Συριακό Παρατηρητήριο: Πάνω από 320.000 νεκροί από την έναρξη του πολέμου, ανάμεσά τους 17.000 παιδιά

Συριακό Παρατηρητήριο: Πάνω από 320.000 νεκροί από την έναρξη του πολέμου, ανάμεσά τους 17.000 παιδιά Facebook Twitter
0

Πάνω από 320.000 νεκροί, εκατομμύρια εκτοπισμένη και μια χώρα που έχει μετατραπεί σε έναν τεράστιο σωρό από συντρίμμια: η εξέγερση στη Συρία, που ξέσπασε τον Μάρτιο του 2011 κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ εξελίχθηκε σε μια καταστροφική και περίπλοκη σύρραξη.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταμέτρησε 321.358 νεκρούς, μεταξύ αυτών 96.000 άμαχοι, ενώ ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονται περισσότερα από 17.000 παιδιά.

Σε αυτήν την χώρα με πληθυσμό 23 εκατομμύρια κατοίκους πριν από τον πόλεμο, περίπου οι μισοί εξ αυτών αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Μεταξύ αυτών, μάλιστα, 6,6 εκατομμύρια είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR), 4,7 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε περιοχές όπου η πρόσβαση είναι δύσκολη και στις πόλεις που παραμένουν υπό πολιορκία.

Ο πόλεμος ανάγκασε 4,9 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν την χώρα τους (Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φεβρουάριος 2017).

Η Τουρκία έχει υποδεχθεί τους περισσότερους εξ αυτών: φιλοξενεί 2,9 εκατομμύρια Σύρους, σύμφωνα με τη μητρώα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Ακολουθεί ο Λίβανος (1 εκατομμύριο εγγεγραμμένοι από την HCR, ωστόσο 1,5 εκατομμύριο σύμφωνα με μια κυβερνητική πηγή). Έπεται η Ιορδανία (630.000 εγγεγραμμένοι σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ , όμως 1,4 εκατομμύριο σύμφωνα με τις αρχές).

Περίπου 225.000 Σύροι έχουν επίσης καταφύγει στο Ιράκ και 137.000 στην Αίγυπτο.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σχεδόν το 90% των Σύρων προσφύγων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και τουλάχιστον το 10% εξ αυτών θεωρείται ως «εξαιρετικά ευάλωτο».

Την 7η Φεβρουαρίου 2017, η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί τη συριακή κυβέρνηση ότι έχει προχωρήσει στην εκτέλεση δι' απαγχονισμού 13.000 ανθρώπων σε διάστημα 5 ετών, μεταξύ 2011 και 2015, στην φυλακή της Σαϊντνάγια, κοντά στη Δαμασκό, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα μια «πολιτική εξολόθρευσης».

Διευκρινίζεται, επιπλέον, ότι αυτοί οι απαγχονισμοί προστίθενται στους 17.700 ανθρώπους που έχασαν την ζωή τους στις κρατικές φυλακές, τους οποίους είχε ήδη καταμετρήσει η οργάνωση.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουλάχιστον 60.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει σε διάστημα 6 ετών από βασανιστήρια ή εξαιτίας των τρομαχτικών συνθηκών κράτησης στις κρατικές φυλακές. Μισό εκατομμύριο άνθρωποι φυλακίστηκαν από την έναρξη της σύρραξης, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Επίσης, «πολλές χιλιάδες» άνθρωποι χάθηκαν στις φυλακές των οργανώσεων των ανταρτών και των τζιχαντιστών, επισημαίνει η ΜΚΟ.

Ερευνητές του ΟΗΕ κατηγόρησαν τον Φεβρουάριο του 2016 τη Δαμασκό για «εξολόθρευση» των κρατουμένων, επιβεβαιώνοντας ότι οι μαζικοί θάνατοι κρατουμένων είναι το αποτέλεσμα της «πολιτικής του Κράτους».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο πόλεμος οδήγησε την οικονομία της χώρας τουλάχιστον τρεις δεκαετίες πίσω, καθώς απώλεσε σχεδόν όλες τις πηγές εισοδημάτων της την ώρα που οι περισσότερες υποδομές καταστράφηκαν.

Τα συστήματα εκπαίδευσης και υγείας έχουν διαλυθεί.

Το 2015 ένας συνασπισμός 130 μη κυβερνητικών οργανώσεων γνωστοποίησε ότι η Συρία ζει σχεδόν χωρίς καθόλου ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς το 83% του δικτύου ηλεκτροδότησης δεν λειτουργεί εξαιτίας του πολέμου.

Το 80% και πλέον των πολιτών ζει κάτω από το όρια της φτώχειας, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2016 από τον ΟΗΕ και το πανεπιστήμιο Σεντ Άντριους της Σκωτίας.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 55% το διάστημα 2010- 2015.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ θα επιτρέψει στην Ουγγαρία να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο - Τι δήλωσε για ενδεχόμενη συνάντηση με τον Πούτιν

Διεθνή / Ο Τραμπ θα επιτρέψει στην Ουγγαρία να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο - Τι δήλωσε για ενδεχόμενη συνάντηση με τον Πούτιν

Τον περασμένο μήνα οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στις δύο μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες της Ρωσίας (Rosneft και Lukoil) λόγω της άρνησης της Ρωσίας να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Εάν δεν βρέξει μέχρι το τέλος του έτους, η Τεχεράνη θα πρέπει να εκκενωθεί, προειδοποιεί ο πρόεδρος του Ιράν

Διεθνή / «Εάν δεν βρέξει μέχρι το τέλος του έτους, η Τεχεράνη θα πρέπει να εκκενωθεί», προειδοποιεί ο πρόεδρος του Ιράν

«Εάν δεν βρέξει, θα πρέπει να αρχίσουμε να μοιράζουμε το νερό με δελτίο στην Τεχεράνη, γύρω στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου», τόνισε ο Μασούντ Πεζεσκιάν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Αυξάνονται οι αιωνόβιοι στη χώρα - 2.000 περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι

Διεθνή / Ιταλία: Αυξάνονται οι αιωνόβιοι στη χώρα - 2.000 περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι

Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται εδώ και δεκαετίες ο βασικός παράγοντας μακροζωίας των Ιταλών, σε συνδυασμό με τους ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς και ένα σύστημα υγείας που θεωρείται γενικά ποιοτικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Αναστάτωση στα αεροδρόμια με περισσότερες από 1.000 πτήσεις να ακυρώνονται λόγω του shutdown

Διεθνή / ΗΠΑ: Αναστάτωση στα αεροδρόμια με περισσότερες από 1.000 πτήσεις να ακυρώνονται λόγω του shutdown

Παρότι οι αεροπορικές είχαν μόλις 48 ώρες για να τροποποιήσουν τα προγράμματά τους, δήλωσαν υποστηρικτικές προς το σχέδιο της κυβέρνησης, επισημαίνοντας την ανάγκη να διαφυλαχθεί η ασφάλεια
LIFO NEWSROOM
ΛΟΥΒΡΟ ΛΗΣΤΕΙΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Διεθνή / «Το Λούβρο δεν είναι μουσείο του 21ου αιώνα»: Σε εφαρμογή το σχέδιο για την ασφάλεια μετά τη ληστεία

Η πρόεδρος και διευθύντρια του Λούβρου δήλωσε σήμερα πως το μουσείο χρειάζεται περισσότερο από ποτέ έναν μετασχηματισμό, για να γίνει «ένα μουσείο του 21ου αιώνα»
LIFO NEWSROOM