Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανησυχία για τουρκικό νομοσχέδιο που ποινικοποιεί την παραπληροφόρηση

Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανησυχία για τουρκικό νομοσχέδιο που ποινικοποιεί την παραπληροφόρηση Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Το Συμβούλιο της Ευρώπης εκτιμά ότι τουρκικό νομοσχέδιο με το οποίο ποινικοποιείται η «παραπληροφόρηση» αποτελεί «κώλυμα» για την ελευθερία της έκφρασης, δικαίωμα εγγυημένο δυνάμει της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο οποίο συζητείται το τρέχον διάστημα στην Άγκυρα

Σε «κοινή επείγουσα γνωμοδότηση», που δημοσιοποίησε το βράδυ της Παρασκευής μαζί με τη Γενική Διεύθυνση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Κράτους Δικαίου, η Επιτροπή της Βενετίας εκφράζει την «ανησυχία» της για «τις δυνητικές συνέπειες» του κειμένου, ειδικά του κινδύνου «ενίσχυσης της αυτολογοκρισίας» ενόψει των προσεχών προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία τον Ιούνιο του 2023.

Αν και η συμβουλευτική επιτροπή αυτή, αρμόδια για ζητήματα που άπτονται του κράτους δικαίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, αναγνωρίζει πως είναι απαραίτητη η καταπολέμηση εκστρατειών παραπληροφόρησης, εκτιμά πως υπάρχουν ήδη στο τουρκικό νομικό οπλοστάσιο κείμενα που βάζουν στο στόχαστρο «τις πιο επικίνδυνες διαστάσεις των ‘ψευδών ή παραπλανητικών πληροφοριών’» και ότι δεν υπάρχει «επιτακτική κοινωνική ανάγκη» να υιοθετηθεί το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε «αυθαίρετους περιορισμούς της ελευθερίας της έκφρασης».

Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο προβλέπει ότι η «διάδοση παραπλανητικών πληροφοριών» θα επισύρει ποινή φυλάκισης τριών ετών και στέρηση της κάρτας μέλους των αναγνωρισμένων δημοσιογραφικών ενώσεων της Τουρκίας για όσους διαπράττουν το αδίκημα αυτό.

Κατά την άποψη του Συμβουλίου της Ευρώπης, το υπό εξέταση νομοσχέδιο στην Τουρκία παραβιάζει το άρθρο 10 της ΕΣΔΑ, που εγγυάται την ελευθερία της έκφρασης.

Η γνωμοδότηση αυτή θα τεθεί προς υιοθέτηση στην προσεχή ολομέλεια της Επιτροπής της Βενετίας, την Παρασκευή 21η και το Σάββατο 22η Οκτωβρίου.

Το νομοσχέδιο, που κατέθεσαν στο κοινοβούλιο μέλη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΚΔΑ), υιοθετήθηκε ήδη τον Σεπτέμβριο από δύο αρμόδιες επιτροπές.

Την Τρίτη, ενώ άρχιζε η συζήτηση στην ολομέλεια επί του κειμένου που έχει κατατεθεί στην τουρκική εθνική αντιπροσωπεία, διαδήλωναν έξω από το κτίριο μέλη συλλογικών οργανώσεων και συνδικάτων τούρκων δημοσιογράφων, που χαρακτηρίζουν το νομοσχέδιο απόπειρα επιβολής περαιτέρω λογοκρισίας από μέρους των αρχών.

Καθώς απομένει πλέον λιγότερος από ένας χρόνος ως τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 2023, ο αρχηγός του τουρκικού κράτους Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποπειράται να ασκήσει ακόμη πιο ασφυκτικό έλεγχο στον Τύπο και στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, εκτιμούν παρατηρητές.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις καταγγέλλουν συχνά την καταστολή της ελευθεροτυπίας στην Τουρκία, η οποία καταλαμβάνει την 149η θέση της κατάταξης για το 2022 ως προς την ελευθερία του Τύπου που καταρτίζεται από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (RSF).

Με πληροφορίες του ΑΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αξιωματούχος ΟΗΕ: «Το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εμποδίζοντας τη βοήθεια στη Γάζα»

Διεθνή / Αξιωματούχος ΟΗΕ: «Το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εμποδίζοντας τη βοήθεια στη Γάζα»

«Τα αποθέματά μας θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες ολόκληρου του πληθυσμού για περίπου τρεις μήνες, αλλά παραμένουν εκτός της Γάζας», δήλωσε ανώτερο στέλεχος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ «σχεδόν αποφάσισε» για τη Βενεζουέλα – Αεροπλανοφόρο και 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή

Διεθνή / Ο Τραμπ «σχεδόν αποφάσισε» για τη Βενεζουέλα – Αεροπλανοφόρο και 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή

Ο Νικολάς Μαδούρο έχει θέσει τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας σε ύψιστο συναγερμό, ενώ δυτικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ αναφέρουν ότι δεν έχουν ενημερωθεί για τις ακριβείς προθέσεις της Ουάσιγκτον
LIFO NEWSROOM
Joyce Carol Oates: Η κορυφαία Αμερικανίδα συγγραφέας αποδόμησε τον Μασκ χωρίς να τον κατονομάσει

Διεθνή / Joyce Carol Oates: Η κορυφαία Αμερικανίδα συγγραφέας αποδόμησε τον Μασκ χωρίς να τον κατονομάσει

Ο Μασκ αντέδρασε οργισμένα στις αιχμές της Oates, αποκαλώντας τις «ψεύτικες» και τη συγγραφέα «κακεντρεχή», ενώ υποβάθμισε και το έργο της με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς.
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - «Beast Land»: Ο MrBeast εγκαινίασε θεματικό πάρκο στη Σαουδική Αραβία

Διεθνή / «Beast Land»: Ο MrBeast εγκαινίασε θεματικό πάρκο στη Σαουδική Αραβία

Η κίνηση εντάσσεται στη Vision 2030 του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που στοχεύει στη διαφοροποίηση της οικονομίας από το πετρέλαιο και στον πλήρη μετασχηματισμό της σαουδαραβικής κοινωνίας
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Άντριου: O πραγματικός λόγος πίσω από την απόφαση να εγκαταλείψει το Royal Lodge

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: O πραγματικός λόγος πίσω από την απόφαση να εγκαταλείψει το Royal Lodge

Τι είναι αυτό που πραγματικά τον έπεισε να εγκαταλείψει επιτέλους το Royal Lodge, την ώρα που υπήρχαν πολλαπλές οικογενειακές και πολιτικές πιέσεις και ο ίδιος θεωρούσε ότι μια δημόσια αποχώρηση θα μπορούσε να εκληφθεί ως παραδοχή ενοχής
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ θα διατάξει έρευνα για τις φερόμενες σχέσεις Έπσταϊν και Κλίντον

Διεθνή / Ο Τραμπ θα διατάξει έρευνα για τις φερόμενες σχέσεις Έπσταϊν και Κλίντον

«Ο Έπσταϊν ήταν Δημοκρατικός, και είναι πρόβλημα των Δημοκρατικών...Όλοι ξέρουν για αυτόν. Μην χάνετε τον χρόνο σας με τον Τραμπ. Έχω μια χώρα να διοικήσω!», έγραψε σε ανάρτησή του, ο Ντόναλντ Τραμπ
LIFO NEWSROOM
«Πράσινη ζώνη» και «κόκκινη ζώνη»: Tο αμερικανικό σχέδιο που αλλάζει τον χάρτη της Γάζας

Διεθνή / «Πράσινη ζώνη» και «κόκκινη ζώνη»: Tο αμερικανικό σχέδιο που αλλάζει τον χάρτη της Γάζας

Κεντρικό στοιχείο του αμερικανικού σχεδιασμού είναι η δημιουργία μιας διεθνούς δύναμης σταθεροποίησης, που προβλέπεται να στηριχθεί κυρίως σε ευρωπαϊκά στρατεύματα
LIFO NEWSROOM