Υπέρ της πλήρους διεξαγωγής της δίκης του τέως πρόεδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ ψήφισε η πλειοψηφία των Αμερικανών Γερουσιαστών, στηρίζοντας το επιχείρημα των Δημοκρατικών ότι η διαδικασία επιτρέπεται με βάση το Σύνταγμα των ΗΠΑ.

 

Με 56 ψήφους υπέρ και 44 κατά η Γερουσία κατέληξε ότι η δίκη του Ντόναλντ Τραμπ είναι συνταγματική, παρά την αντίθετη γνώμη των συνηγόρων του. 

 

 

Η Γερουσία ψήφισε μετά από μία ημέρα γεμάτη συζητήσεις σχετικά με το αν ήταν συνταγματικό να παραπεμφθεί σε δίκη ένας πρώην πρόεδρος.

 

Το κατηγορητήριο σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ βασίζεται «σε συγκεκριμένα, αδιάσειστα γεγονότα», υποστήριξε την Τρίτη, ο Δημοκρατικός βουλευτής-κατήγορος Τζέιμι Ράσκιν, παρουσιάζοντας, στην έναρξη της δίκης στη Γερουσία, ένα βίντεο από την μέρα της εισβολής στο Καπιτώλιο.

 

 

«Αυτό είναι ένα σοβαρό έγκλημα», δήλωσε ο Τζέιμι Ράσκιν μετά την παρουσίαση του βίντεο. Ο βουλευτής των Δημοκρατικών, κατήγορος στη δίκη του Ντόναλντ Τραμπ στην Γερουσία, σχολίασε, χωρίς να κρύψει τη συγκίνησή του, πως η επίθεση οπαδών του τέως προέδρου στο Καπιτώλιο συνέβη μια μέρα μετά την κηδεία του γιου του.

 

«Αυτή η δίκη έχει μια προσωπική διάσταση», είπε, αδυνατώντας να συγκρατήσει τους λυγμούς του. «Άνθρωποι πέθαναν, αστυνομικοί κατέληξαν με τραυματισμούς στο κεφάλι», είπε, ζητώντας από τους Γερουσιαστές να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να καταδικάσουν τον Ντόναλντ Τραμπ για «υποκίνηση εξέγερσης».

 

Έξι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές «συνασπίστηκαν» με τους Δημοκρατικούς, προκειμένου να συνεχιστεί η δίκη, παρότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει πλέον αποχωρήσει από τον προεδρικό θώκο.