Ταραχές στη Γαλλία: Ο Μακρόν βγάζει τεθωρακισμένα της αστυνομίας στους δρόμους

Ταραχές στη Γαλλία: Ο Μακρόν βγάζει τεθωρακισμένα της αστυνομίας στους δρόμους Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Την ανάπτυξη τεθωρακισμένων οχημάτων της γαλλικής αστυνομίας για την αντιμετώπιση των βίαιων επεισοδίων που ξέσπασαν μετά τη δολοφονία ενός 17χρονου από αστυνομικά πυρά, ανακοίνωσε η γαλλική κυβέρνηση.

Παράλληλα, σύμφωνα με την πρωθυπουργό της κυβέρνησης Μακρόν, Ελίζαμπεθ Μπορν, θα αναπτυχθούν «πρόσθετες κινητές δυνάμεις». Επίσης, οι «εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας [...] που ενδέχεται να ελλοχεύουν κινδύνους για τη δημόσια τάξη ανάλογα με τις καταστάσεις ανά περιοχή» θα ακυρωθούν.

Οι αποφάσεις αυτές αποτελούν μέρος των μέτρων που εγκρίθηκαν κατά τη διάρκεια της διυπουργικής επιτροπής αντιμετώπισης κρίσεων που συνεδρίασε το μεσημέρι στο υπουργείο Εσωτερικών υπό την ηγεσία του προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν.

«Υπάρχει μια απαράδεκτη εργαλειοποίηση του θανάτου ενός εφήβου, για την οποία όλοι θρηνούμε σε μια περίοδο που θα έπρεπε να είναι περίοδος περισυλλογής και σεβασμού», δήλωσε ο Μακρόν, καταδικάζοντας τους δράστες μιας τέτοιας εργαλειοποίησης καθώς και την «ωμή και αδικαιολόγητη βία που δεν έχει καμία νομιμότητα».

«Το ένα τρίτο των συλληφθέντων το τελευταίο βράδυ είναι νέοι, ορισμένες φορές πολύ νεαρής ηλικίας», παρατήρησε ο Μακρόν και απηύθυνε έκκληση σε «όλους τους γονείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους». «Είναι ευθύνη των γονιών να τα κρατήσουν σπίτι. [...] Η πολιτεία δεν έχει σκοπό να τους υποκαταστήσει», πρόσθεσε.

Παράλληλα τόνισε ότι μεγάλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το TikTok και το Snapchat, θα πρέπει να συνεργαστούν με τις γαλλικές αρχές για να κατευνάσουν τα επεισόδια.

Αύριο η κηδεία του 17χρονου

Στο μεταξύ, για αύριο, Σάββατο αναμένεται η κηδεία του 17χρονου που δολοφονήθηκε από αστυνομικά πυρά. Την εν λόγω είδηση γνωστοποίησε ο Πατρίκ Ζαρί, δήμαρχος της Ναντέρ, από όπου καταγόταν ο 17χρονος Γάλλος Ναέλ.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να περιβάλλουμε αυτή την οικογένεια, αυτή τη μητέρα που θα θάψει το παιδί της αύριο», είπε ο Ζαρί μιλώντας σε μέσα ενημέρωσης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ