Συρία: Σχεδόν μισό εκατομμύριο οι νεκροί του εμφυλίου - Το ένα τρίτο άμαχοι

Συρία: Σχεδόν μισό εκατομμύριο οι νεκροί του εμφυλίου - Το ένα τρίτο άμαχοι Facebook Twitter
Πηγή φωτογραφίας: ΕΡΑ
0

Μια δεκαετία πολέμου στη Συρία έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων σε ένα νέο απολογισμό που περιλαμβάνει περισσότερα από 100.000 θύματα, ο θάνατος των οποίων επιβεβαιώνεται τώρα απ' αυτή τη μη κυβερνητική οργάνωση.

Η σύγκρουση ξέσπασε το 2011 με την καταστολή διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας από τη Δαμασκό και συμμετέχουν σ' αυτή πολλοί περιφερειακοί παίκτες και μεγάλες δυνάμεις, με αποτέλεσμα εκατομμύρια άνθρωποι να φεύγουν για την εξορία.

Η ένταση των μαχών μειώθηκε από το 2020, κυρίως εξαιτίας μιας κατάπαυσης του πυρός στη βορειοδυτική Συρία, από την οποία επωφελείται η Ιντλίμπ, το τελευταίο μεγάλο προπύργιο των τζιχαντιστών και των ανταρτών, καθώς και της πανδημίας του νέου κορονοϊού, εναντίον της οποίας συγκεντρώθηκαν οι προσπάθειες.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, μια μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα τη Βρετανία, η οποία διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο στρατιωτικών και ιατρικών πηγών σε όλη τη Συρία, έκανε σήμερα λόγο για 494.438 νεκρούς από την αρχή του πολέμου.

Η προηγούμενη καταμέτρηση του Παρατηρητηρίου, που είχε δοθεί στη δημοσιότητα τον Μάρτιο, ανερχόταν σε 388.000 νεκρούς. Έκτοτε το Παρατηρητήριο μπόρεσε να επιβεβαιώσει πληροφορίες για το θάνατο 105.015 άλλων ανθρώπων.

Ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου, ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως σχεδόν τα μισά από τα θύματα αυτά ήταν άμαχοι (42.103), οι περισσότεροι από τους οποίους έχασαν τη ζωή τους υποβαλόμενοι σε βασανιστήρια στις φυλακές του καθεστώτος.

«Η συντριπτική πλειονότητα των θανάτων αυτών έλαβε χώρα από τα τέλη του 2012 έως τα τέλη του 2015», πρόσθεσε.

Θάνατοι στις φυλακές 

Από το ξέσπασμα της σύγκρουσης έχουν χάσει συνολικά τη ζωή τους 159.774 άμαχοι, εκ των οποίων περισσότερα από 25.000 παιδιά ηλικίας κάτω των 18 ετών, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο. Η μκο διευκρινίζει πως οι επιθέσεις του συριακού καθεστώτος και των συμμαχικών του πολιτοφυλακών είναι υπεύθυνες για τους περισσότερους απ' αυτούς τους θανάτους.

Έχουν σκοτωθεί επίσης τουλάχιστον 168.000 φιλοκαθεστωτικοί μαχητές, εκ των οποίων περισσότεροι από τους μισούς ήταν σύροι στρατιώτες. Ανάμεσα στους μη Σύρους συμμάχους της Δαμασκού, έχουν σκοτωθεί 1.707 μαχητές του λιβανικού σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Η σύγκρουση στοίχισε επίσης τη ζωή 79.844 ανταρτών, περιλαμβανομένων ισλαμιστών, και 68.393 τζιχαντιστών, κυρίως των οργανώσεων Ισλαμικό Κράτος και Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ, του πρώην συριακού κλάδου της Αλ-Κάιντα.

Το Παρατηρητήριο τεκμηρίωσε επίσης 57.567 θανάτους μέσα στις κυβερνητικές φυλακές και σε άλλα κέντρα κράτησης του καθεστώτος.

Το Παρατηρητήριο διευκρινίζει ωστόσο πως ο απολογισμός του δεν περιλαμβάνει περισσότερους από 47.000 κρατουμένους που φέρεται πως έχασαν τη ζωή της υποβαλλόμενοι σε βασανιστήρια στις φυλακές του καθεστώτος, αλλά ο θάνατός τους δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγία Σοφία:

Διεθνή / Αγία Σοφία: Οι επικεφαλής των έργων αποκατάστασης απαντούν για τα φορτηγά μέσα στο μνημείο

Η σκληρή κριτική οφείλεται στην πολιτική πόλωση, ενώ η πολυπλοκότητα των εργασιών καθιστά δύσκολη την πλήρη κατανόησή τους από το ευρύ κοινό, εξηγεί μέλος του επιστημονικού συμβουλίου
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πόσο διαρκεί η ενοικίαση του «παντοτινού» τους σπιτιού στο Forest Lodge

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πόσο διαρκεί η ενοικίαση του «παντοτινού» τους σπιτιού στο Forest Lodge

Ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας έχουν ήδη εγκατασταθεί στο νέο τους σπίτι, στο οποίο σκοπεύουν να μείνουν ακόμη και όταν ο Ουίλιαμ γίνει βασιλιάς
LIFO NEWSROOM
Instagram: Ο CEO βάζει τέλος στην τηλεργασία για λόγους δημιουργικότητας και συνεργασίας

Διεθνή / Instagram: Ο CEO Άνταμ Μοσέρι βάζει τέλος στην τηλεργασία των υπαλλήλων

Ο Μοσέρι υποστήριξε ότι η επιστροφή στο γραφείο και οι αλλαγές στον τρόπο εργασίας θα βοηθήσουν την εταιρεία να γίνει πιο ευέλικτη και αποτελεσματική, ενόψει αυτού που χαρακτήρισε ως δύσκολη χρονιά
LIFO NEWSROOM
«Καμιά λύση» για τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη μετά τις συνομιλίες Πούτιν και Γουίτκοφ

Διεθνή / «Καμία λύση» για τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη μετά τις συνομιλίες Πούτιν και Γουίτκοφ

Ο Στιβ Γουίτκοφ, συνοδευόμενος από τον Τζάρεντ Κούσνερ, συζητούσε επί σχεδόν πέντε ώρες στο Κρεμλίνο με τον ρώσο ηγέτη σχετικά με το σχέδιο της Ουάσιγκτον που σκοπός του ειναι να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Ο Πούτιν συναντά Γουίτκοφ και Κούσνερ μετά τις δηλώσεις ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για ενδεχόμενο πόλεμο με την Ευρώπη

Διεθνή / Ο Πούτιν συναντά Γουίτκοφ και Κούσνερ μετά τις δηλώσεις για το ενδεχόμενο πολέμου με την Ευρώπη

Της συνάντησης, προηγήθηκαν οι δηλώσεις Πούτιν ότι: «Δεν πρόκειται να πολεμήσουμε με την Ευρώπη, αλλά αν η Ευρώπη θέλει να πολεμήσει μαζί μας, είμαστε έτοιμοι τώρα»
LIFO NEWSROOM