Σύνοδος Κορυφής: Νέα πρόταση Μισέλ για το Ταμείο Ανάκαμψης - Τι προβλέπει

Σύνοδος Κορυφής: Νέα πρόταση Μισέλ για το Ταμείο Ανάκαμψης - Τι προβλέπει Facebook Twitter
EPA
0

Η νέα πρόταση που κατέθεσε ο Σαρλ Μισέλ στους ηγέτες της ΕΕ στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής φέρεται να έχει ως βάση τα 390 δισ. που θα δοθούν σε επιχορηγήσεις και τα 360 δισ. δάνεια.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ εισερχόμενος στο Συμβούλιο δήλωσε ότι είναι εφικτή μία συμφωνία.

«Θα στείλω τη νέα πρόταση σε όλους τους αρχηγούς. Έχουμε εργαστεί πολύ σκληρά κι αυτή η πρόταση είναι αποτέλεσμα πολύ σκληρής δουλειάς όλων των ηγετών και των ομάδων τους. Ξέρω ότι τα τελευταία βήματα είναι πάντα τα πιο δύσκολα αλλά είμαι πεπεισμένος ότι μία συμφωνία είναι πιθανή», σημείωσε. Σημειώνεται ότι η αναλογία επιχορηγήσεων δανείων είναι ένα από τα βασικά αγκάθια στην διαπραγμάτευση μεταξύ των 27 ηγετών.

Η νέα πρόταση στους ηγέτες της ΕΕ  αναφέρει ότι 390 δισ. θα δοθούν σε επιχορηγήσεις και 360 δισ. δάνεια. Συγκεκριμένα, στα 390 δισεκατομμύρια προβλέπει τις επιχορηγήσεις και στα 360 δισεκατομμύρια ευρώ τα δάνεια η νέα πρόταση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Το συνολικό ύψος του Ταμείου Ανάκαμψης παραμένει στα 750 δισεκατομμύρια ευρώ. Την ίδια ώρα, αυξάνονται οι επιστροφές εισφορών προς όφελος των χωρών που συνεισφέρουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός παραμένει 1,074 τρισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την πρόταση Μισέλ, το Ταμείο θα είναι τριετές. Για το Recovery and Resilience Facility, όπως έχει ονομαστεί το βασικό εργαλείο, αυξάνεται στα 672,5 δισ. ευρώ από 625 στην προηγούμενη πρόταση Μισέλ. Ωστόσο, το React EU μειώνεται στα 47,5 δισ. ευρώ. Μεγάλη μείωση καταγράφεται στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, από 32,5 σε 10 δισ. ευρώ. Επίσης, μειώνονται περαιτέρω οι πόροι για το InvestEU, την αγροτική ανάπτυξη, την πολιτική γειτονίας και περιφερειακής αρωγής.

Σχετικά με το θέμα της διακυβέρνηση, το οποίο επίσης αποτελεί «αγκάθι» για τις διαπραγματεύσεις, η πρόταση Μισέλ παραμένει σταθερή στο «χειρόφρενο ανάγκης».

Αισιόδοξοι Μέρκελ, Μακρόν και Φον ντερ Λάιεν

Νωρίτερα, ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο μιας συμβιβαστικής λύσης για το Ταμείο Ανάκαμψης ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, λίγο πριν την νέα συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής.

Ήδη είναι σε εξέλιξη η τέταρτη ημέρα των συνομιλιών στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αντικείμενο το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, έπειτα από αναβολή και διαφωνίες.

Ο Γάλλος Πρόεδρος επισήμανε ότι «Υπάρχουν οι ελπίδες για μία συμβιβαστική λύση, αλλά παραμένω επιφυλακτικός ως προς το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής».

Δεν έκρυψε δε ότι υπήρξαν στιγμές έντασης, αλλά «τα πράγματα προχώρησαν και είναι πιθανός ένας συμβιβασμός». Στο ίδιο πνεύμα εμφανίστηκε και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ. «Την χθεσινή νύχτα, έπειτα από μακρές διαπραγματεύσεις, καταλήξαμε σε ένα πλαίσιο εν δυνάμει συμφωνίας.

Είναι ένα βήμα προς τα εμπρός και δίνει την ελπίδα ότι μία συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί σήμερα, ή τουλάχιστον ότι μία συμφωνία είναι εφικτή», δήλωσε από την πλευρά της η καγκελάριος, πριν από την επανάληψη των εργασιών της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού: Χιλιάδες παιδιά στη Γάζα παγιδευμένα σε μια ατελείωτη λίστα αναμονής για ζωή

Διεθνή / Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού: Χιλιάδες παιδιά στη Γάζα παγιδευμένα σε μια ατελείωτη λίστα αναμονής για ζωή

Το αδιέξοδο αποδίδεται τόσο στους περιορισμούς των ισραηλινών αρχών, που ελέγχουν απόλυτα τις άδειες εξόδου και μπλοκάρουν ιατρικές μεταφορές, όσο και στην απροθυμία πολλών κρατών να δεχθούν ασθενείς
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: Υπέγραψε νομοσχέδιο που υποχρεώνει την αποκάλυψη περισσότερων εγγράφων για τον Έπσταϊν

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Υπέγραψε νομοσχέδιο που υποχρεώνει την αποκάλυψη περισσότερων εγγράφων για τον Έπσταϊν

«Ίσως η αλήθεια για αυτούς τους Δημοκρατικούς και τις σχέσεις τους με τον Τζέφρι Έπσταϊν να αποκαλυφθεί σύντομα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος σε ανάρτηση του στην πλατφόρμα Truth Social
LIFO NEWSROOM
Γάζα: «Κοιτάξτε μας με έλεος» - Η δραματική έκκληση των Παλαιστινίων υπό τον φόβο του επερχόμενου σκληρού χειμώνα

Διεθνή / Γάζα: «Κοιτάξτε μας με έλεος» - Η δραματική έκκληση των Παλαιστινίων υπό τον φόβο του επερχόμενου σκληρού χειμώνα

Πάνω από 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι στη Γάζα, παρότι επέζησαν του διετούς πολέμου, εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωποι με μια ανθρωπιστική κρίση
LIFO NEWSROOM
Ο Λευκός Οίκος υπερασπίζεται το «Quiet piggy» του Τραμπ σε δημοσιογράφο: «Ό,τι δίνεις, παίρνεις»

Διεθνή / «Ό,τι δίνεις, παίρνεις»: Ο Λευκός Οίκος υπερασπίζεται το «Quiet piggy» του Τραμπ σε δημοσιογράφο

Όταν η δημοσιογράφος Κάθριν Λούσι ρώτησε τον Τραμπ για τα λεγόμενα αρχεία Έπσταϊν, εκείνος τη διέκοψε απότομα, δείχνοντάς την με το δάχτυλο και λέγοντας: «Quiet — quiet, piggy»
LIFO NEWSROOM