Ο επικεφαλής της Ιρλανδικής αστυνομίας και ο Ιρλανδός υπουργός δικαιοσύνης ζήτησαν συγγνώμη από μια γυναίκα, που κατηγορήθηκε άδικα πριν από 36 χρόνια ότι δολοφόνησε δύο μωρά, στο διαβόητο σκάνδαλο των Μωρών Kerry.

 

Η Joanne Hayes κατηγορήθηκε ότι αρχικά δολοφόνησε ένα μωρό που εντοπίστηκε με πολλαπλές βλάβες από μαχαίρι πριν από 36 χρόνια, στην παραλία White Strand κοντά στο Cahersiveen στο County Kerry.

 

Η κυρία Hayes και η οικογένειά της θα λάβουν τώρα μία σημαντική οικονομική αποζημίωση.

 

Κανείς τους δεν παραβρέθηκε στο δικαστήριο ωστόσο έλαβαν δήλωση όπου αναφέρεται ότι όλα τα ευρήματα κακής συμπεριφοράς εναντίον τους από το δικαστήριο ήταν αβάσιμα και εσφαλμένα.

 

Στη συνέχεια, ο δικηγόρος της κ. Hayes, Pat Mann, διάβασε μια δήλωση εκ μέρους της, στην οποία ευχαρίστησε όλους εκείνους που την υποστήριξαν τα τελευταία 36 χρόνια.

 

«Είναι η ειλικρινής ελπίδα και η πεποίθηση της Joanne ότι μετά από 36 χρόνια τα βάσανα και το άγχος αυτής της δοκιμασίας έχουν μείνει πίσω. Το μόνο αίτημά της είναι να γίνει σεβαστή η ιδιωτική ζωή τους και να μπορούν να επιστρέψουν σε αυτήν μέσα στην τοπική τους κοινότητα με ειρήνη».

 

Υπόθεση Kerry Babies

 

Η κα Hayes, η οποία ζούσε 75 χλμ. από την παραλία White Strand, ήταν γνωστό ότι ήταν έγκυος πριν βρεθεί το νεκρό μωρό. Ωστόσο κανείς δεν την είχε δει με παιδί.

 

Όπως προέκυψε αργότερα γέννησε ένα αγόρι με το όνομα Shane, το οποίο είτε γεννήθηκε νεκρό είτε πέθανε λίγο μετά τη γέννηση και θάφτηκε στο οικογενειακό αγρόκτημα.

 

Η Haynes και η οικογένειά της ομολόγησαν αρχικά τη δολοφονία. Οι ντετέκτιβ πίστευαν ότι μπορεί να έχει γεννήσει δίδυμα, παρά τις διαφορετικές ομάδες αίματος των δύο μωρών, και ότι δολοφόνησε το μωρό που βρέθηκε στην παραλία, γνωστό πλέον ως Μωρό John.

 

Σε κάποιο στάδιο της έρευνας δε, οι Ιρλανδοί αστυνομικοί πίστευαν ότι οι διαφορετικές ομάδες αίματος των διδύμων θα μπορούσαν να εξηγηθούν από την κα Hayes, αν εκείνη είχε κάνει σεξ με δύο διαφορετικούς άνδρες ταυτόχρονα.

 

Αυτή και η οικογένειά της παραδέχτηκαν αρχικά τη δολοφονία, αλλά αργότερα απέσυραν τις ομολογίες τους, λέγοντας ότι οι ντετέκτιβ τους εξαναγκάστηκαν σε αυτή την κίνηση.

 

Μετά την απόρριψη των κατηγοριών της δολοφονίας, το κράτος δημιούργησε μια έρευνα γνωστή ως το δικαστήριο των «Μωρών Kerry» σχετικά με τη συμπεριφορά των αρχών στην υπόθεση.

 

Η δίκη συγκλόνισε πολλούς στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας για τον τρόπο με τον οποίο η κυρία Hayes ρωτήθηκε δημόσια για τη σεξουαλική της ζωή.

 

Το 2018 τα τεστ DNA κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Joanne Hayes δεν θα μπορούσε να έχει γεννήσει το Μωρό John.

 

Ο τότε πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Leo Varadkar ζήτησε συγγνώμη από αυτήν και την οικογένεια Hayes.

 

Πέρυσι, εκείνη, η κόρη της που ήταν τότε μικρό παιδί, και τα αδέλφια της κινήθηκαν νομικά στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά του επιτρόπου της Ιρλανδικής Αστυνομίας και του Διευθυντή Εισαγγελιών.

 

Μετά από μήνες διαμεσολάβησης, το κράτος αναμένεται να προσφέρει το ποσό του 1,5 εκατομ. ευρώ στην ίδια, στα τρία αδέλφια της 300.000 ευρώ στο καθένα και στην κόρη της 100.000 ευρώ, ως αποζημίωση.

 

Ούτε οι γονείς ούτε ο δολοφόνος του Μωρού John δεν έχουν βρεθεί ακόμα.

 

Με πληροφορίες του BBC

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr