Εργαζόμενοι του ΠΟΥ εκμεταλλεύονταν σεξουαλικά γυναίκες στο Κονγκό - «Ασυγχώρητο»

Συγγνώμη του ΠΟΥ για τα περιστατικά σεξουαλικής εκμετάλλευης από εργαζομένους του στο Κονγκό - «Ασυγχώρητο» Facebook Twitter
Ανατριχιαστική αποκάλεσε την 35σέλιδη έκθεση για τις καταγγελίες σεξουαλικών κακοποιήσεων γυναικών στο Κονγκό, ο διευθυντής του ΠΟΥ - Πηγή φωτογραφίας: ΑΡ
0

Σοκαρισμένοι δηλώνουν αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας μετά την έκθεση για φερόμενη σεξουαλική εκμετάλλευση γυναικών από εργαζομένους του οργανισμού κατά την κρίση του έμπολα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό


Σύμφωνα με τις καταγγελίες δεκάδων γυναικών, άνδρες εργαζόμενοι τις ανάγκασαν σε σεξ με αντάλλαγμα δουλειά, ή τους έστηναν «ενέδρα» σε γραφεία και νοσοκομεία, ή τους έδιναν αλκοόλ, εξαναγκάζοντάς τις σε σεξουαλικές πράξεις.


Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Γκεμπρεγέσους, χαρακτήρισε το συμβάν «ασυγχώρητο». 

Η 35σέλιδη έκθεση ήταν «ανατριχιαστική», είπε ο ίδιος, απολογούμενος στα θύματα της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης. 

«Λυπάμαι για αυτό που σας προκάλεσαν άνθρωποι που εργάστηκαν στον ΠΟΥ για να σας εξυπηρετούν και να σας προστατεύουν. Είναι κορυφαία προτεραιότητά μου όχι να δικαιολογηθούν οι δράστες, αλλά να λογοδοτήσουν» ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη Τύπου, σήμερα Τρίτη. 

Από την πλευρά της και η περιφερειακή διευθύντρια του Οργανισμού για την Αφρική, Ματσιντίσο Μούτι απολογήθηκε στις γυναίκες και τα κορίτσια που υπέφεραν «εξαιτίας των πράξεων του προσωπικού μας» μεταξύ 2018 και 2020. Δήλωσε δε, «ταπεινωμένη, σοκαρισμένη και συντετριμμένη» από τα ευρήματα της ανεξάρτητης έρευνας. 


Σύμφωνα με αυτή, 21 από τους 83 δράστες, ήταν υπάλληλοι του ΠΟΥ. Οι κακοποιήσεις που περιλάμβαναν και εννέα καταγγελίες για βιασμό, έγιναν τόσο από ντόπιους όσο κι από ξένους υπαλλήλους οργανώσεων. 


Ήδη, ο ΠΟΥ τερμάτισε τα συμβόλαια τεσσάρων ανδρών που εξακολουθούσαν να δουλεύουν στον Οργανισμό, δεσμευόμενος για περαιτέρω μέτρα. 


Η ανεξάρτητη αυτή έρευνα προέκυψε μετά τις καταγγελίες περισσότερων από 50 γυναίκες για σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση από υπαλλήλους του ΠΟΥ και άλλων εργαζομένων σε οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας. 

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το παράνομο εμπόριο καυσίμων στο Μεξικό: Πώς τα καρτέλ κυριαρχούν με βία και διαφθορά

Διεθνή / Το παράνομο εμπόριο καυσίμων στο Μεξικό: Πώς τα καρτέλ κυριαρχούν με βία και διαφθορά

Το λαθρεμπόριο καυσίμων στο Μεξικό εξελίσσεται σε διεθνές φαινόμενο. Πλοία, πλαστά έγγραφα, και κυβερνητική διαφθορά στηρίζουν ένα δίκτυο που χρηματοδοτεί τα καρτέλ και απειλεί τη σταθερότητα της χώρας.
LIFO NEWSROOM
Μαζικά συλλαλητήρια κατά της «στρατιωτικοποίησης της δημοκρατίας» ενόψει της παρέλασης Τραμπ στην Ουάσινγκτον

Διεθνή / Μαζικά συλλαλητήρια κατά της «στρατιωτικοποίησης της δημοκρατίας» ενόψει της παρέλασης Τραμπ στην Ουάσινγκτον

Εκατομμύρια Αμερικανοί αναμένονται σήμερα στους δρόμους, διαδηλώνοντας ενάντια στις αυταρχικές πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ και την πανηγυρική στρατιωτική παρέλαση για τα 250 χρόνια του αμερικανικού στρατού — που συμπίπτει με τα 79α γενέθλιά του
LIFO NEWSROOM
Οι 10 κορυφαίοι προορισμοί ΛΟΑΤΚΙ+ στον κόσμο για τα ταξίδια της νέας σεζόν

Διεθνή / Οι 10 κορυφαίοι προορισμοί ΛΟΑΤΚΙ+ στον κόσμο για τα ταξίδια της νέας σεζόν

Με αφορμή τον Μήνα Υπερηφάνειας και τις χιλιάδες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν αυτές τις ημέρες σε πόλεις όλου του κόσμου προς τιμήν του Pride, νέα έρευνα αποκαλύπτει τους must - visit προορισμούς για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα
LIFO NEWSROOM