Τανζανία: Η χώρα όπου ο κορωνοϊός «δεν αποτελεί πρόβλημα»

Covid: Does Tanzania have a hidden epidemic? Facebook Twitter
Με θεραπείες ατμού και φυτικά φάρμακα ενάντια στον κορωνοϊό/ GETTY IMAGES
0

Παρά τις αποδείξεις για το αντίθετο, η κυβέρνηση της Τανζανίας συνεχίζει να υποβαθμίζει τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα.

Την ίδια ώρα, φημολογείται ότι ο Πρόεδρος της χώρας πάσχει από Covid-19 και νοσηλεύεται, ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί κάτι επίσημα.

Δεν υπάρχουν επίσημα αρχεία

Σύμφωνα με το BBC, δεν υπάρχουν διαθέσιμα δημόσια αρχεία και στοιχεία σχετικά με τους πρόσφατους θανάτους από covid-19 στην χώρα. Μάλιστα, δεν έχουν δημοσιευτεί καθόλου πληροφορίες σχετικά με την πιο πρόσφατη πορεία του κορωνοϊού στη χώρα, ενώ οι τελευταίες επίσημες μετρήσεις καταγράφονται τον Μάιο του 2020, όταν και είχαν αναφερθεί 500 κρούσματα covid-19 και 20 θάνατοι.

Οι αρχές επιμένουν ότι δεν χρειάζεται να ανησυχούν οι πολίτες καθώς η νόσος δεν αποτελεί πρόβλημα για την Τανζανία και ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει σκληρά μέτρα εναντίον όσων «διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες» σχετικά με την πανδημία στη χώρα.

Δημοσιογράφος του BBC επικοινώνησε με τον Υφυπουργό Υγείας, Godwin Mollel, ο οποίος τον παρέπεμψε σε παλιότερες συνεντεύξεις του όπου υποστήριζε ότι η δημοσίευση δεδομένων για την πανδημία, μάλλον είναι αντιπαραγωγική, καθώς διασπείρει τον φόβο στους πολίτες. Είπε, επίσης, ότι όταν οι αρμόδιοι αξιωματούχοι ανέλυσαν τα δεδομένα του 2020, «όλοι σχεδόν χαρακτηρίζονταν ως κρούσματα Covid-19 λόγω του πανικού που επικρατούσε».

Ο υφυπουργός πρόσθεσε ότι τα δεδομένα πρέπει να δίνονται από την κυβέρνηση μόνο για επιστημονική ανάλυση.

Τι λένε οι γιατροί;

Ωστόσο, οι νοσοκομειακοί γιατροί απαγορεύεται να αναφέρονται στη νόσο δημόσια. Στο νοσοκομείο στο Dar es Salaam τη μεγαλύτερη πόλη της Τανζανίας, ένας γιατρός δήλωσε στο BBC ότι υπήρξε σημαντική αύξηση τους τελευταίους δύο μήνες στις εισαγωγές ασθενών που εμφανίζουν συμπτώματα που ταιριάζουν στην Covid-19.

«Υπήρξε επίσης μια αύξηση στους ασθενείς που χρειάζονταν οξυγόνο», πρόσθεσε. «Η κατάσταση είναι παρόμοια τόσο στα δημόσια όσο και στα ιδιωτικά νοσοκομεία». Μερικοί ασθενείς αγοράζουν ακόμη και οξυγόνο για οικιακή χρήση, ανέφερε. «Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον Covid-19 επειδή δεν αναγνωρίζεται», εξηγεί και προσθέτει:  «ως γιατροί δεν έχουμε καμία καθοδήγηση σχετικά με τον τρόπο θεραπείας».

Στα μέσα Φεβρουαρίου, ο Ιατρικός Σύλλογος της Τανζανίας εξέδωσε δήλωση υποστηρίζοντας ότι υπήρξε σοβαρή «αύξηση των ασθενών με αναπνευστικές δυσκολίες». Ωστόσο, ο επικεφαλής του συλλόγου, Δρ Shadrack Mwaibambe, επεσήμανε ότι οι δυσκολίες στην αναπνοή θα μπορούσαν να είναι συμπτώματα άλλων ασθενειών, όπως άσθμα, καρδιακές παθήσεις ή πνευμονία, όχι μόνο Covid-19.

Οι πολίτες, που νιώθουν μπερδεμένοι σχετικά με το τι πραγματικά συμβαίνει όχι μόνο δεν γνωρίζουν πώς να προστατευτούν από την νόσο, αλλά ενθαρρύνονται και από τις αρχές, να χρησιμοποιούν θεραπείες ατμού και φυτικά φάρμακα ενάντια στον κορωνοϊό.

Οι κληρικοί μιλούν «ανοιχτά»

Ο Charles Kitima, από την Επισκοπή της Τανζανίας, δήλωσε ότι περισσότεροι από 25 ιερείς έχουν πεθάνει στη χώρα τους τελευταίους δύο μήνες, με συμπτώματα που σχετίζονται με την Covid-19. «Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ πριν. Συνήθως, σε δύο μήνες θα χάναμε ίσως 3 ή 4 κληρικούς λόγω γήρατος ή άλλων ασθενειών. Πρέπει να παραδεχτούμε ότι υπάρχει πρόβλημα. Ο κορωνοϊός είναι εδώ».

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ