Τα σκάνδαλα παιδεραστίας κλυδωνίζουν το Βατικανό - Η απόφαση του Πάπα

Τα σκάνδαλα παιδεραστίας κλυδωνίζουν το Βατικανό - Η απόφαση του Πάπα Facebook Twitter
0

Καθώς τα σκάνδαλα παιδεραστίας από ταγούς της Καθολικής Εκκλησίας συγκλονίζουν τους Χριστιανούς, ο Πάπας Φραγκίσκος προσκαλεί για τον επόμενο Φεβρουάριο στο Βατικανό τους επικεφαλής των Διασκέψεων Επισκόπων από όλον τον κόσμο.

Πρόκειται για μια απόφαση χωρίς προηγούμενο, σχολιάζει η Deutsche Welle.

Επί τρεις ημέρες θα συζητήσουν για τα κρούσματα σεξουαλικών κακοποιήσεων από ταγούς της Καθολικής Εκκλησίας, οι οποίες στο μεταξύ έχουν πάρει τεράστιες διαστάσεις «τσουνάμι» και τείνουν να στιγματίσουν ακόμη και τη θητεία του Ποντίφικα Φραγκίσκου.

Τα σκάνδαλα παιδεραστίας ξεκίνησαν με αποκαλύψεις στην Ιρλανδία, τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, και με το χρόνο αποκαλύφθηκε ότι και σε αυτά εμπλέκονται πλέον ακόμη και καρδινάλιοι σε όλον τον κόσμο. «Σεξουαλική κακοποίηση υπάρχει παντού όπου η Καθολική Εκκλησία διαθέτει οργανωμένες δομές», λέει στη Deutsche Welle ο ιερέας Χανς Τσόλνερ. Ο γερμανός θεολόγος και ψυχολόγος είναι πρόεδρος του Κέντρου Παιδικής Προστασίας στο παπικό Πανεπιστήμιο Γκρεγκοριάνα της Ρώμης. Είναι ο άνθρωπος που από πλευράς της εκκλησίας έχει μιλήσει με τα περισσότερα θύματα, με υπεύθυνους και έχει εκπαιδεύσει συνεργάτες εκκλησιών σε πάνω από 20 χώρες του κόσμου.

« Για πρώτη φορά στο επίκεντρο των συζητήσεων θα τεθούν οι δομικές διαστάσεις της απόκρυψης σεξουαλικών κακοποιήσεων, η επεξεργασία και η πρόληψή τους», σημειώνει. «Δεν πρόκειται πλέον μόνο για μεμονωμένες περιπτώσεις, για μερικά σχολεία, αλλά για εκτεταμένα κρούσματα σε όλον τον κόσμο. Εκείνο που θα συζητηθεί είναι τι μπορεί να κάνει η Εκκλησία ως θεσμός και ως οργάνωση για να καταστήσει σαφές ποιος είναι υπεύθυνος και σε ποιον τομέα, ποιος πρέπει να κάνει ποια βήματα για να ερευνήσει και ενδεχομένως να επιβάλει κυρώσεις».

«Συστημικό πρόβλημα της Εκκλησίας»

Ο Ματίας Κατς υπήρξε ο ίδιος θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από ιερωμένο στη Σχολή Ιησουιτών Canisius, στο Βερολίνο. Σήμερα είναι εκπρόσωπος των θυμάτων του σχολείου. Μιλώντας στη DW τονίζει ότι στη συνάντηση του ερχόμενου Φεβρουαρίου είναι σημαντικό να δοθεί το καθαρό μήνυμα προς τα θύματα κακοποιήσεων ότι η Καθολική Εκκλησία αντελήφθη περί τίνος πρόκειται, ότι η επεξεργασία του τι συνέβη είναι απαραίτητη σε όλα τα επίπεδα, ακόμη και στο επίπεδο του Βατικανού. «Δεν πρόκειται δυστυχώς μόνο για μερικά κρούσματα, αλλά για ένα συστημικό πρόβλημα, που απαιτεί διαφορετική στάση της Εκκλησίας απέναντι στους παθόντες και στις απαιτήσεις τους για βοήθεια και καταβολή αποζημιώσεων. Στη συνάντηση θα γίνουν και συζητήσεις για νομικές συνέπειες, ακόμη και στο Εκκλησιαστικό Δίκαιο».

Τον ερχόμενο Φεβρουάριο, λοιπόν, το τεράστιο σκάνδαλο της Καθολικής Εκκλησίας θα τεθεί επί τάπητος στο Βατικανό παρόντων των 113 επικεφαλής των Διασκέψεων Επισκόπων, εκπροσώπων από τις λεγόμενες Ανατολικές Εκκλησίες, από μονές και 70 περίπου εμπειρογνώμων. Εκτός του Βατικανού θα συνεδριάσουν 40 θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από διάφορες χώρες. Ανάμεσά τους θα βρίσκεται και ο Ματίας Κατς.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα παιδί λάτρευε τον πουρέ μήλου με κανέλα. Μετά έπαθε δηλητηρίαση από μόλυβδο.

Διεθνή / Η παιδική τροφή που δηλητηρίαζε αργά το παιδί τους

Πώς 52 μικρά παιδιά δηλητηριάζονταν συστηματικά από μόλυβδο, μέχρι να γίνει σαφές ποιο ήταν το συστατικό εκείνο της διατροφής τους, που σταδιακά θα μπορούσε να τα οδηγήσει ακόμα και σε μόνιμες νευροαναπτυξιακές αναπηρίες
NEWSROOM