Τα 22 λεπτά αγωνίας που πέρασε η Γερμανία και η εκκένωση 5 πυρηνικών εργοστασίων όταν ένα αεροσκάφος εξαφανίστηκε

Τα 22 λεπτά αγωνίας που πέρασε η Γερμανία και η εκκένωση 5 πυρηνικών εργοστασίων όταν ένα αεροσκάφος εξαφανίστηκε Facebook Twitter
1

Πέντε εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας στη Γερμανία εκκενώθηκαν και δύο μαχητικά αεροσκάφη βρέθηκαν μέσα σε ελάχιστα λεπτά στον αέρα όταν το αεροσκάφος της Air India, με 231 επιβάτες και 18 μέλη του πληρώματος που ταξίδευε από το Ahmedabad της Ινδίας στο Λονδίνο έχασε την επαφή με σειρά πύργων ελέγχου στην κεντρική Ευρώπη.

Ήταν τουλάχιστον 22 λεπτά αβεβαιότητας και αγωνίας, γράφει η Deutsche Welle στο ρεπορτάζ που περιγράφει όλη την επιχείρηση και τι συνέβη μέχρι να λήξει ο συναγερμός.

Όταν την Παρασκευή το πρωί το αεροσκάφος της Air India  έχασε την επαφή η αντίδραση των γερμανικών αρχών ήταν άμεση. Από φόβο για πιθανή αεροπειρατεία και ενδεχόμενο τρομοκρατικό χτύπημα εκκενώθηκαν σε χρόνο ρεκόρ πέντε πυρηνικοί αντιδραστήρες στην κεντρική και βόρεια Γερμανία στα κρατίδια Κάτω Σαξονία και Σλέσβιχ-Χόλσταϊν. Στους αντιδραστήρες παρέμεινε μόνο προσωπικό ασφαλείας. Μέσα σε λίγα μόλις λεπτά απογειώθηκαν δύο γερμανικά Eurofighter, που βρίσκονται μονίμως σε επιφυλακή, και πέταξαν παράλληλα στο ινδικό αεροσκάφος για να αποκτήσουν οπτική επαφή με τους ινδούς χειριστές. Οι γερμανοί πιλότοι διαπίστωσαν ότι δεν είχε γίνει αεροπειρατεία. Πιθανότατα η διακοπή επικοινωνίας να οφείλονταν σε τεχνικό πρόβλημα.

Τα 22 λεπτά αγωνίας που πέρασε η Γερμανία και η εκκένωση 5 πυρηνικών εργοστασίων όταν ένα αεροσκάφος εξαφανίστηκε Facebook Twitter


Σύμφωνα πάντως με την γερμανική πολεμική αεροπορία η επαφή με το ινδικό αεροπλάνο είχε χαθεί ήδη πάνω από την Ουγγαρία, το οποίο πάνω από την Τσεχία συνοδεύονταν από δύο τσεχικά μαχητικά. Για προληπτικούς λόγους στον εναέριο χώρο δυτικά της Κολωνίας, κοντά στα σύνορα με το Βέλγιο, τη συνοδεία του ινδικού αεροσκάφους ανέλαβαν μαχητικά της βελγικής αεροπορίας.


Δεν είναι η πάντως η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι παρόμοιο. Στα μέσα του περασμένου Μηνός και πάλι ένα ινδικό αεροσκάφος, αυτή τη φορά της Jet Airways, έχασε την επαφή με τον πύργο ελέγχου επειδή οι πιλότοι χρησιμοποιούσαν λανθασμένη συχνότητα στον ασύρματο. Και τότε είχαν απογειωθεί προληπτικά δύο γερμανικά μαχητικά.


H συνοδεία του αεροσκάφους από τα γερμανικά μαχητικά εντάσσεται στο πλαίσιο επιχείρησης «Renegate» που εφαρμόζεται στη Γερμανία από το 2003, δύο περίπου χρόνια μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11η Σεπτεμβρίου του 2001. Σκοπός της να αποτρέψει ένα πιθανό τρομοκρατικό χτύπημα με αεροσκάφος, όπως έγινε στην Νέα Υόρκη.


Ας σημειωθεί ότι η γερμανική νομοθεσία δεν προβλέπει κατάρριψη επιβατικού αεροσκάφους ακόμα κι αν έχει απαχθεί και χρησιμοποιείται για ενδεχόμενο τρομοκρατικό χτύπημα. Το μόνο που είναι σε θέση να κάνουν κυβέρνηση και στρατιωτική ηγεσία είναι να αποφασίσουν προειδοποιητικές βολές, αναχαίτιση του εν λόγω αεροπλάνου ή να πιέσουν τους πιλότους του να το προσγειώσουν.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Blackout στη νοτιοανατολική Γαλλία: Διακόπηκαν οι προβολές στο Φεστιβάλ Καννών

Διεθνή / Blackout στη νοτιοανατολική Γαλλία: Διακόπηκαν οι προβολές στο Φεστιβάλ Καννών

Το γεγονός έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για το Φεστιβάλ Καννών, το οποίο διανύει την πιο πυκνή φάση του με πολυαναμενόμενες προβολές, συνεντεύξεις τύπου και επίσημες παρουσιάσεις να έχουν προγραμματιστεί για το Σαββατοκύριακο
LIFO NEWSROOM
Σπέρμα δότη με γενετικό κίνδυνο για καρκίνο χρησιμοποιήθηκε για τη σύλληψη τουλάχιστον 67 παιδιών σε όλη την Ευρώπη

Διεθνή / Σπέρμα δότη με γενετικό κίνδυνο για καρκίνο χρησιμοποιήθηκε για τη σύλληψη τουλάχιστον 67 παιδιών σε όλη την Ευρώπη

Τουλάχιστον 10 οι διαγνώσεις μέχρι στιγμής - Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν δύο οικογένειες, ανεξάρτητα μεταξύ τους, επικοινώνησαν με τις κλινικές γονιμότητας αφού τα παιδιά τους διαγνώστηκαν με καρκίνο
LIFO NEWSROOM
Το αίμα των αθώων της Γάζας και το παλαιστινιακό αδιέξοδο

LiFO politics / Το αίμα των αθώων της Γάζας και το παλαιστινιακό αδιέξοδο

Ο Σωτήρης Ρούσσος, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με ειδίκευση σε θέματα Εγγύς και Μέσης Ανατολής, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για το παλαιστινιακό αδιέξοδο, τους στόχους του Ισραήλ και τις κινήσεις του Τραμπ στην περιοχή.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ