Στους 30 οι νεκροί από τον σεισμό των 6,6 Ρίχτερ στην Ιαπωνία

Στους 30 οι νεκροί από τον σεισμό των 6,6 Ρίχτερ στην Ιαπωνία Facebook Twitter
EPA/JIJI PRESS
0

Στους 30 αυξήθηκε σήμερα ο απολογισμός των νεκρών από τον ισχυρό σεισμό των 6,6 Ρίχτερ, ο οποίος προκάλεσε τεράστιες κατολισθήσεις στο νησί Χοκάιντο της βόρειας Ιαπωνίας.

Παράλληλα, δεκάδες χιλιάδες μέλη σωστικών συνεργείων συνεχίζουν τις εντατικές προσπάθειές τους για να βρουν επιζώντες.

Περισσότερο επλήγη το χωριό Ατσούμα, στα καταπράσινα βουνά του νησιού Χοκάιντο, καθώς εκεί καταγράφηκαν οι περισσότεροι από τους θανάτους.

Ακόμη εννέα άνθρωποι συνεχίζουν να αγνοούνται στο χωριό, ενώ άλλοι περίπου 400 τραυματίστηκαν, οι περισσότεροι ελαφρά, διευκρίνισε η τοπική αυτοδιοίκηση στο βόρειο τμήμα του νησιού.

Για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα, τα σωστικά συνεργεία αναζητούσαν στα συντρίμμια, με τη βοήθεια μηχανημάτων έργου και ειδικά εκπαιδευμένων σκυλιών, την παραμικρή ένδειξη ζωής, την προσπάθεια όμως δυσχέραιναν οι ασταμάτητοι μετασεισμοί.

Ένας κάτοικος του χωριού Ατσούμα, ο Τένμα Τακιμότο, αδυνατούσε να κρύψει την οδύνη του μετά την ανάσυρση της σορού της αδελφής του, ηλικίας 16 ετών. Ο πατέρας του και η γιαγιά του θάφτηκαν επίσης όταν μια κατολίσθηση καταπλάκωσε το σπίτι όπου διέμεναν ενώ κοιμούνταν. Ο Τακιμότο τόνισε χαρακτηριστικά πως ενώ «ονειρευόταν», ξύπνησε «μέσα σε έναν εφιάλτη», σε δηλώσεις του στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Περίπου 40.000 στελέχη σωστικών συνεργείων και 75 ελικόπτερα έχουν κινητοποιηθεί και συμμετέχουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και αρωγής στους σεισμοπαθείς. Πολλοί πέρασαν τη μέρα τους κάνοντας ουρές μπροστά σε σούπερ-μάρκετ και πρατήρια καυσίμων για να ανεφοδιαστούν.

Πολλά κτίρια υπέστησαν καταστροφές από τον σεισμό των 6,6 βαθμών που χτύπησε το Χοκάιντο μέσα στη νύχτα και στην πρωτεύουσα του νησιού, τη Σαπόρο.

Η ηλεκτροδότηση στο νησί, που είχε διακοπεί εξ ολοκλήρου εξαιτίας της αναστολής λειτουργίας όλων των ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών στην επαρχία, βυθίζοντας τρία εκατομμύρια οικιακούς και άλλους πελάτες στο σκοτάδι μέσα στη νύχτα μετά το σεισμό, έχει αποκατασταθεί σχεδόν πλήρως.

Ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε διαβεβαίωσε ότι πλέον τα σπίτια που δεν έχουν ρεύμα «μειώθηκαν σε 20.000», κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης του υπουργικού του συμβουλίου αφιερωμένης στη διαχείριση της καταστροφής που προκάλεσε ο σεισμός.

Ο Άμπε πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα διαθέσει επειγόντως κεφάλαια για να διανεμηθούν τρόφιμα, νερό και καύσιμα που είναι απολύτως απαραίτητα για τις γεννήτριες νοσοκομείων, πολλά από τα οποία αναγκάστηκαν να αρνηθούν την εισαγωγή ασθενών ή τραυματιών την Πέμπτη, ελλείψει ηλεκτρικού ρεύματος.

Η Ιαπωνία βρίσκεται πάνω στον λεγόμενο «δακτύλιο της φωτιάς» του Ειρηνικού, όπου τέμνονται τέσσερις τεκτονικές πλάκες, και στην επικράτειά της καταγράφεται κάθε χρόνο περίπου το 20% των ισχυρότερων σεισμικών δονήσεων στον πλανήτη. Όλος ο κόσμος θυμάται ακόμη τον φοβερό σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου 2011, που είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 18.500 ανθρώπους και προκάλεσαν την καταστροφή στο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα.

Ο σεισμός έπληξε την Ιαπωνία αμέσως μετά το πέρασμα του τυφώνα Τζέμπι, ο οποίος άφησε πίσω του 11 νεκρούς, εκατοντάδες τραυματίες και εκτεταμένες υλικές ζημιές, ειδικά στο αεροδρόμιο Κανσάι (Οσάκα, δυτικά).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το BBC απαντά σε καταγγελία για τον ισχυρισμό του ότι το βιολογικό φύλο «δεν μπορεί να αλλάξει»

Διεθνή / Το BBC απαντά σε καταγγελία για τον ισχυρισμό του ότι το βιολογικό φύλο «δεν μπορεί να αλλάξει»

Ο καταγγέλλων αναγνώστης κατηγόρησε το BBC ότι χρησιμοποιεί «κρυφές ενδείξεις» για να αποσπάσει την προσοχή από την κριτική και ότι συνεχίζει να «εξευτελίζει» την έννοια του φύλου
LIFO NEWSROOM
«Καμία απόδειξη γενοκτονίας στη Γάζα» δηλώνουν οι δικηγόροι της βρετανικής κυβέρνησης

Διεθνή / «Καμία απόδειξη γενοκτονίας στη Γάζα» λένε οι δικηγόροι της βρετανικής κυβέρνησης

«Η διαπίστωση ότι το Ισραήλ δεν δεσμεύεται να συμμορφωθεί με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο δεν σημαίνει ότι έχει πρόθεση να διαπράξει γενοκτονία», εξήγησαν οι δικηγόροι στο Ανώτατο Δικαστήριο
LIFO NEWSROOM
Αίνιγμα ο Πούτιν για Κωνσταντινούπολη: «Όχι» τελικά από Τραμπ - Δεν πάει ούτε ο Λαβρόφ

Διεθνή / Αίνιγμα ο Πούτιν για Κωνσταντινούπολη: «Όχι» τελικά από Τραμπ - Δεν πάει ούτε ο Λαβρόφ

Ο Σεργκέι Λαβρόφ δεν θα συμμετάσχει στις αυριανές ειρηνευτικές συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη, ενώ αβεβαιότητα επικρατεί για την παρουσία Πούτιν - Στα ΗΑΕ θα ταξιδέψει ο Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Ο Νετανιάχου κατηγορεί τον Μακρόν ότι συντάσσεται με τη Χαμάς

Διεθνή / Ο Νετανιάχου κατηγορεί τον Μακρόν ότι συντάσσεται με τη Χαμάς

Ο Μακρόν χαρακτήρισε τις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα «απαράδεκτες» και «ντροπιαστικές», υπογραμμίζοντας την ανθρωπιστική κρίση με την έλλειψη νερού, φαρμάκων και ιατρικής πρόσβασης στη Γάζα
LIFO NEWSROOM
Η Boeing εξασφαλίζει το μεγαλύτερο συμβόλαιο στην ιστορία της από την Qatar Airways, ανακοινώνει ο Τραμπ

Διεθνή / Η Boeing εξασφαλίζει το μεγαλύτερο συμβόλαιο στην ιστορία της από την Qatar Airways, ανακοινώνει ο Τραμπ

Το αμερικανικό αεροναυπηγικό γκρουπ Boeing εξασφάλισε παραγγελία 160 αεροσκαφών από την Qatar Airways, σε μια συμφωνία που παρουσιάστηκε ως η μεγαλύτερη στα χρονικά της εταιρείας
LIFO NEWSROOM