Συρία: «Ισραηλινή επίθεση» στο λιμάνι της Λαττάκειας

Συρία: «Ισραηλινή επίθεση» στο λιμάνι της Λαττάκειας Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου EPA
0

Εμπορευματοκιβώτια φλέγονται στο λιμάνι της Λαττάκειας, στη δυτική Συρία, όπου καταγράφηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες «ισραηλινά πλήματα», μετέδωσε το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Σύμφωνα με στρατιωτική πηγή που επικαλέστηκε το πρακτορείο, η επίθεση έγινε «περί τις 03:21». Νωρίτερα, η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι ενεργοποιήθηκαν συστοιχίες της συριακής αντιαεροπορικής άμυνας για να αντιμετωπίσουν την «επίθεση του ισραηλινού εχθρού».

«Πυροσβέστες προσπαθούν να κατασβέσουν τις φλόγες και επιτόπου έφθασαν ασθενοφόρα», ανέφερε η κρατική τηλεόραση, μεταδίδοντας πλάνα από τη φωτιά.

Η επίθεση προκάλεσε επίσης ζημιές στην πρόσοψη νοσοκομείου, σε κατοικίες, σε καταστήματα. Είχε αποτέλεσμα να προκληθούν «μεγάλες υλικές ζημιές», η αποτίμηση των οποίων «βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη», ανέφερε το συριακό υπουργείο Άμυνας.

Δεν είναι σαφές εάν ή πόσα θύματα υπάρχουν μέχρι στιγμής.

Η Λαττάκεια είναι το κυριότερο εμπορικό λιμάνι της Συρίας στη Μεσόγειο. Η ισραηλινή επίθεση εκεί είναι η δεύτερη μέσα στον τρέχοντα μήνα εναντίον αυτής της καίριας πολιτικής υποδομής. Η πρώτη καταγράφηκε την 7η Δεκεμβρίου (25027981).

Η Ρωσία, ο βασικός σύμμαχος του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, διαθέτει αεροπορική βάση στρατηγικής σημασίας μόλις 20 χιλιόμετρα από το λιμάνι αυτό, τη Χμάιμιμ.

Αφότου ξέσπασε το 2011 ο πόλεμος στη Συρία, το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες πλήγματα, σχεδόν όλα από αέρος, εναντίον θέσεων των δυνάμεων της συριακής κυβέρνησης και συμμάχων τους, ιρανικών και φιλοϊρανικών ένοπλων οργανώσεων, ιδίως της σιιτικής ένοπλης παράταξης Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Ο ισραηλινός στρατός σπανίως αναγνωρίζει δημόσια πως διεξάγει επιχειρήσεις στη Συρία, επιβεβαίωσε πάντως φέτος πως έπληξε τουλάχιστον 50 στόχους στην εμπόλεμη χώρα την περασμένη χρονιά. Οι αρχές του Ισραήλ διαμηνύουν συχνά πως δεν θα επιτρέψουν στο Ιράν, ορκισμένο εχθρό του εβραϊκού κράτους, να στήσει προγεφύρωμα στη συριακή επικράτεια.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΣΤΑΙΝ ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΣ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Ήταν ο Έπσταϊν Ισραηλινός κατάσκοπος; Τι αποκαλύπτει πληροφοριοδότης του FBI

Τα νέα αρχεία περιλαμβάνουν και αναφορές σε προσωπικότητες υψηλού προφίλ, επανατροφοδοτώντας την έρευνα για τον τρόπο που κινήθηκε ο Έπσταϊν μέσα στα δίκτυα της παγκόσμιας ελίτ
THE LIFO TEAM
ICE ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΙΛΑΝΟ

Διεθνή / «F*** ICE»: Βρετανός σκιέρ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων έγραψε μήνυμα διαμαρτυρίας στο χιόνι

Πριν από τους Αγώνες του 2022 είχε επικρίνει την επιλογή της Κίνας ως διοργανώτριας, επικαλούμενος ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη μεταχείριση της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας
THE LIFO TEAM
Ο Έλτον Τζον κάνει λόγο για «επαίσχυντη εισβολή» της Daily Mail στην προσωπική του ζωή

Διεθνή / Ο Έλτον Τζον κάνει λόγο για «επαίσχυντη εισβολή» της Daily Mail στην προσωπική του ζωή

Ο 78χρονος καλλιτέχνης αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα της περιόδου 2000–2015, υποστηρίζοντας ότι στο σπίτι του υπήρχαν τρεις σταθερές τηλεφωνικές γραμμές και ότι «όλες είχαν παγιδευτεί»
THE LIFO TEAM