Σύνοδος Κορυφής: Διαφωνίες και αναβολές για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Σύνοδος Κορυφής: Διαφωνίες και αναβολές για το πλαφόν στο φυσικό αέριο Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Οι ηγέτες της ΕΕ άφησαν αναπάντητα πολλά ερωτήματα την Παρασκευή στο κλείσιμο της Συνόδου Κορυφής στην Πράγα, αναβάλλοντας τις τελικές αποφάσεις για τις τιμές σε ενέργεια και φυσικό αέριο για επόμενες συναντήσεις τους.

Η Σύνοδος της Παρασκευής, η οποία διήρκεσε πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο, επανάφερε στο προσκήνιο τις βαθιές διχόνοιες μεταξύ των χωρών σχετικά με τον καλύτερο τρόπο μείωσης του ενεργειακού κόστους.

Δεν σημείωσε συγκεκριμένη πρόοδο σε σειρά προτάσεων, συμπεριλαμβανομένου ενός αμφιλεγόμενου πλαφόν  στην τιμή του φυσικού αερίου.

Ενώ τεχνικά ήταν μια άτυπη Σύνοδος, η συνεχιζόμενη διχόνοια με αφορμή την ενέργεια τόνισε την κλίμακα της πρόκλησης που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαίοι ηγέτες. Και με τη Ρωσία να κλιμακώνει τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι παράγοντες που αυξάνουν τις τιμές δεν δείχνουν σημάδια υποχώρησης, σχολάζει το Politico.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ υπερασπίστηκε το έργο που επιτελείται, αποκαλώντας «χρήσιμο» να πραγματοποιούνται οι άτυπες συναντήσεις χωρίς την πίεση για λήψη αποφάσεων.

Αυτό επιτρέπει στους ηγέτες, είπε, να υποστηρίξουν «ποιες είναι οι διαφορετικές απόψεις, οι διαφορετικές ευαισθησίες». Ωστόσο, μέχρι στιγμής, η μόνη συμφωνία φαίνεται να είναι ότι «πρέπει να έλθουν σε συμφωνία».

«Υπάρχει κοινή βούληση για κοινή προσέγγιση», είπε ο Μισέλ. «Χρειαζόμαστε σταθερή συνεργασία με την ΕΕ».

Παρόλα αυτά, κανείς δεν μπορεί να συμφωνήσει σχετικά με το ποια θα πρέπει να είναι αυτή η «κοινή προσέγγιση».

Το αδιέξοδο εστιάζει έντονα στην επίσημη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις 20 και 21 Οκτωβρίου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι θα παρουσιάσει περισσότερες προτάσεις πριν από την συνάντηση.

Ορισμένες χώρες θέλουν να «αποζημιώσουν» τους πολίτες τους για πληρωμές φυσικού αερίου πάνω από μια ορισμένη τιμή. Άλλοι θέλουν απλώς να περιορίσουν την τιμή που θα μπορούσαν να πληρώσουν οι χώρες της ΕΕ για αγορές φυσικού αερίου ενώ κάποιοι άλλοι πάλι αναζητούν μια μέση λύση.

Υπήρξαν επίσης έντονες συζητήσεις σχετικά με το εάν θα αυξηθεί το κοινό χρέος της ΕΕ για την κάλυψη του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους αλλά ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς απέρριψε αυτή την ιδέα σε συνέντευξη Τύπου το απόγευμα της Παρασκευής, επιμένοντας ότι θα μπορούσαν να ανακατευθυνθούν τα προηγούμενα κονδύλια της ΕΕ για την ανάκαμψη της πανδημίας.

Χωρίς να αναφέρει άμεσα τη Γερμανία, ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα, η χώρα του οποίου ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ και ο οποίος φιλοξένησε τη συνάντηση, εξέδωσε προειδοποίηση.

«Πρέπει να συμμορφωθούμε με τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις. Δεν μπορούμε να έχουμε μόνο εθνικές λύσεις. Χρειαζόμαστε ευρωπαϊκές λύσεις» είπε.

Στο ίδιο πνεύμα και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία είπε πως «Πρέπει να διατηρήσουμε την ενιαία αγορά μας ενωμένη και να αποφύγουμε τον κατακερματισμό».

Στη συνέχεια, υπήρξε η κλιμακούμενη διαμάχη μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας για τον αγωγό MidCat, ο οποίος θα βοηθούσε στην παράδοση φυσικού αερίου από την Ιβηρική Χερσόνησο μέσω Γαλλίας στη Γερμανία και πέρα ​​από αυτήν.

Η Γαλλία αντιτάχθηκε στο έργο, υποστηρίζοντας ότι θα έπαιρνε πολύ χρόνο για να ανακουφιστεί η τρέχουσα κρίση και απλώς θα διαιωνίσει την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Η Γερμανία διαφωνεί με το χρονοδιάγραμμα και υποστηρίζει ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση της ενεργειακής κρίσης της Ευρώπης.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ήταν διστακτικός στη συνέντευξη Τύπου του όταν ρωτήθηκε εάν οι συνομιλίες μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας είχαν βελτιωθεί μέχρι το τέλος της συνόδου κορυφής.

Ο ρόλος της Γαλλίας, είπε, είναι να «ενώνει τις αντίθετες απόψεις όταν υπάρχουν εντάσεις» - μια αναφορά στην κριτική για το ταμείο 200 δισεκατομμυρίων ευρώ της Γερμανίας.

«Στη MidCat, είναι ένας αγωγός μεταξύ Γαλλίας και Ισπανίας που τρέχει στα Πυρηναία», πρόσθεσε, παρουσιάζοντας την απόφαση ως περιβαλλοντική. «Οπότε δεν πρόκειται για διαφωνία μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας».

Πριν καν οι ηγέτες φτάσουν σε αυτές τις έντονες διαφωνίες, έπρεπε επίσης να αντιμετωπίσουν ένα άλλο επίπονο θέμα: την Ουκρανία.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε ξανά στους ηγέτες μέσω βίντεο - η δεύτερη φορά μέσα σε δύο ημέρες.

Προέτρεψε τους ηγέτες πάλι να δεσμευτούν για αποστολή περισσότερων όπλων στην Ουκρανία, ένα επώδυνο θέμα για χώρες της ΕΕ όπως η Γερμανία και η Γαλλία που αντιμετωπίζουν πιέσεις.

«Καταλαβαίνω - όλοι μας προτιμάμε να ξοδεύουμε τα χρήματα για εξοπλισμούς για εντελώς διαφορετικούς στόχους - ειρηνικούς στόχους, κοινωνικές ανάγκες», είπε. «Αλλά ποιος και τι θα μπορέσει να προστατεύσει τέτοιους στόχους και τέτοιες ανάγκες;»

Μιλώντας μετά τη σύνοδο κορυφής, ο Μισέλ υπογράμμισε την υποστήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία. Ωστόσο, υπήρχαν ελάχιστες λεπτομέρειες σχετικά με κάποιο σχέδιο της ΕΕ να ενισχύσει τη βοήθειά της προς το Κίεβο.

Η φον ντερ Λαιεν έδειξε ότι η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει την οικονομική στήριξη. Το θέμα είναι ένα ακόμη σημείο έντασης εντός της ΕΕ, καθώς οι χώρες διαφωνούν για το πώς να δομήσουν την οικονομική βοήθεια των 9 δισ. ευρώ που έχει υποσχεθεί στην Ουκρανία το μπλοκ.

«Θα πρέπει να καθιερώσουμε μια πολύ δομημένη προσέγγιση», είπε, τονίζοντας την ανάγκη για «προβλεψιμότητα της χρηματοδότησης».

Με πληροφορίες του Politico

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ

Διεθνή / Σκάνδαλο κακοποιήσης παιδιών στη Γαλλία: Ερευνώνται εργαζόμενοι σε δεκάδες νηπιαγωγεία και σχολεία

Η αστυνομία του Παρισιού διερευνά περισσότερες από 100 καταγγελίες για κακομεταχείριση από «επόπτες», αφού δεκάδες γονείς δήλωσαν ότι αγωνίζονταν εδώ και χρόνια για να ληφθούν σοβαρά υπόψη
THE LIFO TEAM
ΕΜΠΟΛΑ ΚΟΝΓΚΟ

Διεθνή / Έμπολα: Δυσκολεύονται να περιορίσουν την επιδημία στο Κονγκό - Πάνω από 900 ύποπτα κρούσματα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι η επιδημία ενέχει «πολύ υψηλό» κίνδυνο για το Κονγκό, αλλά ο κίνδυνος παγκόσμιας εξάπλωσης της νόσου παραμένει χαμηλός
THE LIFO TEAM
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΠΤΗΣΕΩΝ

Διεθνή / Η Ευρώπη απομακρύνεται από τον κίνδυνο κρίσης στα καύσιμα αεροσκαφών εν μέσω πολέμου στο Ιράν

Παρά τον πόλεμο και τις πιέσεις στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, αεροπορικές εταιρείες και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εμφανίζονται πλέον καθησυχαστικές για την επάρκεια καυσίμων και την ομαλή διεξαγωγή των καλοκαιρινών πτήσεων
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ FED

Διεθνή / Τραμπ: Βάζει τον δικό του άνθρωπο στη Fed αλλά οι αγορές έχουν άλλα σχέδια

Η επιλογή του για τη νέα ηγεσία της Fed φέρνει προσδοκίες για χαμηλότερα επιτόκια, όμως ο επίμονος πληθωρισμός, ο πόλεμος στο Ιράν και οι πιέσεις των αγορών δυσκολεύουν το σχέδιο του Λευκού Οίκου
THE LIFO TEAM
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ

Διεθνή / Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος είναι καταδικασμένος δολοφόνος και τρομοκράτης»

Το σχόλιο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την αποφυλάκιση του φερόμενου ως αρχηγού της 17 Νοέμβρη, που είχε καταδικαστεί σε 17 φορές ισόβια για τη δράση της οργάνωσης
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Διεθνή / CNN: Δεν αναμένεται να υπογραφεί σήμερα συμφωνία μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ και το Ιράν συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις για μια πιθανή συμφωνία, χωρίς όμως να αναμένεται η υπογραφή της σήμερα, καθώς παραμένουν ανοιχτά κρίσιμα ζητήματα γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα και τις κυρώσεις
THE LIFO TEAM