Ο τρόπος αντιμετώπισης των αυξανόμενων τιμών στην ενέργεια- ζήτημα που διχάζει τις χώρες- είναι στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής που είναι σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες. 

 

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν την «εργαλειοθήκη» που ανακοίνωσε η Κομισιόν την προηγούμενη εβδομάδα, που περιέγραφε τα εθνικά μέτρα που μπορούν να πάρουν οι κυβερνήσεις και ανέφερε ότι οι Βρυξέλλες θα εξετάσουν μακροπρόθεσμες επιλογές για να αντιμετωπιστούν οι αυξήσεις τιμών. 

 

Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ ήδη έχουν καταρτίσει πλάνα άμεσης δράσης, για να προστατεύσουν τους καταναλωτές από τις αυξήσεις των τιμών, μεταξύ άλλων με μειώσεις φόρων και επιδόματα για τα φτωχότερα νοικοκυριά και σήμερα οι ηγέτες αναμένεται να ενθαρρύνουν ομολόγους τους να πράξουν το ίδιο. 

 

Το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, σύμφωνα με το Reuters, καλεί τις χώρες να χρησιμοποιήσουν επειγόντως την εργαλειοθήκη «προκειμένου να παράσχουν βραχυπρόθεσμα ανακούφιση στους πιο ευάλωτους καταναλωτές και να υποστηρίξουν ευρωπαϊκές εταιρείες». 

 

Πιο επίμαχο ζήτημα είναι όμως τα μακροπρόθεσμα μέτρα. «Οι χώρες μέλη είναι πολύ διχασμένες», ανέφερε στο Reuters διπλωμάτης της ΕΕ. «Δεν υπάρχει κοινό όραμα για το τι να κάνουν, πέρα από το να ακολουθήσουν την εργαλειοθήκη και να χρησιμοποιήσουν εθνικά μέτρα για τους ευάλωτους καταναλωτές. Όμως, πέρα από αυτό, δεν υπάρχει απολύτως καμία συμφωνία», συμπλήρωσε. 

 

Χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα θέλουν η ΕΕ να απαντήσει στην αύξηση των τιμών με ρυθμιστικές αλλαγές, σημειώνει το Reuters. Προτείνουν από κοινού αγορά φυσικού αερίου από τις χώρες της ΕΕ, προκειμένου να δημιουργηθούν στρατηγικά αποθέματα και αποσύνδεση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος από το κόστος της παραγωγής με φυσικό αέριο. 

 

Άλλα κράτη, ανάμεσά τους η Γερμανία και το Βέλγιο, είναι διστακτικά απέναντι στην αναδιαμόρφωση των κανόνων ως απάντηση για μία βραχυπρόθεσμη κρίση. Η Κομισιόν έχει πει πως οι τιμές του φυσικού αερίου αναμένεται να σταθεροποιηθούν σε χαμηλότερο επίπεδο έως τον Απρίλιο. 

 

Το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής δεν υιοθετεί συγκεκριμένες ενέργειες, σύμφωνα με το Reuters και οι σημερινές συζητήσεις πιθανότατα θα παραπέμψουν το ζήτημα στους υπουργούς Ενέργειας της ΕΕ, που θα συνεδριάσουν εκτάκτως στις 26 Οκτωβρίου. 

 

Προπαρασκευαστικό σημείωμα για αυτή τη συνάντηση, σύμφωνα με το Reuters, αναφέρει ότι οι υπουργοί θα συζητήσουν «ποια περαιτέρω μέτρα μπορούν να προβλεφθούν, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και χωρών- μελών, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης των οικονομικών εργαλείων της ΕΕ».