Οι πανηγυρισμοί των δυνάμεων ασφαλείας του Πακιστάν για τις στρατιωτικές νίκες των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν δεν κρύβονται. Υστερα από δεκαετίες υποστήριξης προς τους μουτζαχεντίν και τους Ταλιμπάν, οι σκληροπυρηνικοί των πακιστανικών δυνάμεων ασφαλείας περιμένουν την είσοδο των συμμάχων τους στην Καμπούλ.

 

«Το Πακιστάν πήρε αυτό που ήθελε, αλλά θα το μετανιώσει», σημειώνει, σύμφωνα με το foreignaffairs.gr, ο πρώην πρέσβης του Πακιστάν στις ΗΠΑ, Χουσεΐν Χακανί. «Μια νίκη των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν θα καταστήσει το Πακιστάν πιο ευάλωτο απέναντι στην άνοδο των δικών του εξτρεμιστών και πιο απομονωμένο στη διεθνή σκηνή». Ο Χακανί θεωρεί ότι μια νίκη των Ταλιμπάν δεν θα είναι η δικαίωση που περιμένει ο πακιστανικός στρατός, γιατί οι Ταλιμπάν έχουν λιγότερες πιθανότητες να υπακούσουν στο Πακιστάν, την ώρα του θριάμβου τους, ενώ οι πιθανότητες συμφιλίωσης των ΗΠΑ με την εξτρεμιστική ομάδα είναι μικρές.

 

Γιατί όμως οι Πακιστανοί στρατηγοί βοηθούν και ενισχύουν τους Ταλιμπάν του Αφγανιστάν, παρότι διατρέχουν τον κίνδυνο επιθέσεων από τους Ταλιμπάν του Πακιστάν; Ο Χακανί υποστηρίζει ότι οι Πακιστανοί στρατηγοί θεωρούν τους Ταλιμπάν σημαντικούς εταίρους στον ανταγωνισμό με την Ινδία.

 

Ο φόβος της Ινδίας

 

Το κατεστημένο ασφαλείας του Πακιστάν, όπως επισημαίνει το foreignaffairs.gr, έχει από καιρό εμμονή για την επιβολή μιας φιλικής κυβέρνησης στην Καμπούλ. Αυτή η εμμονή βασίζεται στην πεποίθηση ότι η Ινδία σχεδιάζει να διαλύσει το Πακιστάν κατά μήκος εθνοτικών γραμμών και ότι το Αφγανιστάν θα είναι το σημείο εκκίνησης για αντικυβερνητικές εξεγέρσεις στις περιοχές του Πακιστάν στο Balochistan και στο Khyber Pakhtunkhwa.

 

Αυτοί οι φόβοι έχουν τις ρίζες τους στο γεγονός ότι το Αφγανιστάν διεκδίκησε τμήματα των περιοχών του Βαλουχιστάν και πακιστανικές περιοχές των Παστούν την εποχή της δημιουργίας του Πακιστάν τον Αύγουστο του 1947. Το Αφγανιστάν αναγνώρισε το Πακιστάν και καθιέρωσε διπλωματικές σχέσεις λίγες μέρες αργότερα, αλλά δεν αναγνώρισε την καθορισμένη από τους Βρετανούς γραμμή Durand ως διεθνή σύνορα έως το 1976. Το Αφγανιστάν παρέμεινε επίσης φιλικό με την Ινδία, οδηγώντας το Πακιστάν να επιτρέψει στους Αφγανούς ισλαμιστές να οργανώνονται στην επικράτειά του ακόμα και πριν από την σοβιετική κατοχή του Αφγανιστάν το 1979.

 

Οι ΗΠΑ

 

Από την πλευρά τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να εξαπολύουν αεροπορικά πλήγματα σε υποστήριξη των αφγανικών δυνάμεων που αντιμετωπίζουν επίθεση από τους αντάρτες Ταλιμπάν, δήλωσε σήμερα ένας Αμερικανός περιφερειακός διοικητής καθώς οι ΗΠΑ και άλλες διεθνείς δυνάμεις μειώνουν τα στρατευματά τους στο Αφγανιστάν.

 

Οι Ταλιμπάν κλιμάκωσαν την επίθεσή τους τις τελευταίες εβδομάδες καταλαμβάνοντας αγροτικές περιοχές και περικυκλώνοντας επαρχιακές πρωτεύουσες, αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε τον Απρίλιο πως τα αμερικανικά στρατεύματα θα αποσυρθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο, βάζοντας τέλος στην 20ετή παρουσία ξένων στρατευμάτων στη χώρα.

 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αυξήσει τα αεροπορικά πλήγματα σε υποστήριξη των αφγανικών δυνάμεων τις τελευταίες ημέρες και είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε αυτό το αυξημένο επίπεδο υποστήριξης τις ερχόμενες εβδομάδες αν οι Ταλιμπάν συνεχίσουν τις επιθέσεις τους, δήλωσε ο στρατηγός των Πεζοναυτών Κένεθ Μακένζι σε συνέντευξη Τύπου στην Καμπούλ.

 

Ο Μακένζι, που είναι επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ η οποία ελέγχει τις αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή που περιλαμβάνει το Αφγανιστάν, αρνήθηκε να πει αν οι αμερικανικές δυνάμεις θα συνεχίσουν τα αεροπορικά πλήγματα μετά το τέλος της στρατιωτικής αποστολής τους στις 31 Αυγούστου. Η κυβέρνηση του Αφγανιστάν βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα σκληρό τεστ τις επόμενες ημέρες...

 

Οι Ταλιμπάν προσπαθούν να δημιουργήσουν μια αίσθηση αναπόφευκτου για την εκστρατεία τους, είπε. Όμως είπε πως μια νίκη των Ταλιμπάν δεν είναι αναπόφευκτη και μια πολιτική επίλυση παραμένει πιθανή. Η αφγανική κυβέρνηση και διαπραγματευτές των Ταλιμπάν συναντήθηκαν στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, τις τελευταίες εβδομάδες, αν και διπλωμάτες λένε πως δεν υπάρχουν πολλές ενδείξεις για ουσιαστική πρόοδο αφότου ξεκίνησαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες τον Σεπτέμβριο.