Στρατιωτικές συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα και την κατάπαυση εχθρικών δράσεων κοντά στα ενδοκορεατικά σύνορα, πρότεινε η Νότια Κορέα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας του Νότου. Αν πραγματοποιηθούν, θα είναι οι πρώτες συνομιλίες υψηλού επιπέδου από τον Δεκέμβριο του 2015. 

 

Η πρόταση της Σεούλ γίνεται ύστερα από μια σειρά δοκιμών πυραύλων που έχει διενεργήσει ο Βορράς πρόσφατα, αυξάνοντας την ένταση στην κορεάτικη χερσόνησο.

 

«Αιτούμαστε στρατιωτικές συνομιλίες με τον Βορρά στις 21 Ιουλίου στο Τονγκιλγκάκ ώστε να σταματήσουν όλες οι εχθρικές δράσεις που αυξάνουν τη στρατιωτική ένταση στη στρατιωτική διαχωριστική γραμμή», είπε σε ενημέρωση Τύπου ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Σου Τσου-Σουκ. Το Τονγκιλγκάκ είναι κτίριο της Βόρειας Κορέας στο Πανμουντζόμ, «το χωριό της εκεχειρίας», στα σύνορα μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Κορέας, που έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για συνομιλίες. 


Η πρόταση παρουσιάζεται περίπου μία εβδομάδα από τη δήλωση του προέδρου Μουν Τζάε-Ιν ότι η ανάγκη για διάλογο με τη Βόρεια Κορέα είναι πιο επιτακτική παρά ποτέ, ώστε να αναχαιτισθεί το πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ.

 

Επίσης ο Ερυθρός Σταυρός πρότεινε μια διακορεατική συνάντηση με στόχο να ξεκινήσουν και πάλι οι προσπάθειες επανένωσης των οικογενειών που χωρίστηκαν μετά τον πόλεμο (1950-1953). Πρότεινε συγκεκριμένα η συνάντηση να πραγματοποιηθεί την 1η Αυγούστου στο ίδιο μέρος.

 

Ο Ερυθρός Σταυρός ελπίζει σε «μια θετική απάντηση» από τη Βόρεια προκειμένου να πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο μια σειρά συναντήσεων οικογενειών, για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια. Εκατομμύρια άνθρωποι χωρίστηκαν στη διάρκεια του Πολέμου της Κορέας που οδήγησε στον διχασμό της χερσονήσου. Η επανένωση των οικογενειών ξεκίνησε το 2000, έπειτα από μια ιστορική σύνοδο μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr