Deloire. Πολλοί Γάλλοι σκιτσογράφοι, και όχι μόνο από το Charlie Hebdo, καθώς και συγγραφείς ερευνητικών βιβλίων για τον τζιχαντισμό, ζουν υπό την προστασία της αστυνομίας.

Τη Δευτέρα, ο υπουργός Εσωτερικών, Gérald Darmanin, ανακοίνωσε στο Twitter ότι οποιοσδήποτε δημοσιογράφος υπόκειται σε «χαρακτηρισμένες απειλές» θα επωφεληθεί από την αστυνομική προστασία.

«Αυτή η αρχή, στην πραγματικότητα, είχε ήδη υιοθετηθεί. Αλλά είναι πάντα καλό να υπάρχει μια σταθερή δημόσια έκφραση για να το υπενθυμίζει», σχολίασε η Εθνική Ένωση Δημοσιογράφων.

«Αυτό που είπα ενοχλεί» είπε ο Amine Elbahi,  ο οποίος οποία εμφανίζεται στην εκπομπή με ακάλυπτο το πρόσωπο. Με καταγωγή από το Roubaix, ο Amine Elbahi είχε ειδοποιήσει τον Οκτώβριο του 2020 για έναν σύλλογο στην πόλη, για τον οποίο υποπτευόταν ότι παρείχε «μαθήματα του Κορανίου» υπό το πρόσχημα του φροντιστηρίου.

Ο νεαρός άνδρας υπέβαλε σχετική καταγγελία την Παρασκευή αφού έλαβε πολυάριθμες απειλές στα κοινωνικά δίκτυα, μεταξύ άλλων μέσω SMS και στο WhatsApp, καθώς και ηχογραφημένα μηνύματα σύμφωνα με τον δικηγόρο του, Me Jean Tamalet, που τον περιγράφουν ως «kuffar» («άπιστο» στα αραβικά) και «του λένε ότι πρόκειται να τον αποκεφαλίσουν και να τον σφάξουν», όπως τόνισε ο δικηγόρος του.

Με πληροφορίες των Le Figaro/ ladepeche/FranceInfo

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Kellogg's, Coca-Cola και μπύρα Brewdog στα ρωσικά ράφια παρά τις κυρώσεις

Διεθνή / Kellogg's, Coca-Cola και μπύρα Brewdog στα ρωσικά ράφια παρά τις κυρώσεις - Το «παραθυράκι» των εισαγωγών

Η Ρωσία είναι η οικονομία με τις περισσότερες κυρώσεις στον κόσμο, αλλά περισσότερα από τρία χρόνια μετά την υποτιθέμενη απομόνωσή της τα ράφια εξακολουθούν να είναι γεμάτα με δυτικά προϊόντα
LIFO NEWSROOM
Σουδάν: Τουρκία και ΗΑΕ κλιμακώνουν τη σύγκρουση με drone και έμμέσες παρεμβάσεις

Διεθνή / Σουδάν: Τουρκία και ΗΑΕ κλιμακώνουν τη σύγκρουση με drone και έμμεσες παρεμβάσεις

Η σύγκρουση στο Σουδάν μετατρέπεται σε περιφερειακή κρίση, με την Τουρκία να στηρίζει τον κυβερνητικό στρατό με drones και τα ΗΑΕ να ενισχύουν παραστρατιωτικές δυνάμεις. Αναλυτές προειδοποιούν για περαιτέρω αποσταθεροποίηση
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Ανεξέλεγκτο το νέο «σύστημα θαλάσσιων ταξί» μεταναστών στη Μάγχη: Ανήμπορη η γαλλική αστυνομία

Διεθνή / Ανεξέλεγκτο το νέο «σύστημα θαλάσσιων ταξί» μεταναστών στη Μάγχη: Ανήμπορη η γαλλική αστυνομία

Η γαλλική αστυνομία αδυνατεί να αναχαιτίσει την αύξηση των παράνομων διελεύσεων προς τη Βρετανία μέσω «θαλάσσιων ταξί» - Νέες τακτικές από κυκλώματα διακινητών και αυξημένος κίνδυνος για γυναίκες και παιδιά
LIFO NEWSROOM
Θα επιτεθούν οι ΗΠΑ κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν;

Διεθνή / Η βόμβα GBU 57 και τα βομβαρδιστικά B-2: Θα επιτεθούν οι ΗΠΑ κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν;

Οι ΗΠΑ ενισχύουν τη στρατιωτική τους παρουσία στη Μέση Ανατολή, τηρώντας μία ασάφεια ως προς την πιθανότητα να επιτεθούν κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, καθώς ο Τραμπ εξετάζει την επέμβαση στον πόλεμο Ισραήλ-Ιράν
LIFO NEWSROOM
Ρωσία και Μέση Ανατολή: Η αντίδραση στην επιχείρηση «Rising Lion» του Ισραήλ και οι στρατηγικές επιπτώσεις

Ανάλυση / Ρωσία και Μέση Ανατολή: Η αντίδραση στην επιχείρηση «Rising Lion» του Ισραήλ και οι στρατηγικές επιπτώσεις

Η Ρωσία χαρακτηρίζει την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή «επικίνδυνη» αλλά βλέπει και οφέλη, ενώ η στρατηγική της θέση δοκιμάζεται εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και της σύγκρουσης Ισραήλ-Ιράν
LIFO NEWSROOM
Κλιμακώνεται ο πόλεμος Ισραήλ - Ιράν: Ο Τραμπ απαιτεί «άνευ όρων παράδοση» της Τεχεράνης

Διεθνή / Κλιμακώνεται ο πόλεμος Ισραήλ - Ιράν: Ο Τραμπ απαιτεί «άνευ όρων παράδοση» της Τεχεράνης

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να στοχοποιεί κρίσιμες ιρανικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων εγκαταστάσεων που σχετίζονται με το πυρηνικό πρόγραμμα και συστημάτων εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων
LIFO NEWSROOM
Οι ΗΠΑ στέλνουν μαχητικά αεροσκάφη στη Μέση Ανατολή καθώς κλιμακώνεται η σύγκρουση Ισραήλ–Ιράν

Διεθνή / Οι ΗΠΑ στέλνουν μαχητικά αεροσκάφη στη Μέση Ανατολή ενώ κλιμακώνεται η σύγκρουση Ισραήλ–Ιράν

Εξετάζεται και η ανάπτυξη πολεμικών πλοίων ικανών να αναχαιτίζουν βαλλιστικούς πυραύλους στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως ανέφερε αξιωματούχος του Πενταγώνου
LIFO NEWSROOM